Lauri Erikssonin valokuvakirja ”Muodonmuutoksia” on runollinen elämäntarina muistoista ja katoavaisuudesta
Valokuvataiteilija Lauri Eriksson (s. 1965) on viime vuosina jäljittänyt elinympäristöstään omaelämäkerrallisia tapahtumia, aineksia ja kerrostumia muovaten niistä uusia sommitelmia: valokuvia ja tekstejä. Lauri Erikssonin omakuvat, maisemat ja havainnot sitovat yhteen kollektiivista kaipuuta ihmisen ja ympäristön monimuotoisessa vuorovaikutuksessa.

Nyt julkaistava kirja sisältää Lauri Erikssonin valokuvien lisäksi hänen kirjoittamansa esseen sekä muita fragmentaarisia tekstejä. Kirjan toisen esseen on kirjoittanut valokuvataiteilija Joel Karppanen (s. 1993). Kirjan teksteissä nämä kaksi eri sukupolveen kuuluvaa valokuvataiteilijaa käyvät dialogia valokuvan ja elämän kohtaamisissa.
Muodonmuutoksia-teoksen valokuvat ja tekstit kietoutuvat modernin ihmisen rihmastollisiin kudelmiin ja leikkauspisteisiin: sanojen, asioiden, paikkojen, sosiaalisten ja materiaalisten ulottuvuuksien kohtaamisissa. Niin yksilöt, sosiaaliset suhteet, kaupungit kuin luonnon muodostelmat muuttuvat jatkuvasti, eri tahtiin, erilaisin poluin ja välivaihein. Muutos on viime kädessä tulemista joksikin.
Muodonmuutoksia on Lauri Erikssonin viides valokuvakirja. Edellinen kirja Sumunhimmeä maisema – Polaroideja lähiluonnosta (Parvs) julkaistiin vuonna 2021. Muodonmuutoksia sisältää Lauri Erikssonin valokuvia viime vuosilta, mutta siinä on myös aiemmin julkaisematonta arkistomateriaalia.
Lauri Eriksson on pitänyt näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla, ja hänen valokuvateoksiaan on Suomen valtion taidekokoelmassa. Eriksson viimeistelee parhaillaan taidehistorian väitöskirjaa Helsingin yliopistossa.
”Materiaalinen maailma, kuoleman ja maatumisen väistämättömyys, ovat kiehtoneet minua taukoamatta. Ehkä siksi olen kiirehtinyt valokuvaamaan ympäröivää elämääni: todistaakseni että olen elänyt – ja tulen myös kuolemaan.
”Valokuva on ruumiini kirjoituskone, salaisuuteni.”
– Lauri Eriksson
Muodonmuutoksia – Lauri Eriksson
Valokuvat: Lauri Eriksson
Kirjoittajat: Lauri Eriksson, Joel Karppanen
Parvs, 2024, 96 sivua, kieli suomi
Kirjan julkistamisen yhteydessä Emil Aaltosen museossa (Pyynikinlinna, Tampere) avautuu Lauri Erikssonin yksityisnäyttely Muodonmuutoksia. Näyttely on avoinna 15.12.2024 saakka.
Lauri Eriksson ja Joel Karppanen keskustelevat kirjan teemoista Helsingin Kirjamessuilla torstaina 24. lokakuuta 2024 klo 18.00–18.30 (Vallisaari-sali).
Arvostelukappaleet ja kuva-aineisto medialle: Hanna Karppanen, kustantaja, Kustannusosakeyhtiö Parvs, hanna.karppanen@parvs.fi
Lisätietoa näyttelystä: Mika Törmä, museonjohtaja, mika.torma@pyynikinlinna.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat









Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Parvs-kustantamon ja Serlachiuksen taidekirjat vuonna 202510.4.2025 12:59:46 EEST | Tiedote
Parvs-taidekirjakustantamon ja Serlachiuksen taidemuseon tiivis julkaisuyhteistyö on jatkunut jo lähes vuosikymmenen, ja sen tuloksena syntyneitä taidekirjoja on vuosina 2016–2025 ilmestynyt yhteensä jo yli 60. Tänä vuonna Parvs ja Serlachius julkaisevat yhdessä kahdeksan uutta teosta. Serlachiuksen monipuoliseen ja kunnianhimoiseen julkaisuohjelmaan kuuluu museon näyttelyitä dokumentoivia julkaisuja, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman teoksia esitteleviä julkaisuja, historiateoksia sekä vertaisarvioitua taidehistoriallista tutkimusta.
Esseekirja käsittelee sisällissodan unohdettuja naiskohtaloita Johanna Lecklinin taiteen kautta19.3.2025 10:12:18 EET | Tiedote
Kuvataiteilija ja tutkija Johanna Lecklin on viime vuosina tarkastellut teoksissaan tarinoita ja tarinankertomista – ja etenkin kertomuksia ja kuvia vuoden 1918 tapahtumista Suomessa. Nyt julkaistava esseekokoelma avaa Lecklinin taiteen kautta keskustelua historian tulkinnasta ja tarkastelee sitä, miten taiteessa voi lähestyä päivänpolttavia aiheita, jotka kumpuavat historiasta.
Edvard Richter -kirjallisuuspalkinto taidekriitikko Timo Valjakalle13.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen Taideyhdistys on myöntänyt tämän vuoden Edvard Richter -kirjallisuuspalkinnon taidekriitikko Timo Valjakalle kirjasta Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä (Parvs 2024). Palkinto myönnetään ansiokkaasta kuvataidekirjasta tai -kirjoituksesta, ja palkintosumma on 10 000 euroa.
Uutuuskirja suomalaistuneen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin monipuolisesta tuotannosta3.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Oliver Whitehead – Future Tense esittelee monialaisen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin (s. 1947) tuotantoa ja sen teemoja. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa.
Kokoelmakirja "Taide pidentää ikää" esittelee HUSin mittavaa taidekokoelmaa12.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
”Taide pidentää ikää” on väite, jolle ei ole syytä nauraa. Niin suomalaiset kuin kansainväliset tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet sen tieteellisesti päteväksi. Tämä tosiasia on nykyisin keskeinen yllyke hankkia taidetta terveydenhuollon eri tiloihin, olivatpa sitten kysymyksessä sairaalat, terveysasemat tai laboratoriot. Toinen motivaatio on julkisin hankinnoin tukea elävien taiteilijoiden työtä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme