Valtakunnallinen SAMASSA TILASSA -seminaari kokoaa yhteen arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimisen ystävät 1.11.2024
Ihminen haluaa viihtyä ympäristössään. Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatus tarjoaa aineksia oman olemassaolon pohtimiseen sekä hyvinvointiimme vaikuttavien tekijöiden ymmärtämiseen. Arkkitehtuuri ja muotoilu kuuluvat arkeemme. Suunnitellun ympäristön havainnointi, siitä keskusteleminen tai vain nauttiminen kuuluvat kaikille. Mihin sinä kiinnität huomiota omassa ympäristössäsi? Oletko oman lähiympäristösi asiantuntija?
Tule mukaan katsomaan ja kuulemaan, miltä näyttää tämän päivän arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatus! SAMASSA TILASSA - Arkkitehtuuria ja muotoilua oppimassa -seminaari kutsuu mukaan ajankohtaisten hankkeiden ja ideoiden äärelle. Valtakunnallisessa arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen seminaarissa aiheina ovat osallisuus, oppimisen tilat sekä ympäristösuhde ja keinot, joilla voidaan tavoittaa uusia yleisöjä ja yhteisöjä arkkitehtuurin ja muotoilun pariin. Kotimaiset ja ulkomaiset asiantuntijapuheenvuorot ja keskustelut avaavat seminaarin ajankohtaisia teemoja.
Kaikille avoin ja maksuton seminaari järjestetään Aalto2-museokeskuksessa Jyväskylässä 1.11.2024 klo 9.30–17.30. Seminaaripäivä toteutetaan yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön, Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sekä Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin kesken. Kaikki kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaiset, museopedagogit, suunnittelijat ja tekijät sekä muut aiheesta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen!
Seminaarin ohjelmassa inspiroivia puheenvuoroja, arkkitehtuurikierroksia ja oppimisen tori
SAMASSA TILASSA -seminaarissa kuullaan innostavia puheenvuoroja alan asiantuntijoilta peruskoulusta, toisen asteen oppilaitoksista, korkeakouluista sekä taiteen perusopetusta tarjoavista oppilaitoksista ja museoista. Ohjelma jakautuu kolmeen eri osioon, Teoria ja käytäntö -osuudessa seminaarin pääpuhuja, museopedagogi Madeléne Beckman Ruotsin ArkDes-museosta valottaa museon sosiaalista vastuuta eri projektien näkökulmasta. ArkDesin arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimisen keskeisenä tavoitteena on antaa lapsille ja nuorille tietoa ja työkaluja vaikuttaa yhteisen ympäristömme kehittämiseen. Toinen pääpuhujista, taidekasvatuksen professori Pauline von Bonsdorff Jyväskylän yliopistosta puolestaan lähestyy elinympäristömme kauneutta ajan, toiminnan ja tapahtumien kautta. Beckmanin puheenvuoro ja keskustelu käydään englanniksi, seminaarin muu ohjelma on suomenkielinen.
Oppimisen tilat ja tavat -teeman alla kuullaan Taideyliopiston vararehtorin Teemu Leinosen puheenvuoro luovaa ajattelua ruokkivista oppimisen tiloista. Arabian peruskoulun rehtori Mari Suokas-Laaksonen jakaa kokemuksia arjesta, jossa muotoiluoppiminen on koko koulun yhteinen ongelmanratkaisun työväline. Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon Matti Jänkälä puolestaan esittelee yhteisölähtöistä yleisötyö-hanketta museon seinien ulkopuolella. Seminaarin viimeisessä osiossa, Merkityksellisyyttä ja vaikuttavuutta -osiossa pohditaan, miksi arkkitehtuuri- ja muotoiluoppiminen on tärkeää, erityisesti tässä epävarmuuden ajassa, jossa elämme juuri nyt. Teeman ja keskustelun pariin johdattelee rehtori Jaana Räsänen Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkista. Lopuksi kuullaan aiheesta käytävä paneelikeskustelu.
Seminaarin puheohjelmaa täydentääiminnallinen ja vuorovaikutteinen ohjelma. Tarjolla on opastettuja kierroksia Alvar Aalto -museon näyttelyihin ja Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampusalueelle. Jyväskylän yliopiston opettajakoulutuksen kuvataiteen erikoistumisopiskelijat toimivat oppaina ja tuovat esiin luokanopettajaopiskelijoiden näkökulmia rakennetun ympäristön havainnointiin.
Paikan päältä löytyy myös Oppimisen tori, jossa arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen eri toimijat esittelevät omia ajankohtaisia hankkeitaan ja opetusmateriaalejaan.
Tervetuloa mukaan paikan päälle tai osallistumaan etäyhteydellä
Seminaariin mahtuu 85 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Puheohjelmaa on mahdollista seurata myös etäyhteydellä. Lämpimästi tervetuloa mukaan syksyn kiinnostavimpaan oppimisen tapahtumaan, Alvar Aallon elämyksellisen arkkitehtuurin äärelle!
Samassa tilassa -seminaari on osa Arkkitehtuuripoliittista (Apoli) ohjelmaa sekä osa Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin 30-vuotisjuhlavuotta. Seminaari on saanut tukea Suomalais-ruotsalaiselta kulttuurirahastolta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arja-Liisa KaasinenPäällikkö, Oppiminen, yhteisöt, yleisöt - Arkkitehtuurimuseo
Puh:050 3948 618arja-liisa.kaasinen@mfa.fiSaara MustonenAmanuenssi, Alvar Aalto -säätiö
Puh:040 776 6931saara.mustonen@alvaraalto.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö
Studio Aalto now officially a protected building12.11.2024 13:56:22 EET | Tiedote
Studio Aalto and its garden area are now officially protected by decision of the Uusimaa Centre for Economic Development, Transport and the Environment on 15.10.2024. Built as an architect’s office in 1955 (extended 1962–63), the Studio is of major importance as the place where Aalto´s nationally and internationally renowned architecture was created. The Studio is well-preserved and intact, and represents architectural-office construction of the 1950s and 60s. Most of the layers of furniture accumulated over the Studio’s decades as an office have also been exceptionally well preserved, and are part of the protected entity – the first Aalto site in Finland to be listed.
Alvar Aallon ateljeelle positiivinen rakennussuojelupäätös12.11.2024 12:13:03 EET | Tiedote
Alvar Aallon ateljee ja sen piha-alue on suojeltu rakennussuojelulailla Uudenmaan ELY-keskuksen päätöksellä 15.10.2024. Arkkitehtitoimistoksi vuonna 1955 valmistuneella (laajennus 1962–63) ateljeerakennuksella on merkittävä rooli valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnustetun Aallon rakennustaiteen syntysijana. Kokonaisuudessaan hyvin säilynyt ateljee edustaa 1950–60 -lukujen arkkitehtitoimistorakentamista. Pääosa toimiston aikaisesta, vuosikymmenten aikana kertyneestä irtokalustuksesta on myös säilynyt erinomaisesti, ja osa nyt suojeltua kokonaisuutta – ensimmäisenä Aalto-kohteena Suomessa.
Aino ja Alvar Aallon Italian häämatkan tunnelmissa kirjamessuilla8.10.2024 16:00:41 EEST | Tiedote
Helsingin kirjamessuilla 2024 juhlistetaan Aino ja Alvar Aallon häämatkaa Italiaan sata vuotta sitten. Alvar Aalto -säätiön ohjelmassa on mm. Italia-aiheisia keskusteluja non-stop-työpajoja, jotka tarjoavat elämyksiä kaikenikäisille. Tutustu houkuttelevaan kirjavalikoimaan ja osallistu inspiroiviin keskusteluihin osastolla 6E81.
Purkamatta paras -ohjelmaa Habitaressa 12.9.202411.9.2024 13:19:12 EEST | Tiedote
Miksi purkamatta jättäminen voi olla paras ympäristöteko? Miten pysäytetään hallitsematon purkuaalto?
Alvar Aalto Medal 2024 goes to Belgian architect Marie-José Van Hee22.8.2024 16:00:00 EEST | Tiedote
The fifteenth Alvar Aalto Medal has been awarded to Belgian architect Marie-José Van Hee. Her output covers a wide range of projects, from private houses to public spaces and cultural buildings. Van Hee’s works beautifully emphasise respect for architecture, nature and handicraft, as well as an understanding of traditional and folk building methods.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme