Selvitys: Enemmistö nuorista suhtautuu rahapelimainontaan kielteisesti
Nuoret suhtautuvat kielteisesti rahapelien markkinointiin, käy ilmi EHYT ry:n teettämässä Nuorten kulttuuri ja päihteet -selvityksessä. Eniten nuoret törmäävät rahapelimainoksiin somekanavissa, striimauspalveluissa, tv:ssä ja radiossa sekä pelatessaan digipelejä. Selvitykseen vastasi kaikkiaan 1008 15–29-vuotiasta Suomessa asuvaa nuorta.
Nuorten kulttuuri ja päihteet -selvityksen 736:a avovastauksesta käy ilmi, että noin 70 % nuorista suhtautuu kielteisesti rahapelimainontaan. Positiivisia näkemyksiä oli noin 15 %:lla: saman verran vastaajista (15 %) kertoi, että heillä ei ollut mitään mielipidettä asiasta. Tyhjiä tai epävalideja vastauksia oli lisäksi 268. Kritiikkiä mainonnasta saivat niin kotimaiset kuin ulkomaiset peliyhtiöt.
Sitaatit avovastauksista:
” Kaupan kassojen ympärys pahimmillaan täynnä Veikkauksen eri pelien mainontaa, se häiritsee."
”Ulkomaisilta firmoilta (mainonta) erittäin aggressiivista.”
Esityksessä uudeksi rahapelilaiksi ei ole ehdotuksia nuorten suojelemiseksi markkinoinnilta
Nuoret näkevät rahapelimainoksia monella eri kanavalla. Eniten rahapelimainoksiin on törmätty YouTubessa (38 %), televisiossa (37 %), Tiktokissa (31 %), Instagramissa (30 %) ja Facebookissa (20 %) sekä radiossa (19 %). Myös striimauspalveluissa, kuten Twitchissä ja Kickissä (16 %) sekä digipelien yhteydessä (14 %) mainontaa oli nähty. Myös muut somekanavat, kuten Snapchat ja Jodel, sekä henkilökohtaiset sähköposti- tai tekstiviestimainokset saivat mainintoja. Avovastauksissa kohdassa “muu, mikä” muutamat olivat maininneet myös pornosivustoja.
EHYT ry:n rahapelihaittojen ehkäisyn asiantuntija Johanna Vakkuri huomauttaa, että Suomessa tällä hetkellä muiden kuin Veikkauksen rahapelien markkinointi ja mainonta on kiellettyä, eikä haitallisimpia pelejä saa mainostaa.
”Nuoret altistuvat laittomalle markkinoinnille kuitenkin koko ajan. Heidän näkemyksensä ja kokemuksensa asiasta kannattaisi ottaa vakavasti. Valitettavasti hallituksen esityksessä uudeksi rahapelilaiksi ei ole mitään ehdotuksia nuorten tai nuorten aikuisten (18–24-vuotiaat) erityissuojelemiseksi markkinoinnilta”, Vakkuri sanoo.
Mainonnalle altistuvat myös alaikäiset
Useat vastaajista mainitsivat, että mainonnalle altistuvat myös alaikäiset.
”Liian usein näkyy alaikäisten runsaasti käyttämissä sovelluksissa.”
Monessa vastauksessa otettiin kantaa myös rahapelimainonnan eettisyyteen. Esimerkiksi sanat ”epämoraalinen”, ”epäeettinen” ja ”vastuuton” esiintyivät nuorten näkemyksissä.
”Rahapelimainonta on usein manipuloivaa ja koittaa vedota kaikista huono-osaisimpiin henkilöihin”
Kasvava tietoisuus muuttaa asenteita
Nuorista 7 % arvioi ystäväpiirissään tai ikäistensä keskuudessa pelattavan paljon rahapelejä. Kysely tehtiin edellisen kerran vuonna 2022, jolloin samalla tavalla arvioi 5 % vastaajista.
Nuorista 63 % sen sijaan arvioi, ettei ystäväpiirissä tai ikäisten keskuudessa pelata lainkaan rahapelejä tai pelataan vain vähän. Rahapelaaminen kokonaisuudessaan oli nuorista enemmän ”Out” (37 %) kuin ”In” (26 %).
Nuoret tiedostavat riskin hävitä rahaa ja se olikin heidän mielestään suurin syy sille, miksi ikäisensä nuoret eivät pelaa (54 %). Toisaalta mainittiin, ettei rahapeleihin ole rahaa (44 %), eivätkä ne kiinnosta (39 %).
”Rahapelihaittoja ehkäisevällä työllä on vaikutusta nuoriin, sillä 27 % heistä kertoi tiedon rahapelien mahdollisista haitoista syyksi sille, miksi ikätoverit eivät pelaa. Osuus oli kasvanut 4 % vuodesta 2022”, sanoo Johanna Vakkuri.
Huoli alaikäisistä digitaalisen rahapelaamisen maailmassa
Nuorista 23 % arvioi, että alle 18-vuotiaiden on joko erittäin helppo tai melko helppo päästä pelaamaan rahapelejä. Toisaalta 32 prosenttia oli kuitenkin sitä mieltä, että alaikäisten on melko tai erittäin vaikea päästä pelaamaan.
”Huolena toki on, että ikärajavalvonta ja pakollinen tunnistautuminen eivät päde nettipeleissä yhtä lailla kuin esimerkiksi kivijalan rahapeliautomaateilla. Uusimmassa THL:n väestökyselyssähän tuli ilmi, että myös aikuiset mahdollistavat alaikäisten pääsyn pelaamaan eri rahapelejä, mikä on tosi huolestuttavaa”, kommentoi Vakkuri.
Selvityksen kohderyhmänä olivat 15–29–vuotiaat Suomessa asuvat henkilöt. Selvitys toteutettiin sähköisenä kyselynä internetpaneelia käyttäen aikavälillä 1.-19.2.2024. EHYT ry on aiemmin vuosina 2016, 2018, 2020 ja 2022 selvittänyt nuorten ja nuorten aikuisten päihteisiin sekä digi- ja rahapelaamiseen liittyvää käyttöä ja asenteita.
Lisätietoja:
Johanna Vakkuri
Asiantuntija
EHYT ry:n rahapelihaittojen ehkäisyn yksikkö
+358 40 7245 513
johanna.vakkuri@ehyt.fi
Riitta Matilainen
Yksikön päällikkö
EHYT ry:n rahapelihaittojen ehkäisyn yksikkö
+358 40 707 6960
riitta.matilainen@ehyt.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Tiedote: Uusi tupakkalaki tarvitaan – 16,6 mg/g nikotiiniraja lisää myrkytysten riskiä16.1.2025 08:31:04 EET | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on antanut lausuntonsa hallituksen esityksestä laiksi tupakkalain muuttamisesta. Uusi tupakkalaki tulee saattaa voimaan mahdollisimman pian, mutta lakia pitäisi kiristää. Tunnusomaiset maut ja tuoksut, myös minttu ja mentoli, tulisi kieltää säännönmukaisesti kaikissa tuotteissa. Lisäksi uusien tuotteiden nikotiiniraja tulisi laskea lääkelain piirissä olevien korvaustuotteiden tasolle ja kaikkien nikotiinituotteiden ostoikäraja pitäisi nostaa 20 ikävuoteen. Tuotteisiin tulee asettaa lapsiturvalliset sulkimet.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n muutosneuvottelut ovat ohi: 7 työsuhdetta päättyy13.1.2025 15:44:46 EET | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n syyskuussa alkaneet koko organisaatiota koskevat muutosneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelut jouduttiin aloittamaan tuotannollisten ja taloudellisten sekä toiminnallisten syiden vuoksi. Taustalla oli Suomen hallituksen päätös leikata sosiaali- ja terveysalan järjestöille myönnettäviä avustuksia. Neuvotteluiden tuloksena 7 työsuhdetta päättyy sekä usean henkilön toimenkuvissa tapahtuu muutoksia. Neuvotteluiden alussa alustava arvio henkilöstön vähennys- ja muutostarpeesta oli 16 työntekijää. Säästöt kohdistuvat myös ympärivuorokautiseen neuvontapuhelimeen, jonka seurauksena Päihdeneuvonnan keskeytymättömästä vuorotyöstä joudutaan luopumaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme