Helsingin yliopisto

Uusi suomalainen pikatesti tunnistaa parodontiitin ja diabeteksen riskin nopeasti ja tarkasti

Jaa

Keksintö voi mullistaa sekä suunterveyden että diabeteksen varhaisen diagnostiikan – vain 7 minuutissa, hammaslääkärin vastaanotolla. Testi soveltuu myös kotikäyttöön ja kouluterveydenhuoltoon.

Professori Timo Sorsan kehittämä ja patentoima aMMP-8-suuhuuhdepikatesti tarjoaa mahdollisuuden tunnistaa kaksi merkittävää kansansairautta, parodontiitin eli hampaan kiinnityskudossairauden ja tyypin 2 diabeteksen, nopeasti ja ei-invasiivisesti. Testi perustuu suunesteistä mitattaviin tulehdusproteiineihin, jotka liittyvät sekä iensairauksiin että diabeteksen kehittymiseen. Testi voidaan toteuttaa hammaslääkärin vastaanotolla vain 7 minuutissa, minkä ansiosta se tarjoaa nopean ja helpon tavan tunnistaa sairauksien varhaiset merkit. Testi on USA:n ja EU:n viranomaisten hyväksymä.

– Tutkimuksessamme havaitsimme, että aMMP-8 pikatesti tunnistaa parodontiitin erittäin tarkasti, 90 %:n tarkkuudella, ja esidiabeteksen tai tyypin 2 diabeteksen 85 %:n tarkkuudella. Testi ei juuri anna vääriä positiivisia tuloksia, mikä lisää sen luotettavuutta ja hyödyllisyyttä terveydenhuollon ammattilaisten työkaluna. Aiemmin vastaavaa nopeaa ja yksinkertaista testiä ei ole ollut saatavilla, professori Sorsa kertoo.

Testi ei ainoastaan tunnista iensairauksia, vaan se paljastaa myös diabetekseen liittyvän tulehdustilan suussa, mikä antaa hammaslääkäreille ja suuhygienisteille mahdollisuuden seuloa potilaita diabeteksen riskin osalta samalla, kun he hoitavat suun terveyttä. Tämä voi olla erittäin hyödyllistä, sillä monet ihmiset käyvät säännöllisesti hammashoidossa, mutta eivät välttämättä  diabeteksen seulonnoissa yhtä usein. Testin avulla positiivisen tuloksen saaneet potilaat voidaan ohjata nopeasti jatkotutkimuksiin ja hoitoon, mikä voi vähentää vakavien komplikaatioiden riskiä.

Monipuolinen ja helppo testi sopii myös kotikäyttöön

aMMP-8-pikatestin etuna on sen monipuolisuus ja käytettävyys. Testi voidaan tehdä paitsi hammaslääkärin ja lääkärin vastaanotoilla, myös kotona, samaan tapaan kuin raskaustesti tai COVID-19-pikatesti. Näin ihmiset voivat seurata omaa terveyttä säännöllisesti ja tunnistaa riskitekijät varhaisessa vaiheessa, mikä voi parantaa merkittävästi hoitotuloksia ja vähentää sairauden etenemisen riskiä.

– Tämä avaa uusia mahdollisuuksia sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoidon aloittamiseen aikaisemmin, mikä on hyödyllistä ja taloudellista sekä potilaalle että terveydenhuoltojärjestelmälle, Timo Sorsa kaavailee.

Suomalainen aMMP-8-testi on jo käytössä useissa maissa, kuten Yhdysvalloissa ja Euroopassa, ja sen sovellukset laajenevat jatkuvasti. Testi on myös herättänyt kiinnostusta kansainvälisesti esimerkiksi NASAn ja Naton tutkimusprojekteissa. Lisäksi aMMP-8-testi voisi olla käytössä koulujen ja oppilaitosten terveystarkastuksissa seulomassa nuorten parodontiittia ja diabeteksen riskiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye