100 päivää starttiin: Työvoimapalveluista tulee kuntien peruspalvelua vuoden 2025 alussa
Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille vuoden 2025 alussa. Uudistuksen myötä sekä henkilö- että yritysasiakkaiden työvoimapalveluista tulee osa jokaisen kunnan lakisääteisiä tehtäviä. Valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan. Samalla reilut 4000 työvoimapalveluiden ammattilaista siirtyy liikkeenluovutuksella valtiolta kuntiin tai kuntayhtymiin.
- Nyt toteutuva historiallinen uudistus vahvistaa kuntien monipuolisia peruspalveluja entisestään ja tuo kunnille toivottuja työkaluja työllisyyden edistämiseen, toteaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina.
- Uudistus tuo palvelut lähemmäs kuntalaisia, mikä lisää työvoimapalvelujen saavutettavuutta ja vaikuttavuutta. Kaikki nämä tekijät yhdessä tukevat työntekijöiden nopeamman työllistymisen tavoitetta sekä edistävät työllisyyden lisäksi koko alueen elinvoimaa.
Järjestämisvastuun siirto valtiolta kunnille on hyvin mittava uudistus. Henkilöasiakkaiden rinnalla tärkeänä kohderyhmänä uudistuksessa ovat myös yritysasiakkaat. Työvoimapalvelujen avulla sekä henkilö- että yritysasiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työntekijöiden rekrytointiin sekä osaamisen kehittämiseen.
Vuoden 2025 alussa astuu voimaan myös uusi kotoutumislaki, jonka myötä kunnille tulee kokonaisvastuu myös kotoutumisen edistämisestä. Kotoutumispalvelut ovat maahanmuuttajille suunnattuja palveluja, joilla edistetään heidän kotoutumistaan Suomeen.
Miksi TE-palvelut siirretään kuntiin?
Uudistus tuo palvelut lähemmäs asiakkaita. Jatkossa saman katon alta löytyvät esimerkiksi kunnan koulutuspalvelujen, elinkeinopalvelujen ja yhdyskuntarakentamisen lisäksi myös työvoimapalvelut.
-Uudistuksen tavoitteena ei ole vain siirtää palveluja ja henkilöstöä valtiolta kunnille, vaan kehittää työvoimapalveluita entistä vaikuttavammaksi esimerkiksi suuntaamalla ammatillista koulutusta tukemaan paremmin alueen työllisyyttä ja yritysten tarpeita, edistämällä sekä kotoutumisen roolia työllisyyden hoidossa että kuntien roolia osaajien aktiivisessa houkuttelussa, tarvittaessa maan rajojen ulkopuolelta, Reina tiivistää.
-Kunnat tuntevat asukkaansa ja elinkeinoelämänsä parhaiten, mikä mahdollistaa paikallisiin tarpeisiin sopivien ja yksilöllisesti räätälöityjen palvelujen toteuttamisen. Uudistus on mahdollisuus tehdä asioita uudella tavalla, kiteyttää Kuntaliiton kehittämispäällikkö Erja Lindberg.
Kunnissa valmistelun loppukiri on alkanut
Tänään 23.9. on jäljellä 100 päivää starttiin ja järjestämisvastuun siirtoon. Valmistelun aikataulu on ollut tiukka, mutta valmistelu on edennyt kunnissa ja alueilla hyvässä yhteistyössä ja aikataulussa. Valmisteluissa on pyritty huomioimaan kaikki mahdolliset osatekijät.
-Kunnissa uudistus nähdään vahvasti mahdollisuutena edistää paikallista elinvoimaa, mikä puolestaan vahvistaa kuntien veto- ja pitovoimaa, kertoo Lindberg.
-Työllisyysalueet ovat kertoneet esimerkiksi vakituisten palvelupisteiden, mutta myös esim. erilaisten etä- ja digipalvelujen sekä tarpeen mukaisen pop up-palvelun toteuttamisesta eli hyvin moninaisista tavoista toteuttaa asiakaslähtöisiä työvoimapalveluja. Lindberg jatkaa.
Miten työ tai sen tekijät jatkossa kohtaavat?
Suomeen muodostuu uudistuksen myötä 45 työllisyysaluetta, jotka vastaavat vuoden 2025 alusta työvoimapalveluiden järjestämisestä hallinnollisesti. Suurin osa alueista järjestää palvelunsa vastuukuntamallilla, neljä kuntaa järjestää palvelunsa itse ja kaksi aluetta kuntayhtymämallilla.
Huolimatta TE-palveluiden hallinnollisesta järjestämisestä ja työllisyysalueiden rakenteista, asukkaat voivat jatkossa kääntyä oman kunnan puoleen työvoimapalveluihin liittyvissä kysymyksissä samaan tapaan, kuin etsiessään esimerkiksi teknisiä palveluja tai tietoa päivähoitopaikasta. Omasta kunnasta saa minimissään ohjausta ja neuvontaa.
Uudistuksessa työnhakijoiden ei tarvitse tehdä mitään, vaikka palveluntarjoaja vaihtuu. Heidän asiointikanavansa säilyvät ennallaan ja sähköisenä asiointipaikkana toimii sekä henkilö- että yritysasiakkaiden osalta jatkossakin Työmarkkinatori.
Mikäli työllisyysasiantuntijoiden ja -palveluiden sähköpostiosoitteisiin tai puhelinnumeroihin tulee muutoksia, kertovat kunnat muutoksista mm. verkkosivuillaan. TE-toimistot viestivät muutoksesta syksyn aikana asiakkaille omien kanaviensa kautta.
Lisätiedot:
Varatoimitusjohtaja Timo Reina, puh. +358 9 771 2700, timo.reina@kuntaliitto.fi
Kehittämispäällikkö Erja Lindberg, puh. +358 9 771 2497, Puh. +358 50 381 4096, erja.Lindberg@kuntaliitto.fi
Viestinnän asiantuntija Hanna Lassila, puh. +358 9 771 2142, +358 50 473 6278, hanna.lassila@kuntaliitto.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna LassilaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 473 6278hanna.lassila@kuntaliitto.fiLinkit
Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Oppimisen tuen uudistuksen toteutuksessa tulee satsata ennaltaehkäisevään tukeen9.12.2024 13:53:25 EET | Tiedote
Eduskunnan sivistysvaliokunta on julkaissut mietintönsä 3.12. liittyen oppimisen tuen uudistukseen. Kuntaliitto korostaa, että uudistus on tärkeä ja iso muutos perusopetukseen. Sen onnistuminen edellyttää riittäviä resursseja, joustavuutta paikallisessa toteutuksessa ja selkeitä linjauksia rahoituksen suhteen.
Nu vädjar kommunerna och städerna kring huvudstadsregionen: Den mekaniska regleringen av in house-bolagen hotar välfungerande tjänster och blir dyr9.12.2024 11:50:06 EET | Pressmeddelande
Kuuma-regionens kommuner och städer som omger huvudstadsregionen, dvs. Hyvinge, Träskända, Kervo, Kyrkslätt, Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs, Sibbo, Tusby och Vichtis, vädjar tillsammans med Kommunförbundet till regeringen att den inte ska driva reformen av upphandlingslagen framåt i ett sådant format som mekaniskt begränsar användningen av kommunernas gemensamma bolag.
Nyt vetoavat pääkaupunkiseudun ympäristökunnat ja -kaupungit: In house-yhtiöiden mekaaninen sääntely uhkaa hyvin toimivia palveluja ja tulee kalliiksi9.12.2024 09:16:42 EET | Tiedote
Pääkaupunkiseutua ympäröivät Kuuma-seudun kunnat ja kaupungit eli Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti vetoavat yhdessä Kuntaliiton kanssa maan hallitukseen, että se ei veisi eteenpäin hankintalain uudistusta sellaisessa muodossa, joka rajaa mekaanisesti kuntien yhteisten yhtiöiden käyttöä.
Kuntalaistutkimus 2024: 87 prosenttia suomalaisista samaistuu Suomeen5.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen Kuntaliiton Kuntalaistutkimuksen 2024 tulokset paljastavat, että valtaosa vastaajista (87 %, n=10500) samaistuu Suomeen melko tai erittäin paljon, ja osuus on pysynyt vakaana vuodesta 2015 lähtien. Suomalaisuus ja kansallinen identiteetti pysyvät suomalaisten tärkeimpänä kiinnittymiskohtana muuttuvasta maailmasta huolimatta.
Hyvinge, Ijo och Tammerfors är finalisterna i tävlingen Finlands aktivaste kommun28.11.2024 17:49:10 EET | Pressmeddelande
Hyvinge, Ijo och Tammerfors har gått till final i tävlingen Finlands aktivaste kommun. Finalisterna presenterades idag under evenemanget för motion och idrott.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme