Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo julkistavat vuoden 2025 näyttelynsä – surrealismin ja muumien juhlaa

Jaa

Tampereen taidemuseo juhlistaa kansainvälisen surrealistisen taiteen satavuotista historiaa Surrealismi – Jaettu uni -näyttelyllä. Vaikuttavaa mediataidetta nähdään maailmankuulun Marco Brambillan Heaven´s Gate -teoksen ja Hanna Haaslahden vuorovaikutteisen Esivanhemmat-näyttelyn myötä. Vuoden nuori taiteilija 2025 julkistetaan tammikuussa. Muumimuseo osallistuu Muumi 80 -juhlavuoteen museon ainutlaatuisesta Muumi-Talosta kertovalla näyttelyllä.

Värikäs kollaasityyppinen kuva, jossa paljon yksityiskohtia ja hahmoja.
Marco Brambilla: Heaven's Gate, 2022. Videoinstallaatio. © Marco Brambilla

Tampereen taidemuseo 2025

8.2.–10.8.2025 Surrealismi – Jaettu uni
featuring Marco Brambilla 

Tampereen taidemuseo esittelee keväällä ja kesällä 2025 vaikuttavan kokonaisuuden kansainvälistä surrealismia. Elämyksellinen ja hätkähdyttävä näyttely Surrealismi – Jaettu uni avaa monipuolisesti tänä vuonna 100 vuotta täyttävää taidesuuntausta. Koko museon täyttävä kokonaisuus tarkastelee surrealistisen taiteen visiota todellisuudesta sekä tuo esiin suuntauksen pioneerien ja merkittävien nykytaiteilijoiden kohtaamisia. Näyttely käsittelee alitajunnan maailmaa ja todellisuuden epävakautta avantgarde-taiteilijoiden, kuten Max Ernstin, René Magritten, Yves Tanguyn, Joan Mirón, Salvador Dalín, Man Rayn, Penny Slingerin, Herbert Bayerin, Meret Oppenheimin ja Claude Cahunin sekä nykytaiteilijoiden, kuten Cindy Shermanin, Tony Ourslerin, Erwin Wurmin, Yaou Kusaman, Errón ja Sarah Lucasin taiteen kautta. Mukana on myös katkelmia surrealistisista elokuvista ja sarjoista mm. Luis Buñuelilta, Salvador Dalilta, David Lynchiltä ja Alfred Hitchcockilta. Keskeisiä teemoja ovat eri perspektiiveistä tarkasteltavat identiteetti, sukupuoli, teknologia ja mielenterveys. Mukana on maalauksia, valokuvia, veistoksia, grafiikkaa ja elokuvia. Kaikkiaan näyttely kattaa noin 140 teosta lähes seitsemältäkymmeneltä taiteilijalta.    

Museon pohjakerroksessa nähdään osana näyttelyä ensi kertaa Pohjoismaissa italialaissyntyisen, Lontoossa asuvan Marco Brambillan taidetta. Hän on yksi maailman kansainvälisesti tunnetuimpia mediataiteilijoita, jonka teoksia on esitetty ympäri maailmaa mm. Venetsian elokuvajuhlilla, New Yorkin Times Squarella ja Las Vegasin Spheressä. Hänen teoksiaan on mm. New Yorkissa MoMan ja Solomon R. Guggenheimin museoissa sekä SFMoMan kokoelmissa. Tampereen taidemuseossa nähtävää Heaven´s Gate -teosta (2022) on pidetty amerikkalaisen maksimalismin ja kuvatulvan kommentointina, eräänlaisena aikamme metaversumina tai hypertodellisuutena. Syntymän ja kuoleman kysymykset, median yltäkylläisyys, populaarikulttuurin ikoninen kuvasto ja elokuvamaailman spektaakkelimaisuus ovat teoksen lähtökohtina.

Surrealismi – Jaettu uni -näyttely on tuotettu yhteistyössä saksalaisen Institut für Kulturaustauchin kanssa. Tampereen taidemuseolla on Suomessa yksinoikeus näyttelyn järjestämiseen.

27.9.2025–11.1.2026 Vuoden nuori taiteilija 2025

Vuoden 2025 nuori taiteilija julkistetaan 17.1.2025 ja hänen näyttelynsä nähdään museon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa syksyllä.

27.9.2025–11.1.2026 Hanna Haaslahti: Esivanhemmat

Museon pohjakerroksessa nähdään syksyllä kuvataiteilija Hanna Haaslahden uutta mediataidetta. Esivanhemmat on 3D-tekniikkaa ja tekoälyä hyödyntävä perhedraama, jossa suvun vanhimpia esittävät yleisöstä digitaalisesti mallinnetut kaksoisolennot. Kaksoisolennot muodostavat pareja ja saavat jälkeläisiä perustaen perheitä virtuaaliyhteisöön. Katsojat voivat halutessaan osallistua ja seurata virtuaalisen perheensä sukupuun kehitystä ja tarinaa. Jokainen teoksessa muodostuva sukupuu on ainutlaatuinen. Taideteoksen tekninen tuotanto tapahtuu Hanna Haaslahden ja kansainvälisen työryhmän kesken. Tampereen taidemuseolla on teoksen ensiesitysoikeus.

Muumimuseo 2025

Tampereen kaupunki on solminut kolmivuotisen yhteistyösopimuksen Moomin Characters Oy Ltd:n kanssa. Muumien 80-vuotisjuhlavuosi käynnistää kumppanuuden, joka nostaa esille Tamperetta maailman ainoan Muumimuseon kotikaupunkina. Yksi juhlavuoden kohokohdista on kesäkuussa Muumimuseossa aukeava näyttely Tervetuloa Muumitaloon! Kaupunkikuvassa tulee näkymään vahvemmin se, että maailman ainoa Muumimuseo ja Tove Janssonin lahjoituskokoelma sijaitsevat juuri Tampereella.

7.6.2025–16.8.2026 Tervetuloa Muumitaloon!

Muumitalon ovi on aina kaikille auki, ja vastaanotto vieraanvarainen ja lämmin. Muumitalon vakituiset asukkaat ovat Muumimamma, Muumipappa ja Muumipeikko. Muumitalossa rakkaus, ystävyys ja yhdessäolo ovat kaikkein tärkeintä. Muumitaloon ovat hetken tai pidempään viipyvät vieraat milloin tahansa tervetulleita omana itsenään, ja erilaisuus on aina hyväksyttyä. Muumitalo symboloi turvallisuutta, suojaa ja yhteenkuuluvuutta. 

Tervetuloa Muumitaloon! -näyttelyssä pääsee kurkistamaan Muumimuseossa sijaitsevaan Tove Janssonin (1914–2001), Tuulikki Pietilän (1917–2009) ja Pentti Eistolan (1931–2022) yhdessä rakentamaan Muumi-Taloon (1979). Kuvat paljastavat talon salaisimmatkin sopukat, joita ei yleensä näe, kuten Muumi-Talon saunan. Samoin voi tutustua talon materiaaleihin, luonnospiirustuksiin, arkkitehtuuriin ja rakennusvaiheisiin. Muumi-Talon rakentaminen oli tekijöilleen hauskaa leikkiä. Aikoinaan Bratislavassa 1979 pidettyä Kansainvälistä kuvitusbiennaalia varten valmistunut kuvaelma kiersi eri maissa ja näyttelyissä, ennen kuin Tove Jansson lahjoitti sen Tampereen kaupungille 1986. Talo on löytänyt pysyvän paikkansa Muumimuseossa, jonka perusnäyttelyn rakastettu helmi se on.

Muumi 80 -juhlavuonna Observatorion uusi näyttely käsittelee muumien kotia myös Tove Janssonin alkuperäiskuvitusten ja tarinoiden, kirjeiden, esineistön, valokuvien ja filmimateriaalin avulla. Museon kokoelmiin kuuluu myös esillä oleva, kaikkien aikojen ensimmäinen Tove Janssonin Muumitaloa kuvaava kuvituspiirustus ensimmäisestä muumikirjasta Muumit ja suuri tuhotulva vuodelta 1945.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Värikäs kollaasityyppinen kuva, jossa paljon yksityiskohtia ja hahmoja.
Marco Brambilla: Heaven's Gate, 2022. Videoinstallaatio.
© Marco Brambilla
Lataa
Mustvalkoinen valokuva, jossa ihmisen suu, josta katsoo silmä.
Penny Slinger: I Speak What I See, 1973/2024. Injekt Print (giclée)archival paper and ink, Hahnemühle paper. Edition: 3/3 + 2 AP
© Penny Slinger / VG Bild-Kunst, Bonn 2024, Courtesy of the artist
Lataa
Ryhmäkuva, jossa ihmisillä on raidalliset, samanlaiset vaatteet.
Hanna Haaslahti: Esivanhemmat
Hanna Haaslahti
Lataa
Muumimuseon Muumi-Talo -kuvaelma.
Muumimuseon Muumi-Talo -kuvaelma.
Linus Lindholm © Moomin CharactersTM
Lataa

Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi

Maailman ainoa Muumimuseo

Muumimuseo perustuu Tove Janssonin vuonna 1986 lahjoittamaan muumikuvitusten kokoelmaan. Muumimuseo on elämyksellinen taidemuseo, joka viehättää kaikenikäisiä muumien ja kuvataiteen ystäviä. Laajan muumitaiteen näyttelyn lisäksi Muumimuseossa on vaihtuvia näyttelyitä ja museo on mukana kansainvälisessä näyttelytoiminnassa. Muumimuseo on osa Tampereen taidemuseon organisaatiota. Molemmat museot kuuluvat Tampereen museoihin.

Muumimuseo
Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Tampere-talon vaihde 03 243 4111
muumimuseo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Tampereen taidemuseo täynnä Vuoden nuoria taiteilijoita – Suvi Sysi sekä Silmänruokaa-kokoelmanäyttely25.10.2024 13:10:59 EEST | Tiedote

Tampereen taidemuseon lauantaina 26.10. avautuvassa syksyn päänäyttelyssä Vuoden 2024 nuoren taiteilijan Suvi Sysin taide ottaa haltuunsa kahden kerroksen lisäksi koko museorakennuksen, sillä ikkunoissa nähdään Sysin sinisävyinen valoteos Enshrine (2024). Alimman kerroksen Silmänruokaa-näyttely esittelee poimintoja taidemuseon Vuoden nuorten taiteilijoiden kokoelmasta 1980-luvulta 2020-luvulle. Tapahtuman 40-vuotista taivalta juhlistava näyttely käsittää maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, media- ja tilataidetta sekä valokuvia.

Valogalleriassa tänä vuonna Joel Slotte: Mosse ja tatuoidut ystävät23.10.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Tämän vuoden Valogallerian taiteilijaksi on kutsuttu Joel Slotte, Vuoden 2021 nuori taiteilija. Hänen suunnittelemansa Tampereen keskustan seinäpintoihin heijastettava kokonaisuus kantaa nimeä Mosse ja tatuoidut ystävät. Näyttely kytkeytyy Tampereen taidemuseossa 26.10. avautuvaan Silmänruokaa-näyttelyyn, jossa esitellään Vuoden nuorten taiteilijoiden teoksia Tampereen taidemuseon kokoelmista 40 vuoden ajalta. Valogallerian teokset heijastetaan rakennusten seiniin Tampereen keskustassa 24.10. alkaen.

Vuoden 2024 nuoren taiteilijan Suvi Sysin näyttely sekä Silmänruokaa-näyttely avautuvat Tampereen taidemuseossa 26.10.2411.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tampereen taidemuseon syksyn päänäyttely on 26.10. yleisölle avautuva Suvi Sysi – Vuoden nuori taiteilija 2024. Tuoreimman Vuoden nuoren taiteilijan Suvi Sysin taide ottaa haltuunsa taidemuseon kaksi ylintä kerrosta. Kuluvana vuonna Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma täyttää 40 vuotta. Museon pohjakerroksen Silmänruokaa-näyttely esittelee poimintoja taidemuseon Vuoden nuorten taiteilijoiden kokoelmasta 1980-luvulta 2020-luvulle. Vuoden nuoret näkyvät myös museon ulkopuolella. Suvi Sysi on tavattavissa taidemuseolla ripustuksen yhteydessä 14.10.–27.10.2024. Haastatteluajan voi sopia suoraan taiteilijan kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye