Kysely: Metsänomistajat kiinnostuneempia puukaupoista enemmän kuin koskaan aiemmin
Metsänomistajien kiinnostus puukauppaan on kasvussa, selviää syksyn Metsätutka-kyselystä. Vaikka puukauppaa on tehty viime aikoina ahkerasti, on metsänomistajilla vielä myyntiaikeita. Lähes 40 prosenttia metsänomistajista aikoo myydä puuta ensi vuonna. Puun hyvän kysynnän ja hinnan nousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on noussut vastauksissa aivan uudella tasolla.
MTK:n teettämän Metsätutka-kyselyn mukaan metsänomistajien kiinnostus puukauppaan on noussut, sillä ensi vuodelle puunmyyntiaikomuksia oli liki 40 prosentilla metsänomistajista. Yllättävää on myös kiinnostus puukauppaan tämän vuoden aikana, vaikka vuotta ei ole enää paljon jäljellä. Varmasti myyvien osuus on historiallisen suuri (12 %), kun esimerkiksi vuotta aiemmin lukema vastaavaan ajankohtaan oli huomattavasti alhaisempi (7%). Puun myyntipäätökseen vaikuttavista tekijöistä puun hintatason merkitys on noussut uudelle tasolle. Jopa kaksi kolmesta vastaajasta mainitsee puun hintatason vaikuttavan myyntipäätökseen kuluvana vuonna.
”Puun hinnan nousu lisää kiinnostusta puukauppaa kohtaan huomattavasti. Teollisuudellekin tämä on hyvä viesti, että kyllä puuta saa rahalla”, toteaa MTK:n tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen.
Kiinnostus puunmyyntiin korostuu erityisesti metsänomistajilla, jotka ovat ammattiaseman mukaan aktiivimaanviljelijöitä, sillä reilusti yli 60 prosentilla vastaajista on puunmyyntiaikomuksia ensi vuodelle. Lisäksi nuorempi metsänomistajapolvi (alle 45 v.) on kiinnostuneempi puukauppoja kohtaan kuin iäkkäämmät metsänomistajat.
Metsätutka-kyselyssä seurataan myös metsänomistajien luottamusta talouteen. Se osoittaa, että metsänomistajien luottamus talouteen on noussut selvästi kahdesta edellisvuodesta. Nuoremmilla metsänomistajilla on vastauksien mukaan korkein tulevaisuusluottamus omaan taloudelliseen tilanteeseen vuoden aikajänteellä. Metsätutkan tulokset ovat linjassa Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorin kanssa, joka osoittaa kuluttajien luottamuksen talouteen kasvaneen viime vuoteen verrattuna.
”Metsätutka-kysely osoittaa, että puun hintojen noustessa taloudellinen tyytyväisyys lisääntyy metsänomistajakunnassa ja toisaalta puuta tulee kasvavassa määrin markkinoille teollisuuden tarpeisiin. Näinä aikoina onkin koko metsäsektorin kannalta tärkeää, että metsänomistajat luottavat tulevaisuuteen ja uskaltavat investoida metsiin”, toteaa MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.
Tutkimuksen aineisto kerättiin puhelinkyselyllä syyskuussa suomalaisilta metsänomistajilta. Vastaajia oli 502, ja se kuvaa suomalaista metsänomistajakuntaa kattavasti. Vastausten virhemarginaali on noin 4 prosenttiyksikköä 95 prosentin luottamusvälillä. Suomessa on Luonnonvarakeskuksen metsätilarakennetilaston mukaan 632 000 metsänomistajaa ja 347 000 vähintään kahden hehtaarin metsätilakokonaisuutta. Tutkimuksen teki Kantar TNS Agri Oy.
Lisätietoja:
Tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen puh. 044 373 9377
Metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola puh. 040 502 6810
Avainsanat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK:n valtuuskunnan syyskokous 26.–27.11.202420.11.2024 07:54:00 EET | Tiedote
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kutsuu median edustajat seuraamaan valtuuskunnan syyskokousta.
Kutsu Peltokasvifoorumin viljelijäseminaariin 19.11. Turkuun15.11.2024 09:52:08 EET | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan Peltokasvifoorumin viljelijäseminaaria 19.11. Turun linnan Bryggman-salissa. Päivän aikana kuulet mm. tuoreimmat näkymät maatalouden toimintaedellytyksistä, rahoituksesta, kasvinjalostuksesta, lannoitemarkkinoista, kasvinjalostuksesta, öljykasvien mahdollisuuksista ja uusista teknologioista.
EU-parlamentti hyväksyi vuoden lisäajan metsäkatoasetukselle - Meppien vaatimat muutokset tuomassa epävarmuutta toimeenpanoon14.11.2024 14:42:10 EET | Tiedote
Euroopan parlamentti hyväksyi komission esityksen 12 kuukauden lisäajasta metsäkatoasetuksen toimeenpanoon ja puolsi niin kutsutun neljännen riskiluokan luomista. Tämä tarkoittaa, että tähän luokkaan kuuluvissa jäsenmaissa ei katsota olevan metsäkadon riskiä, joten niiden tuottamien tuotteiden taustatietovaatimukset olisivat lievemmät. EPP:n laatimista ja EU-parlamentin hyväksymistä esityksistä aloitetaan nyt neuvottelut. Nyt on kiire saada Brysselin päätökset valmiiksi vielä ennen vuoden vaihdetta, sillä muuten voimassa oleva asetus astuu voimaan 1.1.2025. Samalla tarvitaan kansallisesti, ministeriön johdolla, yhteinen tulkinta alalle, jotta pitkään pysähdyksissä olleet investoinnit saadaan vihdoin liikkeelle.
Nepalin naiskalankasvattajat ja -metsänhoitajat rakentavat kestävää tulevaisuutta – FFD tukee ilmastoviisasta yrittäjyyttä13.11.2024 15:08:29 EET | Artikkeli
Nepalissa naiset ovat nousseet kalanviljelyn ja metsänhoidon uusiksi edelläkävijöiksi, kiitos pitkäaikaisen yhteistyön Food and Forest Development Finlandin (FFD) kanssa. Jo kymmenen vuoden ajan FFD on tukenut paikallisia osuuskuntia ja ryhmiä tarjoten koulutusta ja liiketoimintamahdollisuuksia. Nyt, vuosien kehitystyön jälkeen, naisviljelijät ja metsänhoitajat eivät pelkästään paranna toimeentuloaan, vaan rakentavat myös ilmastoresilienttiä tulevaisuutta omille yhteisöilleen.
Luonto on Suomen tärkein matkailuvaltti – suomalainen elämäntapa ja kulttuuri nousussa8.11.2024 10:55:23 EET | Tiedote
Luonto on Suomen matkailun tärkein vetovoimatekijä. Luonto mainitaan lähes jokaisen maakunnan ja matkailukeskuksen tärkeimpänä houkuttelevuustekijänä. Samalla suomalainen elämäntapa ja kulttuuri ovat nousseet keskeiseksi osaksi matkailukokemuksia tuoden erottuvuutta Suomen matkailutarjontaan. Kansainvälisille matkailijoille suunnatut palvelut nähdään suurena kehitysmahdollisuutena, jossa vastuullisuus ja turvallisuus ovat keskeisiä, selviää majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksille tehdyssä kyselyssä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme