Miksi väärä tieto leviää niin tehokkaasti? Informaatioturvallisuus on mielen itsepuolustusta
Kansalaisen informaatioturvallisuus on Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston uusi maksuton verkkokurssi, joka kertoo, kuinka meihin vaikutetaan digitaalisessa maailmassa.
Erehtyminen on inhimillistä, erehdyttämiseen varautuminen viisautta.
JYU avoimen uusi maksuton verkkokurssi tarjoaa välineitä tunnistaa manipulointiyrityksiä digitaalisessa maailmassa sekä puolustautua niitä vastaan.
Kansalaisen informaatioturvallisuus (2 opintopistettä) on jatkoa avoimen yliopiston Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssille, jonka kautta jo tuhannet ovat perehtyneet erilaisiin kyberturvariskeihin ja saaneet eväitä tietoturvasta huolehtimiseen.
Lokakuussa avautuva informaatioturvallisuuden kurssi kertoo muun muassa, miten pahantahtoiset tahot hyödyntävät ihmismielen ominaisuuksia ja miksi hyvin tehty huuhaa leviää niin tehokkaasti. Kurssi avautuu 1.10., ja se on kaikille avoin.
Ihminen vaikuttamisen kohteena
Informaatioturvallisuudessa korostuvat ihminen ja yhteisöt – arvoineen ja toimintatapoineen – vaikuttamisen kohteina.
”Ihmisellä on olemukselliset rajoitteensa ajattelussa, muistamisessa ja päätöksenteossa”, sanoo Samu Paajanen.
Paajanen on projektitutkija Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa, ja on kurssin rakentaneen tiimin pääkäsikirjoittaja.
”Mielemme ominaisuuksia on käytetty, käytetään ja tullaan käyttämään hyväksi. Tämäkään kurssi ei tee ketään immuuniksi vihamieliselle vaikuttamiselle, mutta se kohentaa kykyämme tunnistaa ja vastustaa vihamielisiä pyrkimyksiä vaikuttaa mieleemme.”
Tervetuloa tapahtumaan!
Kurssi julkistetaan Digiturvaviikolla 30.9.–4.10.2024, jonka Digi- ja väestötietovirasto järjestää yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja muiden kumppanitahojen kanssa. Tapahtumaan pääsee mukaan yliopiston Agora-rakennuksella tai verkon välityksellä.
Kansalaisen informaatioturvallisuus -kurssi on esillä tiistaina 1.10. klo 14.05 alkaen, lehtori Panu Moilasen puheenvuorossa Informaatioturvallisuus - mitä se tarkoittaa? sekä sitä seuraavassa paneelikeskustelussa Digi- ja kyberturvallisuuden liikennesäännöt, johon osallistuvat Moilasen lisäksi tutkimusjohtaja Martti Lehto Jyväskylän yliopistosta sekä koulutusjohtaja Tero Oittinen Maanpuolustuskoulutuksesta (MPK).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Samu PaajanenprojektitutkijaJyväskylän yliopisto / Informaatioteknologian tiedekunta
Puh:+358504729215samu.v.paajanen@jyu.fiPanu MoilanenlehtoriJyväskylän yliopisto / Informaatioteknologian tiedekunta
Puh:+358408254554panu.moilanen@jyu.fiDominic SaariyliopistonopettajaJyväskylän yliopisto / Informaatioteknologian tiedekunta
Puh:+358505634773dominic.b.j.saari@jyu.fiKuvat
Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Seitsemän uutta professoria esittäytyy juhlaluennoilla 10.12.202410.12.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät tiistaina 10.12.2024 kahdessa tilaisuudessa, yliopiston juhlasalissa sekä Seminariumin vanhassa juhlasalissa. Juhlaluentonsa pitivät gerontologian ja kansanterveyden professori Mikaela von Bonsdorff, liikuntafysiologian professori Juha Hulmi, sosiaalityön professori Kati Turtiainen, journalistiikan professori Turo Uskali sekä korkeakoulututkimuksen professori Terhi Nokkala, evoluutio- ja ympäristöbiologian professori Katja Räsänen ja taloustieteen professori Jutta Viinikainen.
Jyväskylän yliopisto paransi sijoitustaan yliopistojen kestävän kehityksen arvioinnissa10.12.2024 12:15:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto sijoittui kansainvälisessä yliopistojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, kestävyyttä ja vastuullisuutta mittaavassa arvioinnissa sijalle 310. Sijoitus parani merkittävästi viime vuodesta, jolloin se oli 579. Mukana oli kaikkiaan 1 751 yliopistoa yli sadasta maasta. Suomesta mukana oli yksitoista yliopistoa.
Julkisomisteisten yhtiöiden tuottavuudessa ja tehokkuudessa olisi parantamisen varaa10.12.2024 08:05:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa selvitettiin julkishallinnollisessa omistuksessa olevien inhouse-yhtiöiden kustannustehokkuutta yksityisesti omistettuihin yrityksiin verrattuna. Tulosten perusteella yksityiset yritykset hallitsevat työvoimakustannukset paremmin ja ovat selvästi kustannustehokkaampia.
Väitös: Uusia havaintoja eksoottisten aktiniumytimien rakenteesta (Louko)10.12.2024 07:10:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa valmistuneessa fysiikan alan väitöstutkimuksessa onnistuttiin mittamaan ensimmäistä kertaa kahden neutronivajaan aktinium isotoopin lähettämiä gammasäteitä. Mittaukset paljastivat, että molemmat ytimet ovat hyvin samankaltaisia kuin yhden protonin kevyemmät radiumisotoopit.
Väitös: Järvien seurannan kustannustehokkuutta voidaan arvioida tilastotieteen menetelmien avulla (Koski)9.12.2024 07:05:00 EET | Tiedote
Seurantatiedon säännöllinen kerääminen ympäristöstä on tärkeää ja lainsäädännön edellyttämää, mutta sen kustannustehokkuutta on vaikea osoittaa. Jyväskylän yliopiston tilastotieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin päätösanalyysin käsitteitä, jotta voitiin näyttää Suomen järvien seurannan hyöty ja arvo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme