Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK:n jäsenkysely: 3 kk:n sääntö vaikeuttaa Suomen houkuttelevuutta

Jaa

Hallituksen esitys kolmen kuukauden määräajasta, jonka aikana maahanmuuttajan pitäisi työsuhteen päätyttyä löytää uusi työpaikka tai poistua maasta, saa EK:n yrityskyselyssä tuomion. 3 kuukauden säännöllä olisi 59 prosentin mielestä kielteinen vaikutus Suomen maineelle työperusteisen maahanmuuton kohteena. Vain 22 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei muutoksella olisi vaikutusta Suomen maineelle kansainvälisten osaajien mielissä.

Yli puolet (52%) ilmaisi myös huolensa siitä, että ehdotetun lakimuutoksen aiheuttama epävarmuus olisi syy hakeutua pois Suomesta aiempaa herkemmin. Vajaa puolet vastaajista arvioi muutosten vaikuttavan negatiivisesti sekä työntekijöiden että asiantuntijoiden työhönottoon yrityksissä. 

- Suomi tarvitsee muun Euroopan tavoin osaavaa työvoimaa. Yrityksissä ihmetellään, miksi hallitus on hankaloittamassa mahdollisuuksia rekrytoida ulkomailta ja samalla vaikeuttamassa menestymistä kansainvälisillä markkinoilla. Asiantuntijoiden sekä johtajien työnhakuaika on pidennetty 6 kuukauteen, mutta myös osaavien työntekijöiden määräaikoja on pidennettävä esitetystä, EK:n maahanmuuttoasiantuntija Mikko Räsänen sanoo.

Kyselyn tuloksista ilmenee, että yksin asiantuntijoiden rekrytointiprosessien pituus on yli kolmasosassa tapauksista enemmän kuin 3 kuukautta jo ilman työttömyysjaksoa. Usein työntekijäkin joutuu hakemaan useampaa työpaikkaa ennen työpaikan varmistumista. Johtotason tehtävien rekrytointiprosessit ovat selvästi kaikkein pitkäkestoisimpia. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 65 prosenttia oli sitä mieltä, että johtajarekrytoinnit kestävät tyypillisesti pidempään kuin 3 kuukautta.

3 kuukauden sääntö -kysely  toteutettiin 20.8 – 30.8.2024. Kyselyyn vastasi 736 EK:n jäsenyritystä kaikilta EK:n toimialoilta ja kaikista kokoluokista.

Lisätietoja: asiantuntija Mikko Räsänen p. 040 722 4100

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK:n selvitys: Palkkojen paikallinen sopiminen etenee Ruotsia hitaammin erityisesti julkisella sektorilla11.9.2024 08:15:43 EEST | Tiedote

Suomessa yksityisellä sektorilla paikallisten palkkamallien osuus on noussut merkittävästi viime vuosien aikana. Vielä 2010-luvulla paikallisesti sovittavien palkkamallien osuus yksityisellä sektorilla oli noin 20 prosenttia, kun viime neuvottelukierroksen jälkeen vuosina 2023–2024 osuus oli noussut jo yli 40 prosenttiin. Pullonkaula löytyy erityisesti julkisen sektorin erittäin jäykästä mallista Ruotsiin verrattuna. Naapurimaassa palkoista sovitaan paikallisesti erityisesti julkisella sektorilla. Neuvottelujärjestelmien palkanmuodostuksen mallit vaihtelevat osin Pohjoismaissa, mutta yhteistä niille on vientivetoisen mallin käyttö, joka ottaa huomioon kansainvälisen kilpailukyvyn.

Ukraina-keräys alkaa: yritykset auttamaan Ukrainaa talven yli11.9.2024 00:00:00 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän keskusliitto EK Mediatiedote EMBARGO ke 11.9. klo 00 Ukrainalla on edessään kriittiset talvikuukaudet, jotka koettelevat myös kotirintamaa. EK käynnistää tänään sisäministeriön kumppanina energiatuotannon laitteiden ja kaluston lahjakeräyksen ”Autetaan Ukraina talven yli”. Mukaan kutsutaan kattavasti koko suomalaista yrityskenttää. 70 prosenttia Ukrainan sähkön- ja lämmöntuotannosta on tuhottu. Seuraukset tuntuvat koko yhteiskunnassa – niin taloudessa kuin ihmisten arjessa, muistuttaa EK:n johtaja Petri Vuorio: ”Siksi käynnistämme sisäministeriön kumppanina lahjoituskeräyksen, jolla vastaamme Ukrainan valtion hätähuutoon lämmityskauden lähestyessä. Tavoitteena on saada suomalainen yrityskenttä laajasti mukaan lahjoittamaan energiantuotantoon ja sähköverkkoihin liittyviä laitteita ja kalustoa, joilla ukrainalaisia autetaan selviämään tulevasta talvesta.” Sisäministeriö ohjeistaa yrityksiä lahjoitusten toimittamisesta ja organisoi niiden viennin Ukrainaan ennen talvea. Ed

Elinkeinoelämän vähähiilitiekartat – miten ne näkyvät yritysten arjessa?9.9.2024 13:51:48 EEST | Kutsu

Aika: keskiviikko 18.9. klo 14–16, kahvitarjoilu klo 13.30 alkaen Paikka: Eteläranta 10, Helsinki Tervetuloa kuulemaan yritysten kertomana suomalaisen elinkeinoelämän ilmastotyöstä ja keskustelemaan toimialojen välisen yhteistyön merkityksestä ilmastonmuutoksen torjunnassa! Elinkeinoelämä on viime kevään aikana päivittänyt vähähiilisyystiekarttoja, jotka viitoittavat tietä kohti eri toimialojen päästövähennyksiä. Tiekartat ovat keskeinen ilmastotoimien työkalu. Niiden laadinta tiiviissä yhteistyössä niin toimialojen kuin valtionhallinnon välillä kuvastavat Suomen elinkeinoelämän sitoutumista ilmastotyöhön. Toimialat laativat ensimmäiset vähähiilitiekartat jo vuonna 2022. Tiekartat ovat paitsi ohjanneet toimialojen omaa ilmastotyötä, myös herättäneet vahvaa kansainvälistä kiinnostusta. Monilla aloilla päästövähennyksiä on saavutettu ennakoitua nopeammin samalla kun toimintaympäristössä on tapahtunut mittavia muutoksia. Nyt päivitetyt tiekartat tarjoavat ajankohtaisen näkymän siihen, mit

Investointiluvituksen reformi on oikeilla raiteilla – edessä ratkaiseva lainvalmisteluvaihe3.9.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Sujuvasta lupakäsittelystä voidaan saada Suomelle aito vetovoimatekijä kilpailtaessa eri toimialojen investoinneista. Suomessa otetaan historiallinen askel kohti yhden luukun lupa-asiointia. Jatkovalmistelussa on varmistettava, että käsittelyajat lyhenevät ja luvituksen ennakoitavuus paranee, ympäristönsuojelun tasosta tinkimättä. Luvituksen pullonkaulatnäkyvät myös EK:n vihreiden investointien dataikkunassa, jonka tuoreet luvut julkistettiin tänään. Investointiluvituksen uudistaminen on hallitusohjelman kunnianhimoisimpia reformeja elinkeinoelämän kannalta. Vuoteen 2026 tähtäävän reformin ensimmäinen valmisteluvuosi on takana. Tähänastinen suunta on ollut oikea, arvioi EK:n johtava asiantuntija Minna Ojanperä: ”EK:n esittämä malli – 1 asiointiluukku, 1 lupapäätös, 1 valitusoikeus – on etenemässä kohti toteutusta. Suomeen ollaan nyt rakentamassa virtaviivaisempaa lupajärjestelmää, jossa eri viranomaiset käsittelevät tietyn hankkeen luvat koordinoidusti yhtenä kokonaisuutena. Tämä kaikk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye