Fler kommuner ingår i jaktområden för sädgäss i Sydöstra Finland
Jakten på sädgås startar i separat angivna kommuner i sydöstra Finland. Jakttiden är den 1 oktober – 30 november. Med tids- och områdesbegränsningen strävar man efter att inrikta jakten på sädgåsens talrika underart tundrasädgåsen. Jaktområdet utvidgades till Ilomants, Joensuu och Kontiolax.
På det jaktområde som är tillåtet i oktober–november är majoriteten av sädgässen tundrasädgäss, vars totala stam i Europa består av cirka 600 000 individer och därmed är tio gånger större än taigasädgåsstammen. Sädgåsens båda underarter, dvs. taigasädgås och tundrasädgås, är tillåtet vilt. Eftersom det i jaktsituationen är svårt att skilja på taiga- och tundrasädgås, grundar sig jaktregleringen på en tids- och områdesbegränsning.
– Avsikten är att taigasädgås inte ska fällas i betydande mängder. För att den häckande taigasädgåsstammen i Finland ska stärkas, är jakt på sädgås fortfarande förbjuden i stora delar av landet, säger specialplanerare Marko Svensberg .
Jakt på sädgås är tillåten i följande områden: landskapen Södra Karelen och Kymmenedalen, kommunerna Enonkoski, Puumala, Nyslott och Sulkava i landskapet Södra Savolax, kommunerna Ilomants, Joensuu, Kides, Kontiolax, Liperi, Rääkkylä och Tohmajärvi i landskapet Norra Karelen, kommunerna Itis och Orimattila som hör till landskapet Päijänne-Tavastland samt kommunerna Askola, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Borgå och Pukkila i landskapet Nyland.
Fångstanmälan och frivillig bildinsamling
För en fälld sädgås ska en obligatorisk bytesanmälan göras. Anmälan kan göras i tjänsten Oma riista eller per post på en blankett, som finns på Finlands viltcentrals webbplats. Det rekommenderas att anmälan skickas in utan dröjsmål efter att bytet har fällts. Den lagstadgade gränsen för att göra anmälan är sju (7) dygn.
Önskemålet är att få en bild på den fällda sädgåsens huvud och vinge som skickas till adressen hanhi @riista.fi. Bilderna används för uppföljning av gåsbytets ålder- och underartsfördelning. I meddelandet ska också fångstdatum och -kommun anges.
– Det lönar sig att skicka in bild på alla fällda sädgäss. Viltdata är nyckeln till hållbar jakt och undvikande av onödiga begränsningar, säger Svensberg.
Jägaren ombeds att ges in bedömning av underart i samband med bilden. Målet med insamlingen är att utreda andelen tundrasädgäss och taigasädgäss av jaktbytet.
Finlands viltcentral erbjuder rikligt med utbildningsmaterial för träning i artidentifiering.
Utbildningssidorna Den ansvarsfulla sjöfågeljägaren (riistainfo.fi)
Nyckelord
Kontakter
Marko SvensbergSpecialplanerare
Tel:029 431 2108marko.svensberg@riista.fiBilder
Länkar
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
Mediatilaisuus: Suurpetotilanne tilastojen valossa22.11.2024 06:30:00 EET | Kutsu
Kerromme vallitsevasta suurpetotilanteesta viranomaisten käytössä olevien tilastojen pohjalta.
Mediatilaisuus: Suurpetotilanne tilastojen valossa18.11.2024 11:30:00 EET | Kutsu
Kerromme vallitsevasta suurpetotilanteesta viranomaisten käytössä olevien tilastojen pohjalta.
Brunsten sätter hjortdjuren i rörelse när det skymmer – anmäl viltkrockar till nödcentralen och markera olycksplatsen8.10.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Ring alltid nödnumret 112 om du har krockat med ett hjortdjur. Genom att märka ut olycksplatsen hjälper du storviltsassistansen att spåra det skadade djuret.
Kiima-aika saa hirvieläimet liikkeelle hämärissä – ilmoita riistakolarista hätäkeskukseen ja merkitse kolaripaikka8.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Soita aina hätänumeroon 112, jos kolaroit hirvieläimen kanssa. Kolaripaikan merkitseminen auttaa suurriistavirka-avun loukkaantuneen eläimen jäljille.
Hjortdjursjakterna tar fart när hösten framskrider2.10.2024 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Älgjakten kommer igång på allvar i oktober. Jakten minskar antalet viltkrockar och ger upplevelser och viltkött. Hjortdjuren hör till Finlands viktigaste viltarter, och upp till 125 000 jägare deltar i hjortdjursjakten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum