Helsingin yliopisto

Suoliston toiminnassa on suuria eroja ihmisten välillä – syy selvisi

Jaa

Tuore tutkimus auttaa selittämään ruoansulatuskanavan toiminnan vaihtelua eri ihmisillä. Vaihtelun tunteminen on tärkeää, koska se voi mahdollisesti auttaa uusien hoitokeinojen kehittämisessä eri suolistosairauksiin sekä neurologisiin sairauksiin, kuten Parkinsonin ja Alzheimerin tauteihin.

Mikroskooppikuvaa tutkimuksesta.
Mikroskooppikuvaa tutkimuksesta. Andressoo Lab

Helsingin yliopiston tutkimusryhmä selvitti tutkimuksessaan, että tärkeässä roolissa ruoansulatuskanavan toiminnan vaihtelussa on GDNF-hermokasvutekijäpitoisuus. Tutkimuksessa havaittiin, että GDNF:n pitoisuudet vaihtelevat huomattavasti yksilöiden välillä ja että nämä vaihtelut vaikuttavat suolistoa säätelevän enteerisen hermoston koostumukseen, kokoon ja toimintaan. 

– Löysimme mekanismin, joka todennäköisesti auttaa selittämään ihmisten välistä vaihtelua suoliston toiminnassa ja ulosteen koostumuksessa ja mahdollista alttiutta tulehdukseen liittyville häiriöille, väitöskirjatutkija Heikki Virtanen sanoo.

Suolistoa säätelevä hermosto on monen sairauden takana 

Tutkijat havaitsivat, että GDNF:n pitoisuudet vaihtelevat jopa viisinkertaisesti aikuisten paksusuolessa ihmisten välillä. Lisäksi selvisi, että GDNF:n pitoisuudet ovat yhteydessä typpioksidia tuottavien hermosolujen geenituotteisiin.

Hiirillä tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että GDNF:n ilmentymisen lisääntyminen johti suoliston hermosolujen typpioksidia tuottavien hermosolujen lisääntymiseen, joka taas johti suoliston liikkeen eli motiliteetin hidastumiseen sekä muutoksiin ulosteen koostumuksessa. Sen lisäksi suoliston epiteelissä eli päällyskerroksessa havaittiin muutoksia, jotka lisäävät alttiutta suoliston tulehdukseen liittyville häiriöille.

Tutkimus antaa uutta tietoa ja kokeellisia malleja suolistohermoston toiminnan analysointiin erilaisissa suolistosairauksissa, kuten ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS), tulehduksellisessa suolistosairaudessa (IBD) ja kroonisessa ummetuksessa, sekä neurologisissa sairauksissa, kuten Parkinsonin ja Alzheimerin taudeissa. 

– Suoliston toimintaa säätelevän hermoston toiminnan tai siihen liittyvien puutteiden tiedetään olevan yhä useampien yleisten sairauksien taustalla. On tärkeää ymmärtää sen vaihtelua määrittäviä mekanismeja, jotta voimme jatkossa kehittää ennustavia biomarkkereita ja hoitokeinoja eri sairauksiin, tutkimusryhmän johtaja Jaan-Olle Andressoo sanoo.   

Lue lisää tutkimuksesta


Lisätietoja:

Heikki Virtanen (suomeksi)
p. 045 173 4580
heikki.t.virtanen@helsinki.fi

Jaan-Olle Andressoo (englanniksi)
tel. 050 448 0999
jaan-olle.andressoo@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye