Jyväskylän yliopisto

Viisi vinkkiä Tutkijoiden yön ohjelmasta - näitä et ainakaan halua missata!

Jaa

Yliopiston kampukset täyttyvät perjantaina 27.9.2024 tiedonnälkäisistä ihmisistä, temppuilusta ja poksahduksista, kun Tutkijoiden yö valottaa tieteen maailmaa. Luvassa on paljon mielenkiintoista tiedetekemistä kaikenikäisille.

Musiikin voimaa Musica-rakennuksen työpajassa.
Musiikin voimaa Musica-rakennuksen työpajassa.

Tutkijoiden yön kanssa samaan aikaan järjestetään Valon kaupunki -tapahtuma, joten valotaidetta ja tieteen ihmeitä pääsee ihmettelemään samalla reissulla! Ohjelmasta löytyy jokaiselle jotakin, mutta näillä vinkeillä pääsee hyvin alkuun:

  1. Raakkujen ihmeelliseen maailmaan päästään kurkistamaan Ambiotica-rakennuksessa, jossa vierailijat pääsevät ihastelemaan pikkuruisia raakun poikasia. Klo 17-19.
  2. Järven toisella puolella Mattilanniemessä päästään seuraamaan dronen lennätystä, ja tutustumaan autojen turvajärjestelmiin Drive-In laboratoriossa. Hyppää koeajolle ja testaa, kuinka puhelimen käyttö vaikuttaa sinun suoritukseesi. Klo 16-21.30.
  3. Kehon ja mielen yhteyksiin päästään tutustumaan Agorassa, kun vierailijat yrittävät tunnistaa valehtelijan kehollisten signaalien perusteella. Tunnistaisitko sinä huijarin? Klo 17.30-20.
  4. Mitä ihmisen kehossa tapahtuu lihassupistuksen aikana? Miten geenit vaikuttavat ihmiseen ja miltä elämän rakenteet näyttävät mikroskoopin avulla tarkasteltuna? Tule ottamaan selvää Liikunta-rakennukseen. Testaamme myös tasapainosi ja temppuilutaitosi! Klo 17-21.
  5. Musiikin voimaan ja merkitykseen päästään tutustumaan Musica-rakennuksessa, kun musiikilla herätetään tunteita, saadaan tanssijalka vipattamaan ja päästään oppimaan erilaisista soittimista. Klo 16-20. Ilta huipentuu monikulttuurisessa musiikkiesityksessä klo 19-20.

Nämä ja paljon muuta ohjelmaa tieteen kiehtovasta maailmasta, mm. aiempien vuosien suosikit kemian värikkäät kokeet ja hiukkaskiihdytinkierros, tarjolla Tutkijoiden yössä 27.9.2024. Perjantai-iltana Jyväskylän liikenteen vihreät Linkki-bussit liikennöivät ilmaiseksi klo 18–24, joten kampusalueelle saapuminen on vaivatonta.

Tutustu Tutkijoiden yön koko ohjelmaan: www.jyu.fi/tutkijoidenyo

Tervetuloa Tutkijoiden yöhön – tieteen ja tieteentekijöiden juhlaan! Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.

Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.

Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye