Kaksikäyttötuotteiden lakiuudistus toi myös tuotteisiin liittyvät teknologiat ja ohjelmistot valvonnan piiriin
Kaksikäyttötuotteiden eli niiden tuotteiden, joita voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin, vientivalvontaan on tullut muutoksia. Tullin toimivaltuuksien laajentumisen myötä kaksikäyttötuotteiden valvonta kattaa jatkossa fyysisten tavaroiden lisäksi myös erilaiset kaksikäyttötuotteisiin liittyvät tekniset palvelut, ohjelmistot ja teknologiat. Uudistuneen lainsäädännön myötä Tulli painottaa vientiyritysten kasvanutta vastuuta siinä, ettei kaksikäyttötuotteita päädy vääriin tarkoituksiin.
Kaksikäyttötuotteiden vientivalvontaa koskeva lainsäädäntö uudistui sunnuntaina 15.9.2024. Muutos laajensi Tullin suorittaman kaksikäyttötuotteiden valvonnan kattamaan fyysisten tuotteiden lisäksi myös erilaiset kaksikäyttötuotteisiin liittyvät aineettomat tuotteet, kuten esimerkiksi ohjelmistot, teknologiat, välityspalvelut sekä teknisen avun tarjoamiset.
Tullin suorittama kaksikäyttötuotteiden valvonta ei rajoitu perinteiseen, rajanylityspaikoilla tapahtuvaan tullivalvontaan. Tehokkaan valvonnan kannalta olennaista on tietoon perustuva riskianalyysi. Niin ikään Tullin suorittamilla yritystarkastuksilla on merkittävä rooli tehokkaassa valvonnassa.
– Jatkossa yritystarkastajamme valvovat myös näiden niin sanottujen aineettomien kaksikäyttötuotteiden vientiä. Teemme tiivistä yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa, jotta uudistuneen lain tavoitteet toteutuvat tarkoituksenmukaisesti, kertoo valvontajohtaja Tarja Kokko.
Vientiyritysten vastuu merkittävä, jottei kaksikäyttötuotteita päädy vääriin tarkoituksiin
Lakiuudistuksen myötä otettiin käyttöön myös kansallinen valvontaluettelo kaksikäyttötuotteista. Lakiuudistuksen tarkoituksena on kansallisen sääntelyn yhteensovittaminen vientivalvonta-asetuksen kanssa ja vientivalvonnan tehokkaan toimeenpanon varmistaminen. Tulli valvoo kaksikäyttötuotteiden vientiä, kauttakuljetusta ja siirtoa.
Kaksikäyttötuotteiden vientiä koskevat säännökset ovat olennaisia muun muassa EU:n Venäjään kohdistamien pakotteiden tarkoituksenmukaisen toteutumisen kannalta.
– Painotammekin vientiyritysten vastuuta loppuasiakkaidensa tuntemisessa, jotta kaksikäyttötuotteita ei päädy vääriin tarkoituksiin, toteaa valvontaosaston johtaja Samy Gardemeister.
Ulkoministeriön tiedote (16.9.2024): Kaksikäyttötuotteiden vientivalvontaa koskeva laki ja asetus vientivalvontaneuvottelukunnasta astuivat voimaan
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
valvontajohtaja Tarja Kokko
valvontaosaston johtaja Samy Gardemeister
yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta, p. 0295 527 150, viestinta(at)tulli.fi
Tietoja julkaisijasta
Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
Tulli takavarikoi lähes kilon kokaiinia henkilön kehon sisältä18.11.2024 08:20:00 EET | Tiedote
Tulli on tutkinut syksyn 2024 aikana törkeää huumausainerikosta, jossa henkilö toi kehonsa sisällä Suomeen liki kilon kokaiinia. Takavarikoidun kokaiinierän arvo katukaupassa olisi ollut jopa noin 150 000 euroa.
Tilaatko tavaroita ulkomailta? Tullilaskuri kertoo, mitä maksaa12.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Singles' Day, Black Friday, Cyber Monday ja netti täynnä tarjouksia. Nettitilaajan on hyvä tietää, että EU:n ulkopuolelta tulevat lähetykset täytyy tullata ja tällöin tilatun tavaran kokonaishinta voi olla enemmän kuin tavaran myyntihinta verkkokaupassa. Tullilaskurin avulla tilaaja voi kätevästi selvittää, pitääkö lähetys tullata. Tullilaskuri antaa myös arvion, mitä tavara maksaa, kun myyntihintaan lisätään maahantuontiverot.
Tullin huumetakavarikot rikkoivat jo syksyn aikana viime vuoden luvut selvästi – erityisesti marihuanan, amfetamiinin ja kokaiinin määrät rajussa kasvussa8.11.2024 07:56:00 EET | Tiedote
Tullin rikostilastojen perusteella Suomeen tulevien huumeiden määrät ovat huomattavassa kasvussa. Tullin haaviin on jäänyt tänä vuonna jo 122 erilaista huumaavaa ainetta. Näistä yhdeksän on täysin uusia muuntohuumeita, joita ei aikaisemmin ole tavattu Suomessa. Marihuanaa, amfetamiinia ja kokaiinia on takavarikoitu tässä vaiheessa vuotta jo merkittävästi enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – sama ilmiö koskee myös nuuskaa, savukkeita ja dopingia. Tullirikostorjunnan yhteiskunnallinen kokonaisvaikuttavuus on tänä vuonna jo yli 90 miljoonaa euroa.
Jätteitä yritettiin viedä Suomesta ulkomaille väärillä tiedoilla ja ilman lupia31.10.2024 08:20:00 EET | Tiedote
Tulli on tutkinut ympäristörikoskokonaisuutta, jossa yrityksen epäillään vieneen ilman asianmukaisia lupia lähes 15 miljoonaa kiloa sähkö- ja elektroniikkalaitteista peräisin olevia jätteitä Aasiaan. Viranomaisille annettiin myös väärää tietoa jätekonttien sisällöstä. Rikoshyötyä yritys on saanut yli 1 750 000 euroa.
Tulli paljasti törkeän säännöstelyrikoksen – kansainvälisistä verkkokaupoista ostettua elektroniikkaa epäillään viedyn välivarastoinnin kautta Venäjälle17.10.2024 08:17:00 EEST | Tiedote
Tullilla on tutkinnassa rikoskokonaisuus, jossa Itä-Suomessa toimineen yrityksen epäillään vieneen Venäjälle pakotteiden alaista elektroniikka useammassa otteessa. Suomeen lentorahtina saapuneet tavarat yritettiin viedä yrityksen Itä-Suomessa sijainneen välivaraston kautta maantierahtina Venäjälle vuonna 2022. Pakotteiden alaisten tavaroiden arvo on ollut noin 700 000 euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme