Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Thaimaan suurlähettiläs vieraili Itä-Suomen aluehallintovirastossa

Jaa

Thaimaan Suomen-suurlähettiläs ja lähetystöneuvos tapasivat Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun asiantuntijoita Joensuussa. Tapaamisen teemana oli thaimaalaisten marjanpoimijoiden tilanne.

Thaimaan Suomen-suurlähettiläs Chavanart Thangsumphant oikealla ja johtaja Markku Rautio vasemmalla.
Thaimaan Suomen-suurlähettiläs Chavanart Thangsumphant ja johtaja Markku Rautio 20.9.2024 Joensuussa. Kuva: Itä-Suomen aluehallintovirasto / Liisa Järveläinen.

Thaimaan Suomen-suurlähettiläs Chavanart Thangsumphant ja lähetystöneuvos Kosin Phonmang vierailivat perjantaina 20.9.2024 Itä-Suomen aluehallintovirastossa Joensuussa. Vierailu liittyi thaimaalaisten marjanpoimijoiden tilanteeseen ja käynnissä oleviin lainsäädäntöhankkeisiin. 

Vierailua isännöivät työsuojelun vastuualueen johtaja Markku Rautio sekä luonnontuotteiden keräämisen valvonnan erikoisasiantuntija, tarkastaja Marleena Hiltunen. Hiltunen ja Rautio kiittivät suurlähettilästä ja koko lähetystöä aktiivisuudesta asiassa. Rautio pahoitteli joidenkin thaimaalaisten joutumista huonosti kohdelluiksi. 

Samaan aikaan olen kuitenkin tyytyväinen, että väärinkäytökset ovat tulleet ilmi ja ne ovat edenneet aina oikeuden käsittelyyn saakka. Kiitokset myös työsuojelutarkastajillemme aktiivisuudesta epäkohtien selvittämiseksi, totesi Markku Rautio.

Thaimaalaisten marjapoimijoiden tilanne muuttui syksyksi 2024 

Marjanpoimijat eivät enää ole niin sanotun marjalain piirissä toimivia, turistiviisumilla maahaan saapuvia, vaan työsopimussuhteisia. Työsuojeluviranomainen arvioi jo ennakkoon, ettei luonnonmarjojen kerääminen työsuhteessa välttämättä poista hyväksikäytön mahdollisuutta.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteilla lainsäädäntöhanke, jossa niin sanottua kausityölainsäädäntöä muutettaisiin siten, että myös luonnonmarjojen kerääjät voisivat tulla maahan kausityöntekijöinä. Tähän saakka kausityölain perusteella maahan ovat tulleet vain maatalouden ja matkailun toimialojen työntekijät. Suurin hyöty työsuojeluviranomaisen näkemyksen mukaan esitetyssä muutoksessa olisi se, että poimijoiden oikeuksien toteutumista voitaisiin valvoa kattavammin jo oleskelulupaa hakiessa sekä maahantulon jälkeen.

Kausityölupa on työnantajakohtainen, joten sesongin aikana tapahtuviin työpaikan vaihdoksiinkin voidaan muutoksen myötä reagoida. Ilman työlupaa EU:n ulkopuolisen eli niin sanotun kolmannen maan kansalaista töissä pitävä työantaja syyllistyy ulkomaalaislaissa rangaistavaksi säädettyyn laiminlyöntiin.

Sekä suurlähettiläs Thangsumphant että johtaja Rautio pitivät tärkeänä aktiivista vuoropuhelua ja tietojen vaihtoa ongelmien esiin nostamiseksi myös jatkossa.

Vierailun yhteydessä nautittiin teemaan soveltuen kahvit maittavan mustikkakakun kera.

Lisätietoja
johtaja Markku Rautio (perjantaina 20.9.2024 tavoitettavissa klo 20 saakka), p. 0295 017 045, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Thaimaan Suomen-suurlähettiläs Chavanart Thangsumphant oikealla ja johtaja Markku Rautio vasemmalla.
Thaimaan Suomen-suurlähettiläs Chavanart Thangsumphant ja johtaja Markku Rautio 20.9.2024 Joensuussa.
Kuva: Itä-Suomen aluehallintovirasto / Liisa Järveläinen.
Lataa

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye