Jyväskylän yliopisto

Raakun ihmeellinen elämä, syöpätutkimuksen uusimmat saavutukset ja Drive In Lab muuttavat maailmaa – Tutkijoiden yön 27.9.2024 ohjelmatarjonta on nyt julkaistu

Jaa

Tieteentekijät löytävät uusia ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin. Tutkijoiden yössä pääset testaamaan Drive In -laboratorissa, miten kännykän käyttö autossa vaikuttaa ajosuoritukseen. Tarjolla on tilaisuus kurkistaa äärimmäisen uhanalaisen raakun poikasta silmästä silmään. Syöpätutkijat esittelevät, mitä juuri nyt tapahtuu syöpätutkimuksen iCAN-lippulaivahankkeessa. Tervetuloa tutustumaan tieteeseen ja jututtamaan tutkijoita Jyväskylässä, Helsingissä, Oulussa, Hämeenlinnassa ja Sodankylässä.

Tutkijoiden yö saapuu 27.9.2024 yliopistoille ympäri Suomen.
Tutkijoiden yö saapuu 27.9.2024 yliopistoille ympäri Suomen.

Euroopan laajuinen Tutkijoiden yö valtaa yliopistot ympäri Suomen jälleen syyskuun viimeisenä perjantaina 27.9.2024. Ohjelmatarjontamme tuo tieteen käsinkosketeltavaksi kaikenikäisille ja uutta opittavaa löytyy nanotieteistä ja fysiikasta aina psykologiaan ja filosofiaan saakka.

Tutkijoiden yö -tapahtumakonseptin tarkoituksena on tuoda tiede parrasvaloihin ja tieteen uusimmat saavutukset kaiken kansan nähtäville. Tiede voi olla monelle hyvinkin vierasta sen alaan kiinteästi sidoksissa olevan kielen vuoksi. Nyt tutkimukset on muovattu hauskaan ja innostavaan muotoon, jossa jokaisella on mahdollisuus päästä itse kokeilemaan, mihin kaikkeen tiede pystyykään.

Tieteen avulla etsitään ratkaisuja yhteiskuntamme haasteisiin 

Jokaisessa yliopistossa esitellään sen hetkistä huippututkimusta tutkimusryhmien kehittämien pelien, työpajojen ja luentojen muodossa. Jyväskylässä raakkujen poikasten lisäksi esillä on aivokäyttöliittymällä toimiva autorata sekä autojen turvallisuusjärjestelmiä mittaava Drive-In Lab, jossa osallistujat voivat itse kokeilla, kuinka puhelimen käyttö vaikuttaa omaan ajosuoritukseen. Illan aikana kävijät pääsevät myös todistamaan vihreän vedyn voimaa vetyraketin laukaisua katsellen ja tutustumaan itseensä voimantuottomittauksen sekä filosofisten kävelyjen muodossa.

Oulussa ohjelmaa on tarjolla aina puutarhan pienimpien ötököiden tutkimisesta tekoälyn tulevaisuuden sovelluksiin. Hämeenlinnassa puolestaan pureudutaan älyvaatteiden ja robottien käyttömahdollisuuksiin. Eikä tässä vielä kaikki. Helsingissä käsitellään muuan muassa aiheita hyvinvoinnin ja terveyden ympärillä. Kävijät pääsevät tutustumaan syöpätutkimuksen uusimpiin löydöksiin sekä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tähtäävään tutkimukseen.

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Tule mukaan!

Laadukas tutkimus takaa yhteiskuntamme kehityksen ja paremman huomisen. Nyt jokaisella on ainutlaatuinen tilaisuus päästä itse kokemaan, kuinka tulevaisuuden uudet innovaatiot syntyvät ja parempi tulevaisuus luodaan.

Tutustu lähimmän paikkakuntasi ohjelmaan ja tule kokemaan tieteen kiehtova maailma!

Tarkemmat tiedot ohjelmasta, aikataulusta ja tapahtumapaikoista: https://tutkijoidenyo.fi/

Lisätietoja:

Liisa Harjula

Viestintäpäällikkö

liisa.harjula@jyu.fi

Suvi Toivanen

Viestinnän harjoittelija

suvi.l.a.toivanen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkijoiden yö saapuu 27.9.2024 yliopistoille ympäri Suomen.
Tutkijoiden yö saapuu 27.9.2024 yliopistoille ympäri Suomen.
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Läpimurto ydinfysiikassa – kolmen eri muodon rinnakkaiselo mitattu ensimmäistä kertaa13.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Ydinfysiikassa on saavutettu uusi merkkipaalu, kun lyijy-190:n (190Pb) atomiytimessä havaittiin samanaikaisesti kolme erilaista deformaatiota. Nämä voidaan liittää pallomaiseen, oblaattiin (tomaatin kaltainen) ja prolaattiin (vesimelonin kaltainen) muotoon. Tieto haastaa nykyiset teoreettiset mallit ja auttaa kehittämään parempia ydinvuorovaikutusmalleja. Tulokset julkaistiin Communications Physics -lehdessä tammikuussa 2025.

Väitöstutkimus ehdottaa uusia menetelmiä ihmisen aivoaktiivisuuden langattomaan mittaamiseen liikunnan aikana10.1.2025 11:28:04 EET | Tiedote

Tutkijatohtori Alessandra Giangrande ehdottaa väitöskirjassaan uusia teknologisia ratkaisuja aivoaktiivisuuden mittaamiseen ja tulkintaan, etenkin liikunnan aikana. Tutkimus tuotti arvokasta tietoa siitä, kuinka aivomittauksia voi suorittaa liikkumisen aikana ja myös laboratorioympäristön ulkopuolella. Tutkimus raivaa tietä innovatiivisille tutkimuslinjoille aivojen ja kehon vuorovaikutuksen mittaamiseksi luonnollisissa tilanteissa: urheilussa, kuntoutuksessa, diagnostiikassa, jne.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye