Työterveyslaitos

Forskningsöversikt: Uppgifter på nybörjarnivå betonas i stödd sysselsättning

Dela

Metoderna för stödd sysselsättning för personer som har en svag ställning på arbetsmarknaden har visats fungera, men leder de till hållbar sysselsättning? Enligt en forskningsöversikt är uppgifter på nybörjarnivå och tillfälliga anställningar typiska. I metoderna borde man ha också mer krävande och meningsfulla uppgifter som mål.

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 23.9.2024.  

Arbetshälsoinstitutets forskningsöversikt ger fördjupad information om hur metoderna för stödd sysselsättning fungerar. Metoderna för yrkesinriktad rehabilitering som granskades i undersökningen var stödd sysselsättning samt kvalitetsbaserad stödd sysselsättning (IPS-arbetscoachning), vars målgrupper är personer som har en svag ställning på arbetsmarknaden, såsom personer med inlärningssvårigheter, psykiska problem eller som av flera olika orsaker har nedsatt arbetsförmåga.

– Metoderna har undersökts omfattande över hela världen och har tidigare visat sig ha positiva effekter bland annat på möjligheten att få ett arbete, antalet arbetsdagar, anställningens längd och livskvaliteten, berättar forskaren Joonas Poutanen från Arbetshälsoinstitutet.

Det finns också bevis för att metoderna är kostnadseffektiva. Däremot finns det lite forskning om själva arbetet, arbetets kvalitet, hur man agerar på arbetsplatsen och hur arbetet fungerar ur arbetsgivarens perspektiv.

– Vår undersökning som nu har publicerats lyfter också fram utvecklings- och forskningsområden särskilt ur ett hållbart sysselsättningsperspektiv. Blir man kvar i arbetet och finns det möjligheter att gå vidare i karriären? fortsätter Poutanen.

Missnöje med uppgifter som inte motsvarar den egna kompetensen

Enligt forskningsöversikten sysselsätts man ofta med hjälp av metoderna i korttidsjobb, dvs. tillfälliga eller atypiska anställningar. Anställningarna var oftast deltids- och visstidsjobb, lågavlönat arbete på nybörjarnivå inom olika branscher.  

Stödd sysselsättning strävar efter att passa ihop den anställdes önskemål och kompetens med arbetsgivarens arbetskraftsbehov. Enligt forskningsöversikten lyckas detta emellertid inte tillräckligt bra ur arbetstagarens perspektiv. Sysselsättningen var viktig för deltagarna, men missnöjdhet uppstod kring anställningens längd och möjligheterna att avancera. Dessutom upplevde en del av de anställda att de inte hade möjlighet att använda sin kompetens.

– Efter att ha fått ett jobb borde man ägna mer uppmärksamhet åt hållbar sysselsättning. Mest givande är att hitta ett arbete som motsvarar arbetstagarens yrke, färdigheter och yrkesmässiga önskemål. Naturligtvis är det inte alla som vill gå över till mer krävande uppgifter, och då kan den nuvarande modellen erbjuda ett lämpligt arbetsalternativ, säger Joonas Poutanen.

– De här metoderna är bra för att få människor in i arbetslivet med stöd av arbetscoacher, och de syftar till snabb sysselsättning. Ur ett hållbart sysselsättningsperspektiv blir problemet att det tar mer än en månad att söka arbetsuppgifter som bättre motsvarar kompetensen, säger ledande expert Pirjo Juvonen-Posti från Arbetshälsoinstitutet.

Tecken på att sociala färdigheter stärks

En av utmaningarna för hållbar sysselsättning har varit eventuella brister i de sociala färdigheterna hos målgrupperna som sysselsätts i metoderna.  

Enligt forskningsöversikten finns det indikationer på att de sociala färdigheterna har stärkts under anställningstiden, men uppgifterna är knapphändiga.  

– Arbetsplatsen spelar en central roll för hurudana möjligheter arbetstagarna har till inlärning i arbetet. Vi håller just nu på att undersöka hur metoderna för stödd sysselsättning ser ut ur ett arbetsplatsperspektiv, berättar Pirjo Juvonen-Posti. [Text Wrapping Break]

Information om undersökningen

Ytterligare information

Nyckelord

Kontakter

Länkar

MÅ BRA AV JOBBET

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

Andra språk

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

Työsuojelupäivillä 14.–15.1.2025 otetaan lähtölaukaus turvallisempaan digityöhön19.11.2024 12:38:20 EET | Kutsu

Työsuojelupäivillä syvennytään siihen, miten teknologisilla ratkaisuilla voidaan parantaa työterveyttä ja työturvallisuutta. Tampere-talossa kuullaan tammikuussa ajankohtaisia puheenvuoroja ja käytännönläheisiä esimerkkejä työpaikoilta sekä käydään yhteistä keskustelua. Työterveyslaitos kutsuu työsuojelun parissa työskentelevät ja teemoista kiinnostuneet päivittämään tietonsa ajankohtaisaiheista.

Työpuntari-rekommendationer: Inom social- och hälsovårdsbranschen måste arbetstagarna själva involveras starkt i utvecklingsarbetet14.11.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande

I välfärdsområdena behövs ett flertal åtgärder för att förbättra social- och hälsovårdssektorns dragkraft och hållkraft. Arbetshälsoinstitutets Työpuntari har publicerat rekommendationer i tre punkter för välfärdsområden. I rekommendationerna betonas behovet av att förnya metoderna för utveckling av arbetet och att i större utsträckning koncentrera utvecklingsarbetet till arbetsenheterna.

Työpuntari recommendations: Employees in the social welfare and health care sector must be closely involved in development work14.11.2024 08:30:00 EET | Press release

Tähän Numerous measures are needed in the wellbeing services counties to improve the attractiveness and retention of the social welfare and health care sector. Three recommendations for wellbeing services counties were published in the Finnish Institute of Occupational Health’s Työpuntari. The recommendations highlight the need to reform work development and to focus development more on work units.

Guiden till hybridarbetsmodellen utmanar till att prova nya sätt att leda och organisera arbetet13.11.2024 06:00:00 EET | Pressmeddelande

När man talar om hybridarbete begränsar sig diskussionen ofta till huruvida medarbetarna arbetar hemma eller på kontoret. Hybridarbete handlar dock om nya sätt att leda och organisera arbetet. Organisationer är olika och det finns inte en enda hybridarbetsmodell som passar alla. Den nya guiden Hybridarbetsmodell som framgångsfaktor (Hybridityömalli menestystekijänä) breddar perspektivet till nya arbetsmetoder, arbetstidsmodeller, interaktionsformer samt lösningar för arbetslokaler och teknik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye