Oulun yliopiston Tutkijoiden yössä ennätysmäärä tutkijoita mukana
Oulun yliopiston suurin yleisötapahtuma, Tutkijoiden yö, järjestetään perjantaina 27. syyskuuta Linnanmaan kampuksella. Työpajojen ja esitysten järjestelyissä on tänä vuonna mukana ennätykselliset 220 tutkijaa ja opiskelijaa. Viime vuosina tapahtuma on kerännyt jopa yli 4000 kävijää.

Tutkijoiden yö on koko perheen monitieteinen tapahtuma, jossa tuodaan esille Oulun yliopiston tutkijoita ja heidän työtään sekä tieteen merkitystä arjessamme. Tapahtumassa tiede esittäytyy lukuisissa työpajoissa, laboratoriokierroksilla ja yleistajuisissa esityksissä.
Tapahtuma-alueena on Linnanmaan kampuksen läpi kulkeva Väylä ja Tellus ympäristöineen sekä kasvitieteellinen puutarha.
Tutkijoiden yö tarjoaa aina jotakin uutta. Tänä vuonna eri alojen tutkijoita on tavattavissa Kysy tutkijalta -pisteessä, jossa kävijöillä on tilaisuus keskustella ajankohtaisista tutkimusaiheista. Paikalla on lihavuustutkimuksen, ruokahistorian, mikromuovien, ydinenergian, vedyn ja saamen kulttuurin tutkijoita. Pisteessä selviää myös, miten tullaan tutkijaksi.
Laboratoriokierroksilla pääsee tutustumaan autonomisen ajamisen tutkimusympäristöön tai näkemään, kuinka teräksen valmistusprosessit uudistetaan ja kehitetään kestävämmiksi.
Yleisöluennolla sukelletaan pimeän aineen syövereihin. Yliopistonlehtori Aku Venhola kertoo tähtitieteen historiallisista kehityskuluista, jotka ovat johtaneet päätelmiin pimeän aineen olemassaolosta.
Kasvitieteellinen puutarha houkuttelee kävijöitä maistelemaan hunajaa, kertomaan tarinoita ötököistä ja tutustumaan muurahaisten ja perhosten kehitysvaiheisiin sekä mikro-organismeihin. Potnapekka kuljettaa yleisöä maksutta kampuksen ja puutarhan välillä non-stop klo 17–21.
Lähes 30 työpajassa ja toimintapisteessä tutustutaan muun muassa aisteihin, arkisten esineiden valmistukseen, myonigrafiaan ja kosmiseen säteilyyn. Tietomaa tien päällä -toimintapiste tarjoaa kurkistuksen Tiedekeskus Tietomaan koulukiertueen sisältöihin. Tarjolla ovat myös yleisön ikisuosikit luutyöpaja, Formula-auton testaus, MatikkaPysäkki ja ohjelmointityöpaja sekä paljon muuta.
Sodankylän Geofysiikan Observatorio tarjoaa Tutkijoiden yönä ohjelmaa klo 18–21. SGOssa tutustutaan tieteeseen ja tutkimukseen maan alta avaruuteen, kuullaan pimeän taivaan tarinoita ja tutustutaan maanjäristyksiin maailmalla ja Suomessa.
Tutkijoiden yö on koko Euroopan laajuinen ja Suomen suurin tiedetapahtuma, jota vietetään perinteisesti syyskuun viimeisenä perjantaina. Oulun yliopistossa Tutkijoiden yö järjestetään nyt seitsemättä kertaa.
Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Korkeakoulujen ja lukioiden välisen yhteistyön odotukset korkealla mutta eivät aina kohtaa9.4.2025 06:47:00 EEST | Tiedote
Filosofian maisteri Joni Rajala on väitöskirjatutkimuksessaan tarkastellut oppilaitosten kiinnostusta osallistua vuoden 2018 voimaan astuneen lukiolain velvoittamaan yhteistyöhön sekä oppilaitosten yhteistyölle asettamia tavoitteita.
Moniammatillinen hoito voi vähentää alaselkäpotilaiden sairauspoissaoloja ilman lisäkustannuksia9.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Fysioterapeuttien roolia selkäpotilaiden hoidossa voidaan vahvistaa ja sairauspoissaoloja vähentää uudenlaisella hoitomallilla.
Maailman terveyspäivänä huomio äitien ja vauvojen hyvinvointiin – Oulun yliopiston tutkimus valottaa ennenaikaisen synnytyksen mekanismeja7.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia spontaanien ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseksi. Ennenaikainen synnytys on merkittävä riski sekä äideille että vauvoille, ja siihen liittyvät komplikaatiot ovat yksi suurimmista vastasyntyneiden kuolleisuuden syistä.
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme