Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Esperi ja SuPer: Hallitusten tuuliviiripolitiikka vaarantaa laadukkaan hoivan ja alan vetovoiman

Jaa

Vuonna 2019 koimme valtakunnallisen hoivakriisin, joka paljasti vakavia puutteita ikääntyneiden hoivassa. Tämä johti siihen, että henkilöstön vähimmäismitoitusta korotettiin, ja 0,7 mitoitusta pidettiin tarpeellisena askelena kohti laadukkaampaa hoitoa. Nämä muutokset eivät tulleet helposti, vaan niiden taustalla oli laajaa poliittista keskustelua ja merkittäviä taloudellisia panostuksia.

Nykyinen hallitus on kuitenkin päätynyt jäädyttämään vähimmäismitoituksen 0,65 tasolle, ja lisäksi suunnitellaan sen laskemista 0,60 vuoden 2025 alusta. Kenen etu on, että yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista ei saada aikaan yhteistä näkemystä eri hallituskokoonpanojen välillä?

Hoitohenkilöstön saatavuus on parantunut juuri sen ansiosta, että mitoitusta nostettiin – se mahdollisti riittävän hoivan ja paransi hoidon laatua. Vähimmäismitoituksen laskeminen tarkoittaa käytännössä vähemmän hoitajia ja vähemmän aikaa asukkaille. On harhaanjohtavaa väittää, ettei tällä olisi negatiivisia vaikutuksia hoivaan.

Vuosien aikana alalle on tehty merkittäviä investointeja. Esimerkiksi Esperi on sijoittanut yli 4 miljoonaa euroa saavuttaakseen nykyisen henkilöstötason ja vastaavia investointeja ovat tehneet muutkin alan toimijat. Jos mitoitusta nyt lasketaan, tarkoittaa se käytännössä, että nämä investoinnit olivat turhia. Mitä tapahtuu, jos seuraava hallitus taas päättää nostaa mitoitusta? Kuka vastaa siitä, että alalle jälleen hankitaan lisää työvoimaa?

Vähimmäismitoituksen laskun kanssa toteutetaan samanaikaisesti rakenteellisia muutoksia, kuten kaikkein raskashoitoisimpien laitoshoitopaikkojen sulkeminen ja siirtyminen yhteisölliseen asumiseen. Tämä tarkoittaa, että ympärivuorokautisen hoivan piiriin jää yhä vaativampi asiakasryhmä, mutta samaan aikaan vähimmäismitoitusta lasketaan. Näiden tavoitteiden välillä on selvä ristiriita: kuinka voidaan varmistaa riittävä hoito, jos samalla vähennetään hoitajia?

Esperi ja SuPer ehdottavat, että vähimmäismitoituksen alentamisesta luovutaan kokonaan. Tämä mahdollistaisi laadukkaiden hoivapalveluiden tarjoamisen iäkkäille ja samalla varmistaisi hoitajille turvallisen ja mielekkään työympäristön. Hallituksen päätöksenteon on oltava johdonmukaista ja pitkäjänteistä – ei epäröivää soutamista ja huopaamista, joka vaarantaa sekä hoidon laadun, yritysten investointihalukkuuden epävakaassa toimintaympäristössä ja romuttaa yhteiskunnan luottamuksen päättäjiin.

Iäkkäiden hoivapalvelut ovat yksi keskeisistä yhteiskunnan tukipilareista, ja kansalaisten näkökulmasta niihin tehdyt panostukset ovat ensisijaisia. Hoivapalvelut eivät ole paikka säästää, vaan ne ovat sijoitus yhteiskunnan kaikkein haavoittuvimpien ihmisten hyvinvointiin.

Arne Köhler
liiketoimintajohtaja, ikäihmisten palvelut
Esperi Care

Päivi Inberg
puheenjohtaja, SuPer ry



Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry

SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin selvitys: Työnjakoa on tasoitettava vakituisten ja keikkatyöntekijöiden kesken18.12.2024 09:25:26 EET | Tiedote

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalat (soteka-alat) ovat viime vuosina kamppailleet työvoiman saatavuushaasteiden kanssa. SuPeriin tulleiden yhteydenottojen perusteella huoli erityisesti vakituisten työntekijöiden kuormittumisesta on ollut suuri. SuPer selvitti jäsenistölle tehdyllä kyselyllä keikkatyötä sekä vakituisen työn veto- ja pitovoimaan vaikuttavia tekijöitä. Kysely toteutettiin yksityisellä ja julkisella sote-alalla sekä varhaiskasvatuksessa. Kyselyyn vastasi noin 6 500 superilaista keväällä 2024. Pääosa vastaajista (noin 70 %) työskentelee sosiaalialalla.

Pääsopijajärjestöt SOTE, JUKO ja JAU vaativat HUSia huolehtimaan työnantajavelvoitteista ja noudattamaan Suomen lakia – HUS ei noudata irtisanomisjärjestystä, vaatinut työntekijää itse irtisanoutumaan26.11.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Pääsopijajärjestöt SOTE, JUKO ja JAU vaativat yhteisessä kannanotossaan HUSia huolehtimaan työnantajavelvoitteistaan. SOTEen kuuluvat ammattijärjestöt Tehy ja SuPer, JAU:hun kuuluvat ammattijärjestöt JHL ja Jyty. JUKO edustaa HUSissa 18 ammattijärjestöä, mm. Lääkäriliittoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye