Karhunlihan myyntiin tarvitaan aina voimassa oleva lupa
Helsingin poliisi on tänään tiedottanut esitutkinnasta, jossa epäillään karhunlihan luvatonta myyntiä ja hallussapitoa. Karhunlihaa on löytynyt merkittäviä määriä suomalaisesta yrityksestä. Tapausta tutkitaan luonnonsuojelurikoksena. Suomen ympäristökeskus on Suomessa kansallinen CITES-lupaviranomainen, joka voi myöntää karhunlihan myyntiin lupia eli EU-todistuksia.
Karhunlihanmyyntiä säätelee EU:n CITES-lainsäädäntö. Sen mukaan lihan myynti vaatii aina EU-todistuksen niin Suomessa kuin EU:n sisällä. Karhu on EU:n CITES-asetuksessa yksi tiukimmin säädellyistä lajeista.
EU-todistusten hakemusten määrät karhunlihan myyntiin vaihtelevat vuosittain riippuen muun muassa kulloisenkin vuoden kaatolupakiintiöstä. Esimerkiksi vuonna 2023 Suomessa haettiin ja myönnettiin 26 EU-todistusta karhunlihan myyntiin. Vastaava luku vuonna 2022 oli 36 ja vuonna 2021 noin 60.
Muualta EU:sta Suomeen tuotaessa on karhunlihalla oltava alkuperämaan CITES-viranomaisen myöntämä EU-todistus sen yrityksen nimissä, joka lihat myy. Alkuperämaan CITES-viranomainen varmistaa lihan laillisen alkuperän lupaa myöntäessään. Lihan jälleenmyyntiä varten on ostajan haettava uusi EU-todistus omiin nimiinsä.
Suomessa karhu on riistalaji, jolle Suomen riistakeskus myöntää kaatolupia vuosittain siten, että lajin suotuisan suojelun taso säilyy. Myös suomalaisen karhun myynti kotimaisilla markkinoilla vaatii EU-todistuksen ja Suomen riistakeskuksen myöntämän saalistodistuksen, jolla metsästäjä osoittaa saaliin laillisen saannon.
Pakatuissa lihatuotteissa on oltava valmistajan tiedot lihan alkuperän jäljitettävyyden vuoksi. Ostajan on tärkeätä tarkistaa pakkauksen merkinnät.
CITES-sopimus (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) on yksi laajimmista kansainvälisistä ympäristönsuojelusopimuksista. Sen tarkoituksena on suojella luonnonvaraisia kasveja ja eläimiä sääntelemällä ja valvomalla niillä käytävää kauppaa. Sopimus tuli voimaan vuonna 1975 ja Suomessa 1976.
CITES-sopimus ja -lainsäädäntö (ymparisto.fi)
Metsästäjille (ymparisto.fi) (ohjeita metsästäjille)
Lisätietoja
Ylitarkastaja Marja Pylvänäinen, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1529, etunimi.sukunimi@syke.fi
Ylitarkastaja Hanne Rajanen, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1332, etunimi.sukunimi@syke.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Kommunernas konsumtionsbaserade utsläpp långt ifrån en hållbar nivå17.12.2024 06:01:00 EET | Pressmeddelande
Finlands miljöcentral (Syke) har publicerat alla finländska kommuners konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp från 2019. Enligt resultaten är kommunerna i Finland mycket långt ifrån hållbar konsumtion.
Kuntien kulutusperäiset päästöt kaukana kestävästä tasosta17.12.2024 06:01:00 EET | Tiedote
Suomen ympäristökeskus (Syke) on julkaissut kaikkien Suomen kuntien kulutusperäiset kasvihuonekaasupäästöt vuodelta 2019. Tulosten mukaan Suomen kunnissa ollaan hyvin kaukana kestävästä kulutuksesta.
Hushållen behövs för klimattalko - Den förnyade räknaren Klimatdiet.fi hjälper till att bedöma det egna koldioxidavtrycket17.12.2024 06:00:00 EET | Pressmeddelande
Hushållens koldioxidavtryck har minskat betydligt under 2000-talet, från cirka 14 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) till 7,7 ton. Orsaken är dock inte att finländarnas konsumtionsvanor skulle ha förändrats, utan att växthusgasutsläppen från produktionen minskat både i Finland och utomlands.
Kotitalouksia tarvitaan ilmastotalkoisiin - Uudistunut Ilmastodieetti.fi-laskuri auttaa arvioimaan oman hiilijalanjäljen17.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Kotitalouksien hiilijalanjälki on laskenut tuntuvasti 2000-luvulla noin 14 hiilidioksidiekvivalenttitonnista (CO2e) 7,7 tonniin. Syynä ei kuitenkaan ole suomalaisten kulutustottumusten muutos vaan tuotannon kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen niin Suomessa kuin ulkomailla. Suomen ympäristökeskus on päivittänyt Ilmastodieetti.fi-työkalun, jolla kotitaloudet voivat laskea oman kulutuksensa hiilijalanjäljen.
Kysely: suomalaisilta vahva tuki puhtaalle energiasiirtymälle10.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Suomalaiset tukevat puhdasta energiasiirtymää, kertovat Suomen ympäristökeskuksen kyselytutkimukset. Tuuli- ja aurinkoenergiaan suhtaudutaan myönteisesti ja enemmistö vastanneista kannattaa myös ydinvoiman lisäämistä. Vesivoima ja puunkäyttö energiantuotannossa jakavat mielipiteitä. Hiili- ja turvevoiman perään kansalaiset eivät juurikaan haikaile.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme