Säteilyturvakeskus (STUK)

STUK muistutti lahtelaisia työpaikkoja radonmittauksista

Jaa

Työpaikan radonturvallisuus on työnantajan vastuulla kuten muutkin työturvallisuusasiat. Vastikään päättynyt Säteilyturvakeskuksen valvontahanke Lahdessa paljasti, että ilman viranomaisen ohjausta ja patistelua lakisääteiset radonselvitykset jäävät kuitenkin helposti tekemättä.

Radonmittauspurkki pöydällä työpaikalla
STUK

Säteilyturvakeskus (STUK) lähetti vuoden 2019 tammikuussa 1093 lahtelaiseen työpaikkaan pyynnön selvittää työtilojen ilman radonpitoisuudet. Mittaustuloksen toimittaneista työpaikoista 99:ssä (17 %) vähintään yhdessä mittauspisteessä radonpitoisuus oli viitearvoa eli 300 becquerelia kuutiometrissä (Bq/m³) ilmaa suurempi. Osuus on jotakuinkin sama kuin kaikissa mitatuissa työpaikoissa Suomessa. STUKin ylläpitämään radonrekisteriin tallennetuista suomalaisista työpaikoista noin 16 prosentissa on mitattu viitearvoa suurempi radonpitoisuus.  

Selvityspyynnön saaneista lahtelaisista työpaikoista noin puolet toimitti STUKille radonpitoisuuden mittaustuloksen. Toisella puolikkaalla oli jokin perusteltu syy, miksi radonmittauksia ei tarvitse tehdä. Radonia ei tarvitse mitata esimerkiksi työtiloissa, jotka ovat toisessa tai sitä ylemmissä kerroksissa.

Lahden valvontahanke kesti suunniteltua pitempään eli viisi ja puoli vuotta, sillä työnantajat eivät pyynnöstä huolimatta toimittaneet STUKiin mittaustulosta tai kertoneet perusteltua syytä sille, miksi mittauksia ei tarvitse tehdä. STUK joutui toistuvasti muistuttamaan osaa työpaikoista selvitysvelvollisuudesta. 

Säteilylain mukaan työpaikkojen ilman radonpitoisuus täytyy selvittää alueilla, joissa aikaisemmin mitatuista radonpitoisuuksista joka kymmenes tai useampi on ollut viitearvoa 300 Bq/m³ suurempi. Lahti on yksi näistä alueista.

Valvontahankkeet radonvalvonnan keinona

Radioaktiivinen radonkaasu aiheuttaa keuhkosyöpää. STUK valvoo Suomessa työpaikkojen radonpitoisuuksia ja työntekijöiden altistumista radonille. Tavoite on, ettei kukaan Suomessa altistu työpaikallaan radonille liikaa. STUK valvoo kohdennetuilla hankkeilla erityisesti alueita, joiden työpaikoilla on todennäköisintä löytää suuria radonpitoisuuksia. Valvontahankkeita on tehty muillakin perusteilla, esimerkiksi toimialakohtaisesti suomalaisiin oppilaitoksiin sekä päiväkoteihin. Käynnissä on myös muita valvontahankkeita; muun muassa Helsingin ruokaravintoloihin sekä Kouvolan työpaikoille.

Jos työpaikalla on mitattu viitearvoa suurempia radonpitoisuuksia, STUK velvoittaa työnantajaa tekemään tarkentavia selvityksiä tai rajoittamaan työntekijöiden radonaltistumista. Työnantaja vastaa työpaikalla tehtävistä radonmittauksista, vaikka työpaikka toimisi vuokratuissa tiloissa. Radonkorjauksista työnantaja ja kiinteistön omistaja sopivat keskenään.

Vähintään kaksi, mieluiten kolme kuukautta kestävä radonmittaus tehdään syyskuun alun (1.9.) ja toukokuun lopun (31.5.) välisenä aikana.

Lue lisää

Radon työpaikoilla (stuk.fi)

STUKin valvontahankkeet työpaikoilla (stuk.fi)

Tiedote stuk.fi-verkkosivuilla 18.9.2023: Yli 30 000 työntekijää Suomessa altistuu viitearvoa suuremmille radonpitoisuuksille työpaikoilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lyhyesti STUKista

Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa on noin 320 työntekijää.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye