Kaksitasouomista toivotaan apua Saaristomeren tilan parantamiseen
EU:n maaseuturahoitukseen kuuluvat uudet yhteiset ojitusinvestoinnit ovat ympäristön tilaa ja kestävää tuotantotapaa edistäviä investointeja maatiloilla. Saaristomeren läheisyydessä oikein mitoitetut ja hyvin suunnitellut ojitusinvestoinnit ovat merkittäviä ympäristötekoja.
EU:n maaseuturahoituskausi 2023–2027 toi mukanaan uuden tukimuodon: yhteisen ojitusinvestoinnin, jota haetaan ELY-keskuksesta. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maaseutuyksikön johtava rahoitusasiantuntija Janita Leppänen kertoo, että alkukankeuksien jälkeen tukihaku on lähtenyt käyntiin vilkkaasti. Aikaisemmalla rahoituskaudella myönnettiin tukea peruskuivatukseen, mikä oli Varsinais-Suomessa suosittu tukimuoto. Uusi yhteinen ojitusinvestointi vaatii vähän uudenlaista ajattelua.
– Uudessa tuessa on enemmän vaatimuksia ympäristövaikutuksista. Hakemuksiin pyydetään lausunto ELY-keskuksen ympäristövastuualueelta, joka arvioi, ovatko ympäristövaikutukset riittäviä. Yleensä nämä hankkeet ovat vaikutuksiltaan niin merkittäviä, että ne ovat aina valintamenettelyn kärkipäässä, hän sanoo.
Toinen uusi näkökulma on yhteistyössä. Hankkeen tulee aina hyödyttää vähintään kahta tilaa. Tilakohtaisesti maaseuturahoitusta voi saada normaaliin salaojitukseen ja säätösalaojitukseen.
Uuden yhteisen ojitusinvestoinnin tuki on 40 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Tuki myönnetään vain sille osuudelle, jolla on maataloustoimintaa.
Taivassalossa tehdään yhteinen ojitusinvestointi seitsemän tilan voimin
Taivassalossa Isolahdenojan varrella olevat tilat ovat saaneet Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta myönteisen tukipäätöksen yhteiselle ojitusinvestoinnille, jossa Isolahdenojaan tehdään kaksitasouoma.
– Toiveissa on, että pääsisimme aloittamaan kaivut tulevana talvena. Teetimme hankealueelle simpukkakartoituksen ja seuraavaksi odotamme puunkaatolupaa Metsähallitukselta, kertoo hankkeessa mukana oleva Sami Aaltonen.
Aikojen saatossa Isolahdenojan ympärillä on viljelty muun muassa sokerijuurikasta, mutta viime vuosina se on ollut lähes mahdotonta.
– Sokerijuurikas nostetaan syksyllä ja yleensä ojan pinta nousee syyssateiden myötä niin paljon, että iso osa pelloista menee käyttökelvottomaan kuntoon. Ongelmia on ollut paljon myös keväällä, jolloin oja tulvii lähes kaikkien pelloille.
Hankalien viljelyolosuhteiden vuoksi ojan läheisyydessä viljellään lähinnä heinää, mutta toiveissa on, että kaksitasouoman myötä viljelyyn saadaan taas monipuolisemmin eri kasveja.
Aaltonen kertoo, että ojan edellisestä perkauksesta on yli 20 vuotta, eikä sitä silloinkaan käyty läpi koko matkalta. Kun ajatuksen yhteisestä ojitusinvestoinnista syntyi, hän soitti kaikki ojan varrella olevat tilat läpi. Muut lähtivät investointiin mielellään mukaan, sillä nyt oja on niin tukossa, että tilanne on kaikille hankala. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat yli 40 000 euroa, ja siihen on myönnetty 40 prosentin tuki. Hanketta varten viljelijät herättivät henkiin vanhan ojitusyhteisön. Suunnitteluapuna oli Tmi Heikki Mustonen.
Investoinnin hyötyalueeksi on laskettu 66 hehtaaria, josta peltojen osuus on 28 hehtaaria. Uoman valuma-alue on 550 hehtaaria, josta noin 40 % on peltoa ja loppuosa pääosin metsää.
Kun oja saadaan kuntoon, viljelijät odottavat selkeää parannusta maan kasvukuntoon ja lisäksi hankkeella arvioidaan olevan positiivinen vaikutus ympäristöön, kun huuhtoumat pienenevät.
Kaksitasouomien suosio kasvaa
ELY-keskuksen ympäristövastuualueella työskentelevä vesitalousasiantuntija Niklas Lindeman kertoo, että kaksitasouomat ovat tehokkaita niillä alueilla, joille ne maantieteellisesti soveltuvat. Kaksitasouomassa ojan toiselle tai molemmille puolille tehdään kasvipeitteinen tulvatasanne, johon valumavesien mukana tulevat ravinteet pidättyvät. Tulvatasanteet myös estävät tulvavesien nousua pelloille.
Ojitustuen lisäksi kaksitasouomiin on toinenkin taloudellinen kannustin.
– Kaksitasouomassa peltotuki on mahdollista tietyin ehdoin saada ojan keskelle asti. Tukialue ei siis pienene, vaikka osa pellosta kaivetaan pois, kertoo Lindeman.
Lindeman uskoo, että kaksitasouomien yleistyminen valtaojissa voi vaikuttaa Saaristomeren tilaan positiivisesti. Parhaimmillaan kaksitasouoma sopii sekä pieniin että suuriin ojiin.
Kaksitasouomien lisäksi positiivisia ympäristövaikutuksia voi saada esimerkiksi toispuoleisella kaivulla, kaivuluiskan kasvittamisella ja vaellusesteiden poistolla. Ojat kannattaa pitää mahdollisimman luonnonmukaisina, esimerkiksi mutkittelevia uomia ei kannata turhaan suoristaa, eikä ojasta kannata kaivaa liian syvää. Joskus pelkkä kasvien niittokin riittää ojan kunnostamiseksi.
ELY-keskuksen asiantuntijat kommentoivat ojitussuunnitelmia mielellään jo ennen hakemuksen jättämistä.
Lisätiedot yhteisistä ojitusinvestoinneista
Varsinais-Suomen ELY-keskus
- Rahoitus
Janita Leppänen, janita.leppanen@ely-keskus.fi
- Ympäristövaikutukset
Niklas Lindeman, niklas.lindeman@ely-keskus.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus
ELY-keskus selvittää Turun kehätien Kauselan eritasoliittymän liikenneturvallisuuden ja sujuvuuden parantamista18.12.2024 14:00:06 EET | Tiedote
E18/kt 40 Turun kehätiellä on tunnistettu ajoittaisia toimivuusongelmia Kauselan eritasoliittymän kohdalla. Toimivuusongelmia esiintyy erityisesti arki-iltapäivisin kehätieltä Hämeentielle suuntautuvan liikenteen osalta. ELY-keskus on asettanut kehätielle ennen ruuhkautuvaa ramppia liikenteen ruuhkautumisesta varoittavan liikennemerkin sekä käynnistänyt liikenteellisen toimivuustarkastelun eritasoliittymästä. ELY-keskus tekee toimivuustarkastelun tulosten pohjalta päätöksiä jatkotoimenpiteistä eritasoliittymän turvallisuuden ja sujuvuuden parantamiseksi.
Arvonlisäveron korotus nostaa Seutu+ lippujen asiakashintoja 1.1.202518.12.2024 13:10:20 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen ja Satakunnan seudullisen Seutu+ joukkoliikenteen kerta-, sarja- ja kausilippujen hinnat nousevat 1.1.2025, koska henkilöliikenteen arvonlisävero nousee vuodenvaihteessa 10 prosentista 14 prosenttiin. Hinnat nousevat keskimäärin 4 prosenttia.
Viime päivinä on ollut poikkeuksellisen hankalat keliolosuhteet - tienhoitotoimista huolimatta ei aina saada tavoiteltua laatutasoa18.12.2024 12:35:01 EET | Tiedote
Viime päivinä on ollut poikkeuksellisen hankalat keliolosuhteet. Lumen päälle satoi vettä ja sen jälkeen tiet jäätyivät taas uudelleen. Suurimmat ongelmat ovat olleet vähäliikenteisillä teillä, joiden liukkaudentorjuntaa hoidetaan hiekoittamalla. Nopeissa kelimuutoksissa kaikkia teitä ei ehditä hoitaa heti kuntoon ja liukkaudentorjuntatoimenpiteiden hyödyt ovat jääneet lyhytaikaisiksi. Hoitotoimet ovat olleet käynnissä lähes tauotta, mutta siitä huolimatta aina ei olla saavutettu tavoiteltavaa laatutasoa. Myös tienkäyttäjiltä on tullut runsaasti palautetta teiden liukkaudesta etenkin vähäliikenteisiltä teiltä.
Liikenneturvallisuustarkastus valtatielle 8: Parannustoimia Turku–Merikarvia välillä16.12.2024 09:15:00 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on julkaissut valtatien 8 Turku–Merikarvia välin liikenneturvallisuustarkastuksen tulokset. Tarkastuksessa kartoitettiin tieosuuden nykytilaa ja analysoitiin viiden viime vuoden aikana tapahtuneita onnettomuuksia. Tulosten perusteella on laadittu listaus toimenpiteistä, joilla tieosuuden liikenneturvallisuutta voidaan parantaa. Työ tukee tieliikenneturvallisuuden nollavisiota sekä Suomen tavoitetta puolittaa tieliikennekuolemien ja vakavien loukkaantumisten määrä vuoteen 2030 mennessä.
Valmistunut tutkimus talvihoidosta jalankulku- ja pyöräväylällä: talvihoidon optimoinnilla voidaan rajallisesti lisätä lihasvoimin liikkumista talvisin3.12.2024 09:15:00 EET | Tiedote
Talvihoidon tehostaminen sekä jalankulku- ja pyöräilyolosuhteiden parantaminen kasvattavat merkittävästi tienkäyttäjien tyytyväisyyttä ja lisäävät hieman lihasvoimin liikkumista talvisin valmistuneen tutkimuksen mukaan. Kuitenkin sää- ja keliolosuhteet näkyvät voimakkaasti kävelyn ja pyöräilyn määrässä talvisin ja liikenneympäristön parantamisella ja talvihoidon optimoinnilla voidaan vaikuttaa vain rajallisesti lihasvoimin liikkumiseen talvisin. Tulokset perustuvat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Väyläviraston yhteistyössä tekemään tutkimukseen liikenneympäristön, sään, kelin ja kunnossapidon vaikutuksista jalankulkuun ja pyöräilyyn talvella. Tutkimuskohteena oli seututien 110 (Uudenmaantie) jalankulku- ja pyöräilyväylät Turun ja Kaarinan välillä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme