Miksi väärä tieto leviää niin tehokkaasti? Informaatioturvallisuus on mielen itsepuolustusta
Kansalaisen informaatioturvallisuus on Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston uusi maksuton verkkokurssi, joka kertoo, kuinka meihin vaikutetaan digitaalisessa maailmassa.

Erehtyminen on inhimillistä, erehdyttämiseen varautuminen viisautta.
JYU avoimen uusi maksuton verkkokurssi tarjoaa välineitä tunnistaa manipulointiyrityksiä digitaalisessa maailmassa sekä puolustautua niitä vastaan.
Kansalaisen informaatioturvallisuus (2 opintopistettä) on jatkoa avoimen yliopiston Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssille, jonka kautta jo tuhannet ovat perehtyneet erilaisiin kyberturvariskeihin ja saaneet eväitä tietoturvasta huolehtimiseen.
Lokakuussa avautuva informaatioturvallisuuden kurssi kertoo muun muassa, miten pahantahtoiset tahot hyödyntävät ihmismielen ominaisuuksia ja miksi hyvin tehty huuhaa leviää niin tehokkaasti. Kurssi avautuu 1.10., ja se on kaikille avoin.
Ihminen vaikuttamisen kohteena
Informaatioturvallisuudessa korostuvat ihminen ja yhteisöt – arvoineen ja toimintatapoineen – vaikuttamisen kohteina.
”Ihmisellä on olemukselliset rajoitteensa ajattelussa, muistamisessa ja päätöksenteossa”, sanoo Samu Paajanen.
Paajanen on projektitutkija Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa, ja on kurssin rakentaneen tiimin pääkäsikirjoittaja.
”Mielemme ominaisuuksia on käytetty, käytetään ja tullaan käyttämään hyväksi. Tämäkään kurssi ei tee ketään immuuniksi vihamieliselle vaikuttamiselle, mutta se kohentaa kykyämme tunnistaa ja vastustaa vihamielisiä pyrkimyksiä vaikuttaa mieleemme.”
Tervetuloa tapahtumaan!
Kurssi julkistetaan Digiturvaviikolla 30.9.–4.10.2024, jonka Digi- ja väestötietovirasto järjestää yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja muiden kumppanitahojen kanssa. Tapahtumaan pääsee mukaan yliopiston Agora-rakennuksella tai verkon välityksellä.
Kansalaisen informaatioturvallisuus -kurssi on esillä tiistaina 1.10. klo 14.05 alkaen, lehtori Panu Moilasen puheenvuorossa Informaatioturvallisuus - mitä se tarkoittaa? sekä sitä seuraavassa paneelikeskustelussa Digi- ja kyberturvallisuuden liikennesäännöt, johon osallistuvat Moilasen lisäksi tutkimusjohtaja Martti Lehto Jyväskylän yliopistosta sekä koulutusjohtaja Tero Oittinen Maanpuolustuskoulutuksesta (MPK).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Samu PaajanenprojektitutkijaJyväskylän yliopisto / Informaatioteknologian tiedekunta
Puh:+358504729215samu.v.paajanen@jyu.fiPanu MoilanenlehtoriJyväskylän yliopisto / Informaatioteknologian tiedekunta
Puh:+358408254554panu.moilanen@jyu.fiDominic SaariyliopistonopettajaJyväskylän yliopisto / Informaatioteknologian tiedekunta
Puh:+358505634773dominic.b.j.saari@jyu.fiKuvat

Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Suuri linturetki -tempaus 7.4. saa koululaiset liikkeelle Helsingistä Sodankylään4.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Linnut ja luonto kiinnostavat suomalaisia. Peruskoululaisten Suuri linturetki -tempaukseen on ilmoittautunut lähes 4 000 osallistujaa 76 paikkakunnalta.
Läpimurto virustutkimuksessa: Virus-RNA:n havaitseminen entistä herkemmin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen (NSC) tutkijat ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen enteroviruksen RNA:n havaitsemisessa kehittämällä uudenlaisen suhteelliseen fluoresenssiin perustuvan anturin, joka tunnistaa enteroviruksen perimän entistä herkemmin. Tutkimus myös vahvistaa tieteidenvälisen yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten terveyshaasteiden ratkaisemisessa.
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme