Suomen ympäristökeskus

Selvitys julkaistu julkisoikeudellisten ympäristövastuiden asemasta konkurssitilanteissa

Jaa

Julkisoikeudellisten ympäristövastuiden asemaa konkurssitilanteissa on pidetty Suomen voimassa olevan ympäristö- ja konkurssilainsäädännön valossa epäselvänä. Tänään julkaistussa selvityksessä kartoitettiin vastaavien vastuiden asemaa eri vertailumaissa ja arvioitiin mahdollisen oikeustilan kehittämisen tueksi kolmea erilaista sääntelymallivaihtoehtoa.

Ruosteiset öljytynnyrit rannalla
Suomen ympäristökeskuksen kuvapankki, Riku Lumiaro

Konkurssipesän julkisoikeudellinen ympäristövastuu velallisyrityksen toiminnan seurauksena syntyneistä ympäristöhaitoista on osoittautunut ongelmalliseksi kysymykseksi niin ympäristöviranomaisten, konkurssivelkojien kuin vahingon- ja haitankärsijöidenkin kannalta. Käytännön tilanteiden hoitamista hankaloittaa se, että konkurssipesän vastuuasemasta riippumatta kyseiset vastuut usein jäävät tai uhkaavat jäädä hoitamatta sen vuoksi, ettei konkurssipesissä ole varoja niiden hoitamiseen.

Selvityshankkeessa koottiin tietoa eri valtioiden lainsäädännöstä ja oikeuskäytännöstä julkisoikeudellisten ympäristövastuiden käsittelystä konkurssitilanteissa. Hankkeessa analysoitiin ja vertailtiin erilaisia tapoja käsitellä ympäristölainsäädäntöön perustuvia toimimisvelvoitteita ja kohdentaa niistä aiheutuvia kustannuksia konkurssitilanteissa.

Eri valtioista kootun tiedon pohjalta hankkeessa arvioitiin kolmea erilaista sääntelymallivaihtoehtoa voimassa olevan oikeustilan mahdollisen kehittämisen tueksi.

  • Konkurssipesän laajassa toimimisvelvollisuudessa konkurssipesällä olisi velvollisuus noudattaa kaikkia konkurssipesään kuuluvaa omaisuutta koskevia ympäristölainsäädännön velvoitteita samassa laajuudessa kuin velallisella oli velvollisuus noudattaa kyseisiä velvoitteita ennen konkurssia.
  • Rajoitetussa toimimisvelvollisuudessa velallista koskenut julkisoikeudellinen ympäristövastuu ei konkurssin alettua siirtyisi koskemaan konkurssipesää kokonaisuudessaan vaan vain siinä laajuudessa kuin laissa eri vastuuperusteiden mukaan erikseen määriteltäisiin.
  • Suppeassa toimimisvelvollisuudessa konkurssipesän toimimisvelvollisuus koostuisi lähinnä konkurssipesään kuuluvasta omaisuudesta syntyvien ympäristöriskien tunnistamisesta ja akuutteihin vaaratilanteisiin reagoinnista sekä aktiivisesta ilmoitus- ja yhteistyövelvoitteesta suhteessa ympäristöviranomaisiin.

Lisäksi hankkeessa selkeytettiin aiheeseen liittyvää oikeudellista avainkäsitteistöä sekä koottiin tietoa jatkoselvitys- ja lisätutkimustarpeista.

Hanke toteutettiin Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan, Suomen ympäristökeskuksen ja Ramboll Finland Oy:n yhteistyönä vuosien 2023–2024 aikana. Julkaisu toteutettiin osana valtioneuvoston vuoden 2023 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Julkaisu

Lisätietoja

Ympäristöoikeuden professori Kai Kokko, Helsingin yliopisto, puh. 02 9412 2820, Kai.Kokko@helsinki.fi

Väitöskirjatutkija Mari Pihalehto, Helsingin yliopisto, puh. 02 9412 4035, Mari.Pihalehto@helsinki.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Suomen viennin hiilikädenjälki on selvästi positiivinen – varsinkin kemian-, metalli-, metsä- ja elektroniikkateollisuuden tuotteita tuotetaan Suomessa pienemmillä päästöillä kuin muualla maailmassa25.9.2024 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomen ympäristökeskus (Syke) on tuottanut ensimmäiset arviot maamme viennin hiilikädenjäljestä. Sen mukaan vuonna 2019 Suomen teollisuus onnistui tuotteillaan ja palveluillaan tuottamaan 13–23 miljoonan hiilidioksiditonnin päästöhyödyn verrattuna tilanteeseen, jossa niitä ei olisi ollut markkinoilla. Kädenjälkilaskentaan ei ole vielä käytössä vakiintuneita menetelmiä, minkä vuoksi erilaisten lukujen vertaaminen sisältää epävarmuuksia ja menetelmien kehittämistä on syytä jatkaa.

För försäljning av björnkött behövs alltid ett giltigt tillstånd19.9.2024 10:05:17 EEST | Pressmeddelande

Polisen i Helsingfors har idag informerat om en förundersökning där man misstänker olovlig försäljning och innehav av björnkött. Betydande mängder björnkött har hittats vid ett finländskt företag. Fallet undersöks som naturskyddsbrott. Finlands miljöcentral är den nationella CITES-tillståndsmyndigheten som kan bevilja tillstånd för försäljning av björnkött, dvs. EU-intyg.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye