Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömien määrä kasvoi 16 prosenttia elokuussa

Jaa

Kainuun työttömyys lisääntyi elokuussa alueista kolmanneksi eniten. Alueen työttömyysaste oli silti maan viidenneksi matalin. Pitkäaikaistyöttömyys on ollut pitkään kasvussa mutta pieneni elokuussa selkeästi edelliskuusta. Työvoiman saatavuus on parantunut väliaikaisesti matalasuhdanteen takia, osaajista on kuitenkin edelleen pulaa monella alalla.

Kainuun kartta, joka näyttää työttömien työnhakijoiden osuuden työvoimasta kunnittain elokuussa 2024. Puolanka kärjessä 16 %, muut alueet 5 % - 12 %.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa elokuussa 2024. Kainuun ELY-keskus.

Kainuussa oli elokuun lopussa 2 811 työtöntä työnhakijaa, mikä on 378 henkilöä enemmän (+16 %) kuin vuotta aiemmin. Kainuun työttömyystilanne oli vuoden takaiseen verrattuna alueista kolmanneksi heikoin. Työttömyys supistui edellisvuodesta ainoastaan Lapissa (-4 %), kasvu oli suurinta Pirkanmaalla (+21 %). Koko maassa työttömyys lisääntyi 12 %.

Työttömyysaste oli Kainuussa kuun lopussa 9,3 %, alueista viidenneksi vähiten ja 1,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Koko maassa työttömyysaste oli 10,4 %, mikä on prosenttiyksikön vuoden takaista enemmän.

Pitkäaikaistyöttömyys on ollut nousussa suurimman osan viime vuodesta sekä tämän vuoden alussa ja lisääntyi elokuussa vuoden takaisesta 9 % (+57). Pitkäaikaistyöttömyyden kasvusuunta kuitenkin taittui, sillä edelliskuusta pitkäaikaistyöttömien määrä laski peräti 4 % (-27). Yhteensä pitkäaikaistyöttömiä oli 666. Työttömistä 24 % oli pitkäaikaistyöttömiä, vuotta aiemmin osuus oli 25 %.

Avoimien työpaikkojen määrä putosi selkeästi

Työvoiman kysyntä on ollut viimeisen vuoden ajan useimpina kuukausina merkittävästi edellisvuotta pienempi. Elokuussakin uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoihin sekä kuntakokeiluihin 40 % vuotta aiempaa vähemmän (-348), yhteensä 517. Ammattiryhmissä uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille (135), palvelu- ja myyntityöntekijöille (119) sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijöille (78).

Työvoiman saatavuus on parantunut väliaikaisesti matalasuhdanteen takia, mutta osaajista on edelleen pulaa monella alalla. Elokuun lopussa vähiten työttömänä työnhakijana per avoin työpaikka oli terveydenhuollon erityisasiantuntijoita (esimerkiksi lääkärit, hammaslääkärit ja eläinlääkärit), terveydenhuollon asiantuntijoita (esimerkiksi sairaanhoitajat), laskennan- ja varastoinnin toimistotyöntekijöitä sekä teollisuustuotteiden kokoonpanijoita.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 22. lokakuuta 2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen,
p. 0295 023 886, atte.laitinen@ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu

Kuvat

Kainuun kartta, joka näyttää työttömien työnhakijoiden osuuden työvoimasta kunnittain elokuussa 2024. Puolanka kärjessä 16 %, muut alueet 5 % - 12 %.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa elokuussa 2024.
Kainuun ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Perusteltu päätelmä Sotkamo Silver Oy:n rikastushiekka-allasalueen laajentamisen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta11.9.2024 11:33:07 EEST | Tiedote

Kainuun ELY-keskus on antanut YVA-lain mukaisen perustellun päätelmän Sotkamo Silver Oy:n rikastushiekka-alueen laajentamisen sekä malmituotannon ja rikastamon kapasiteetin kasvattamisen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Perustellussa päätelmässä erityistä huomiota kiinnitettiin kaivannaisjätteiden hallintaan ja vesistövaikutuksiin, jotka herättivät eniten myös yleisön kiinnostusta lausuntojen ja mielipiteiden perusteella. Arviointiselostuksessa käsiteltiin myös toiminnan lopettamisen jälkeisiä vaikutuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye