Jyväskylän yliopisto

Väitös: Kiertotalous on kestävän tulevaisuuden malli, mutta se toteutuu vielä hyvin vajavaisesti

Jaa

KTM Milla Sarja tutki Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun yritysten ympäristöjohtamisen väitöskirjassaan suomalaisyritysten toimintaa kiertotalouden parissa. Tulosten mukaan kiertotalous ei sen nykyisessä muodossaan saavuta vahvaa kestävyyttä, jonka vuoksi kiertotalouden lupaus ympäristöllisen kestävyyden tuojana jää utopiaksi. Myös kiertotalouden mallia pitäisi päivittää.

Milla Sarja
KTM Milla Sarjan yritysten ympäristöjohtamisen väitöskirja tarkastetaan perjantaina 27.9.2024 klo 12.00 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen salissa C5.

Kiertotalouden valtava suosio perustuu sen ‘silver bullet’ -lupaukseen ympäristöllisen kestämättömyyden ratkaisuna. Eipä ole siis ihme, että kiertotalous on singahtanut keskusteluihin alle vuosikymmenessä ja sitä on lähdetty edistämään niin valtioiden kuin yksityisten organisaatioidenkin puolelta. Kiertotalouden on sanottu tuovan niin taloudellista hyötyä kuin kestävyyden edistämistä yritysten toimintaan. Vuosien aikana monet yritykset ovat lähteneet toteuttamaan kiertotalouden mukaista liiketoimintaa mm. teollisten symbioosien kautta.

KTM Milla Sarja tutki yritysten ympäristöjohtamisen väitöskirjassaan suomalaisyritysten toimintaa kiertotalouden parissa. Tarkastelussa oli niin kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä kuin perässä laahaajia. Yleisesti yritykset toteuttavat kiertotaloutta kierrätyksen, energiatehokkuuden, uusiutuvan energialähteen tai -materiaalin osuuden lisäämisen kautta. Erityisesti edelläkävijäyritykset olivat löytäneet markkinaraon, jossa pääsivät kiertotalousliiketoiminnallaan vastaamaan tarpeeseen.

Sarja toteaa väitöksessään, ettei kiertotalous sen nykyisessä muodossaan saavuta vahvaa kestävyyttä, jolloin kiertotalouden lupaus ympäristöllisen kestävyyden tuojana jää utopiaksi.

- Kiertotalous on ikään kuin toteutunut osittain, vajavaisena, sillä kiertotaloutta toteutetaan pitkälti kiertotaloushierarkian alimpien periaatteiden mukaan. Kipuaminen korkeampiin toimiin koetaan haastavana tai niitä ei edes harkita liiketoiminnassa. Yritykset ovat myös siirtyneet kiertotalouden mukaisiin toimiin hyvin maltillisesti eikä radikaaleja irtiottoja pahemmin ole, vaikka kiertotaloudesta puhutaankin radikaalisti erilaisena talouden mallina, toteaa Milla Sarja.

Tutkimuksessaan Sarja havaitsi myös, että mallina kiertotaloutta pitäisi päivittää, se on ajansaatossa ikään kuin vakiintunut nykyisen kierrätyksen ja tuotannon tehostamisen raameihin. Kiertotalouden idea kuitenkin mahdollistaisi paljon radikaalimman muutoksen sille, miten yhteiskunnassa hyödynnetään resursseja.

- Jotta ympäristöllisesti kestävä yhteiskunta voidaan rakentaa kiertotalousmallille, tulee yritysten sekä päättäjien ymmärtää työn olevan vielä pitkälti kesken ja vaativan merkittävämpiä askeleita kohti vahvan kestävyyden mahdollistavaa kiertotaloutta, sanoo Sarja.

KTM Milla Sarjan yritysten ympäristöjohtamisen väitöskirja ”From Ambivalence to Raised Ambitions – the Needed Organisational Change for a Circular Economy Among Finnish Companies” tarkastustilaisuus pidetään perjantaina 27.9.2024 klo 12.00 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen salissa C5. Vastaväittäjänä toimii professori Laura Albareda (LUT Business School) ja kustoksena apulaisprofessori Tiina Onkila (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Seuraa väitöstilaisuutta etänä >>

Tutustu Milla Sarjan väitöstyöhön >>

Lisätietoja:
Milla Sarja
+358 50 413 3553
milla.s.sarja@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Milla Sarja
KTM Milla Sarjan yritysten ympäristöjohtamisen väitöskirja tarkastetaan perjantaina 27.9.2024 klo 12.00 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen salissa C5.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Läpimurto ydinfysiikassa – kolmen eri muodon rinnakkaiselo mitattu ensimmäistä kertaa13.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Ydinfysiikassa on saavutettu uusi merkkipaalu, kun lyijy-190:n (190Pb) atomiytimessä havaittiin samanaikaisesti kolme erilaista deformaatiota. Nämä voidaan liittää pallomaiseen, oblaattiin (tomaatin kaltainen) ja prolaattiin (vesimelonin kaltainen) muotoon. Tieto haastaa nykyiset teoreettiset mallit ja auttaa kehittämään parempia ydinvuorovaikutusmalleja. Tulokset julkaistiin Communications Physics -lehdessä tammikuussa 2025.

Väitöstutkimus ehdottaa uusia menetelmiä ihmisen aivoaktiivisuuden langattomaan mittaamiseen liikunnan aikana10.1.2025 11:28:04 EET | Tiedote

Tutkijatohtori Alessandra Giangrande ehdottaa väitöskirjassaan uusia teknologisia ratkaisuja aivoaktiivisuuden mittaamiseen ja tulkintaan, etenkin liikunnan aikana. Tutkimus tuotti arvokasta tietoa siitä, kuinka aivomittauksia voi suorittaa liikkumisen aikana ja myös laboratorioympäristön ulkopuolella. Tutkimus raivaa tietä innovatiivisille tutkimuslinjoille aivojen ja kehon vuorovaikutuksen mittaamiseksi luonnollisissa tilanteissa: urheilussa, kuntoutuksessa, diagnostiikassa, jne.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye