Muumimuseon uuden perusnäyttelyn helmi on Tove Janssonin ensimmäinen Muumitaloa esittävä kuvitus
Muumimuseossa avautuu 21.9. uusi vaikuttava kokonaisuus Tove Janssonin alkuperäisiä muumikuvituksia. Kaikki museon paperipohjaiset teokset on vaihdettu uusiin teoksiin Tove Janssonin museolle lahjoittamasta kokoelmasta. Nyt nähtävät kuvitukset ovat ensi kertaa esillä Muumimuseossa. Uuden kokonaisuuden helmeksi nousee Tove Janssonin aivan ensimmäinen Muumitaloa esittävä kuvitus.
Varhaisin tunnettu Muumitaloa esittävä kuvitus on maalauksellinen tussilaveeraus Tove Janssonin ensimmäisestä muumiromaanista Muumit ja suuri tuhotulva vuodelta 1945. Tarinan lopussa Muumipeikko, Muumipappa, Muumimamma ja Nipsu ovat suuren seikkailun ja tuhotulvan jälkeen saapuneet vehreään, eksoottisten kasvien täyttämään Muumilaaksoon. Sinne on tulvan mukana ajautunut Muumipapan omin käsin rakentama koti: sininen, pyöreä ja tornikattoinen muumitalo, josta muodostuu seuraavien tarinoiden tukikohta ja sydän.
Lopulta he tulivat pieneen laaksoon, ja mitään niin kaunista he eivät olleet nähneet koko päivänä. Ja siellä, niityn keskellä, oli talo joka oli melkein kuin kaakeliuuni, hyvin hieno ja siniseksi maalattu.
Tove Jansson, 1945
Uudistetussa perusnäyttelyssä on mukana piirustuksia, laveerauksia ja akvarelleja lähes kaikista Tove Janssonin muumikirjoista, niiden eri painoksista tai käännösversioista. Esillä on myös muumikirjojen ensipainoksia, kansikuvituksia ja erikielisiä julkaisuja. Muuminäyttelyn kerronta etenee yhä suurten kirjankansien johdattelemana kronologisesti tarinasta toiseen, suuren tuhotulvan vedenpaisumuksesta ja muumitalon rakentamisesta viimeisen romaanin marraskuisen Muumilaakson tapahtumiin. Muumimuseon perusnäyttely uusitaan noin kolmen vuoden välein.
Muumimuseon uudet kuvitukset esittelevät myös Tove Janssonin työskentelytapaa ja piirustustekniikkaa. Mukaansatempaavien muumiseikkailuiden ohella keskiöön nostetaan tarinoiden pienet tunnelma- ja detaljikuvat, kirjojen lukujen alku- ja loppukuvat, koristeelliset kranssiaiheet ja Muumilaakson kartat. Näyttelyn kuvitukset hahmottavat Tove Janssonin tekniikoiden vaihtumisen varhaisista tussilaveerauksista hienoviivaisiin ja yksityiskohtaisiin piirustuksiin.
Muumimuseon avautumista juhlistetaan Muumisuhteita ja lempikuvituksia -tapahtumapäivällä lauantaina 21.9. Juhlinta jatkuu ensi vuonnakin Muumi 80 -juhlavuoden merkeissä, sillä Tove Janssonin ensimmäisen muumikirjan julkaisemisesta tulee kuluneeksi 80 vuotta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Virpi NikkarinäyttelypäällikköTampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Puh:+358 (0)40 800 4389virpi.nikkari@tampere.fiKuvat
Maailman ainoa Muumimuseo
Muumimuseo on elämyksellinen taidemuseo, joka viehättää kaikenikäisiä muumien ja kuvataiteen ystäviä. Tutustu muumien rakastettuihin tarinoihin Tove Janssonin alkuperäisten kuvitusten myötä, astu taikurin hattuun ja koe Muumilaakson taikuutta, tutki yksityiskohtaisia muumikuvaelmia ja näe kimaltelevan pyrstötähden kiitävän avaruudessa! Uutta katsottavaa löytyy museon Observatoriosta eli vaihtuvien näyttelyiden tilasta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Tampereen taidemuseo järjestää seuraavan Taidevaltakunta-biennaalin 2026 Tampereella ja Pirkanmaalla17.12.2024 13:14:57 EET | Tiedote
Viimekesäinen Taidevaltakunta ’24 -biennaali Hämeenlinnassa saa jatkoa Tampereella kesällä 2026. Tulevan Taidevaltakunta ’26 -biennaalin teemana on Yhdessä, ja sen taiteilijahaku käynnistyy helmikuussa 2025. Tampereen taidemuseo järjestää biennaalin väistötiloissa yhteistyössä Hämeenlinnan taidemuseon, Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan sekä usean pirkanmaalaisen kuvataidelaitoksen kanssa.
Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo julkistavat vuoden 2025 näyttelynsä – surrealismin ja muumien juhlaa6.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Tampereen taidemuseo juhlistaa kansainvälisen surrealistisen taiteen satavuotista historiaa Surrealismi – Jaettu uni -näyttelyllä. Vaikuttavaa mediataidetta nähdään maailmankuulun Marco Brambillan Heaven´s Gate -teoksen ja Hanna Haaslahden vuorovaikutteisen Esivanhemmat-näyttelyn myötä. Vuoden nuori taiteilija 2025 julkistetaan tammikuussa. Muumimuseo osallistuu Muumi 80 -juhlavuoteen museon ainutlaatuisesta Muumi-Talosta kertovalla näyttelyllä.
Kutsu Tampereen museoiden johtajien tarjoamalle aamiaiselle kuulemaan 2025 näyttelyistä31.10.2024 07:30:00 EET | Kutsu
Tervetuloa museonjohtajien tarjoamalle aamiaiselle Sara Hildénin taidemuseoon keskiviikkona 6.11.2024 klo 8.30–10. Aterioinnin lomassa kuullaan, mitä Tampereen museoissa nähdään vuonna 2025. Samalla kuullaan muista museoiden ajankohtaisista asioista.
Tampereen taidemuseon pitkäaikainen johtaja Anneli Ilmonen on menehtynyt25.10.2024 17:15:06 EEST | Tiedote
Tampereen taidemuseon aiempi johtaja Anneli Ilmonen (s. 1940) on menehtynyt Tampereella 24.10.2024. Anneli Ilmonen toimi Tampereen taidemuseon johtajana vuosina 1968–2004. Häntä ennen museonjohtajina toimivat kuvataiteilijat Gabriel Engberg sekä Reino Viirilä.
Tampereen taidemuseo täynnä Vuoden nuoria taiteilijoita – Suvi Sysi sekä Silmänruokaa-kokoelmanäyttely25.10.2024 13:10:59 EEST | Tiedote
Tampereen taidemuseon lauantaina 26.10. avautuvassa syksyn päänäyttelyssä Vuoden 2024 nuoren taiteilijan Suvi Sysin taide ottaa haltuunsa kahden kerroksen lisäksi koko museorakennuksen, sillä ikkunoissa nähdään Sysin sinisävyinen valoteos Enshrine (2024). Alimman kerroksen Silmänruokaa-näyttely esittelee poimintoja taidemuseon Vuoden nuorten taiteilijoiden kokoelmasta 1980-luvulta 2020-luvulle. Tapahtuman 40-vuotista taivalta juhlistava näyttely käsittää maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, media- ja tilataidetta sekä valokuvia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme