Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Pk-yritysten taloudelliset vaikeudet näkyvät vastuullisuusajattelussa

Jaa

Pk-yritykset huomioivat vastuullisuusajattelun yritystoiminnassaan hieman aiempaa vähemmän, kertoo tuore Yrittäjägallup. – Kehityssuunta on hieman huolestuttava. Vastuullisuusajattelun huomioimisen vähentymistä selittänevät yritysten taloudelliset vaikeudet. Vaikeuksissa on nyt enemmän yrityksiä kuin vuosikymmeneen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers.

Vastuullisuusajattelun huomioiminen pk-yritysten toiminnassa on tuoreen Yrittäjägallupin mukaan hieman vähentynyt. Vastuullisuusajattelun toiminnassaan huomioivien määrä on nyt 74 prosenttia vastaajista. Osuus on pudonnut vuodesta 2022 seitsemän prosenttiyksikköä.

– Yritysten on hyvä muistaa, että asiakkaat, työntekijät ja sidosryhmät odottavat vastuullisuutta. Se on oikein mutta se on myös tärkeää koko arvoketjulle. Se avaa myös liiketoimintamahdollisuuksia ja luo kilpailuetua, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Vastuullisuusajattelu on vahvimmillaan yli kymmenen henkeä työllistävissä yrityksissä (84 prosenttia) sekä toimialoista teollisuudessa (84 prosenttia) sekä kaupassa (79 prosenttia). Alueellisesti vastuullisuusajattelua on vähiten pääkaupunkiseudulla (62 prosenttia).

Yrittäjägallupiin vastasi 14.–26. elokuuta 1 112 mikro- ja pk-yritysten edustajaa. Vastaajista 45 prosenttia oli yksinyrittäjiä.  

PK-yritykset haluavat olla hyviä yrityskansalaisia

Yrittäjägallupin vastaajille vastuullisuusajattelu tarkoittaa useimmiten sitä, että noudatetaan lakeja ja sopimuksia (78 prosenttia), maksetaan veroja yhteiskunnalle (78 prosenttia), palvellaan hyvin asiakkaita (75 prosenttia), kannetaan vastuuta ympäristöstä (62 prosenttia) ja huolehditaan henkilöstön hyvinvoinnista (59 prosenttia).

Osuuksissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia kahdessa vuodessa. Suurin nousu on ollut henkilöstön hyvinvoinnista huolehtimisessa, joka on kasvanut yhdeksän prosenttiyksikköä. Yli kymmenen henkeä työllistävillä tämä on tärkein vastuullisuusajattelun muoto (93 prosenttia). Teollisuudessa on selvästi eniten erilaisia vastuullisuustekoja.

– Pk-yritykset haluavat olla hyviä yrityskansalaisia. Lakien ja sopimusten noudattaminen, verojen maksaminen ja asiakkaiden hyvä palvelu ovat monelle keskeisimpiä tapoja toimia vastuullisesti, toimitusjohtaja Pentikäinen toteaa.

– Tärkeiksi nousevat myös vastuu ympäristöstä ja henkilöstön hyvinvoinnista sekä liiketoiminnan kannattavuus. Tämä kertoo siitä, että pk-yritykset ja yrittävät näkevät vastuullisuustyön eri ulottuvuudet: ympäristön, talouden ja ihmiset.

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.

Näin kysyttiin 

Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 122 pk-yritysten edustajaa 14.−26.8.2024. Tutkimustulosten luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye