Nanohiukkasista valheenpaljastuskokeeseen – Tutkijoiden yön ohjelmatarjonta on nyt julkaistu
Euroopan laajuinen Tutkijoiden yö valtaa Jyväskylän yliopiston kampuksen jälleen syyskuun viimeisenä perjantaina 27.9.2024. Ohjelmatarjonta on laajempi kuin koskaan ja ohjelmaa on yliopiston jokaisella kampuksella.

Ohjelmatarjontamme tuo tieteen käsinkosketeltavaksi kaikenikäisille ja uutta opittavaa löytyy nanotieteistä ja fysiikasta aina psykologiaan ja varhaiskasvatukseen saakka.
Ylistönrinteellä kävijät pääsevät tutustumaan kemian laboratorioihin, fysiikan sovelluksiin sekä Jyväsjärven eliöihin. Lisäksi vierailijoilla on mahdollisuus päästä ihastelemaan raakun poikasia. Illan aikana vierailijat pääsevät myös kurkistamaan kiihdytinlaboratorioon, jonka Suomen paksuin ovi aukeaa yleisölle hyvin harvoin. Saadaankohan se auki? Se selviää Tutkijoiden yössä.
Sillan toisella puolella Agorassa päästään käsiksi IT-teknologian maailmaan sekä tanssitaan ja leikitään STEAM-työpajassa oppien samalla kestävästä kehityksestä. Psykologian ohjelmissa päästään oppimaan kehon ja mielen yhteyksistä. Lisäksi kävijöillä on mahdollisuus kokeilla, tunnistavatko he valehtelijan kehollisten signaalien avulla. Ihmisen kasvusta ja kehityksestä ohjelmaa on tarjolla muutaman minuutin kävelymatkan päässä Ruusupuistossa. Aivan Ruusupuiston vieressä Aalto2 tiloissa on puolestaan vihreän vedyn mahdollisuuksia valottavan Cefmof-säätiön ohjelmaa vetyraketin ampumisesta vihreällä vedyllä toimivaan pizzauuniin.
Mäkeä ylös kiivetessä saa hyvän lämmittelyn Liikunta-rakennuksella olevaan temppurataan. Mukana on laaja kattaus työpajoja ihmisen kehon toiminnasta ja terveyden edistämisestä.
Lisäksi ohjemaa on tarjolla yliopiston kirjasto Lähteessä, Luontomuseolla sekä Kanavuoren Kokoelmakeskuksessa.
Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Tule mukaan!
Yhteistyössä Valon kaupungin kanssa kävijöille on luotu säihkyvä ilta täynnä valon ja tieteen ihmeitä. Tutkijoiden yön reitille Ylistönrinteeltä Seminaarinmäelle mahtuu useampia valotaideteoksia. Esimerkiksi, Ylistönrinteen järvenpuoleista seinää koristaa Connection II taideteos ja Ruusupuiston aukiolla kävijöitä viihdyttää DUNDU Giant of Light.
Kampuksilla olevia parkkipaikkoja on hyvin rajoitettu määrä, joten kehotamme vierailijoita saapumaan muilla tavoilla suuren kävijämäärän vuoksi. Koko illan kaupungin Linkki-bussit liikennöivät maksutta, joten kampuksille saapuminen on vaivatonta myös ilman autoa.
Kampuksilla sijaitsevat Semman ravintolat ja kahvilat myös palvelevat Tutkijoiden yön osallistujia illan aikana tarjoten välipalaa ja pientä purtavaa.
Nähdään Tutkijoiden yössä!
Tarkemmat tiedot ohjelmasta, aikataulusta ja tapahtumapaikoista: www.jyu.fi/tutkijoidenyo
Lisätietoja:
Liisa Harjula
Viestintäpäällikkö
Suvi Toivanen
Viestinnän harjoittelija
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiKuvat

Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme