SDP EDUSKUNTA

SDP:n Suhonen leipomotyölain kumoamisesta: Leipä jää tulematta pöytään

Jaa

– Hallitus esittää leipomotyölain kumoamista. Se tarkoittaa radikaalia leikkausta monien leipomotyöntekijöiden palkkoihin sekä samalla se tekee karhunpalveluksen alan työntekijöiden hyvinvoinnille. Historiallisen pitkä laki murenee hallituksen käsissä. Kyllä taas näkee, että hallitus on voimantunnossaan työnantajaleirin kyljessä välittämättä työntekijöille koituvista seurauksista, sanoo kansanedustaja ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Timo Suhonen (sd).

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Nykyinen leipomotyölaki turvaa sen, että klo 22–06 välillä tehdystä työstä maksetaan vähintään 100 prosentilla korotettu palkka. Tällä on turvattu työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia. Yötyön tekeminen lisää mm. sydän- ja verisuonitautien, keskenmenon sekä erilaisten syöpien riskiä. Lain ansiosta tällaisesta kuormituksesta on saanut kunnon korvauksen.

– Leipä ja pullat halutaan Suomessa kuitenkin saada tuoreena hyllyyn heti aamusta. Kannustimet yötyön tekemiseen tällä alalla ovat tästä syystä monia muita aloja merkittävämmät. Lain kumoaminen tarkoittaa todennäköisesti sitä, että työnantaja teetättää nykyistä enemmän yötyötä, kun samasta työajasta voi maksaa nykyistä vähemmän palkkaa, kertoo Suhonen.

– Monien palkkapussi pienenee merkittävästi. Ansiotason menetys voi olla vuositasolla jopa yli 10 000 euroa. Tämä on merkittävä heikennys monen leipomoalan työntekijän toimeentuloon. Lain kumoaminen nopeassa aikataulussa aiheuttaa työntekijöille kestämättömiä taloudellisia tilanteita, jälleen näemme, kuinka hallitus vie asiat eteenpäin tukka putkella vaikutusarvioihin kintaalla viitaten, sanoo Suhonen ja päättää:

– Hallitus maalaa kauniita kuvia omista tarkoitusperistään hallitusohjelmassa: ”Vahva ja välittävä Suomi” sekä ”Hyvinvointi syntyy työstä”. Näinkö hallitus noudattaa omaa hallitusohjelmaansa – jatkamalla palkansaajan polkemista, tässä tapauksessa leipomoalan ammattilaisia, leivän pöytäämme tuojia.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Ympäristövaliokunnan sd-edustajat: Hallitus on käynnistänyt kohtuuhintaisen asumisen alasajon26.9.2024 15:46:20 EEST | Tiedote

– Esitys ARAn lakkauttamisesta itsenäisenä virastona valmisteltiin nopeasti ja ilman vaikutusarvioita. Uusi asumisoikeusasuntojen rakentaminen on jo lopetettu, vaikka sitä selvittävä työryhmä päättää työnsä vasta vuoden vaihteessa. Vapaapudotus on aloitettu ilman, että hallituksella näyttää olevan edes mitään suunnitelmaa, kritisoi ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pinja Perholehto budjettikeskustelun alla.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan sd-edustajat: Liikenneturvallisuuden parantaminen vaatii korvaavia toimia26.9.2024 13:15:25 EEST | Tiedote

Väyläviraston esittämä nopeusrajoitusten lasku noin 1 800 kilometrin tieosuuksilla haudattiin lausuntokierroksella, ja liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne (ps) esitti ratkaisuna, että ajonopeuksien laskemisen sijaan tiet laitetaan kuntoon. – Näiden tieosuuksien laittaminen liikenneturvalliseen kuntoon edellyttää muun muassa teiden leventämistä ja keskikaiteiden rakentamista. Ministeri ei ole vielä kertonut julkisuudessa, mikä näiden toimien hintalappu on ja milloin ne päästään toteuttamaan, huomauttaa liikenne- ja viestintävaliokunnan sd-ryhmän vastaava, kansanedustaja Seppo Eskelinen.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan sd-edustajat: Liikenteen rahoitus valtionomaisuudesta on kestämätön malli25.9.2024 16:40:49 EEST | Tiedote

Eduskunta käsittelee tänään budjetin lähetekeskustelussa liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalaa. Valiokunnan sd-jäsenet nostavat esiin hallituksen rahoitusmallin kestämättömyyden. – Ei ole hyvää taloudenhoitoa leikata liikennehankkeiden rahoituksesta kaikki mahdollinen ja pysyvästi puolittaa rahoitus tulevilta hallituksilta samalla, kun hallitus itse rahoittaa omat tarpeensa kertaluontoisesti valtionyhtiöistä. Tämä on vain ongelmien potkimista tulevaisuuteen, sanoo kansanedustaja Seppo Eskelinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye