Akava ry

Tuore Akava Works -tutkimus: miehet yhä enemmistönä korkeakoulujen ylimmässä johdossa

Jaa

Suomalaisten korkeakoulujen hallinnossa on edelleen merkittävä tasa-arvo-ongelma, osoittaa tuore tutkimus ”Sukupuolijakauma korkeakoulujen hallinnossa”. Korkeakoulujen ylin johto on miesenemmistöistä, vaikka enemmistö niiden opiskelijoista ja henkilöstöstä on naisia. Miesten osuus nousee mitä korkeammalle korkeakoulujen hallintohierarkiassa mennään. Rehtorin asema on edelleen miesvaltaisin toimi sekä yliopistoissa että ammattikorkeakouluissa. Samalla opetustehtävät ovat kasaantumassa aiempaa enemmän naisille, mikä syventää sukupuolten välistä segregaatiota.

– Tutkimuksen mukaan yliopistoissa on vahvempi sukupuolijakauma miesten hyväksi kuin ammattikorkeakouluissa. Rehtorin toimi on sukupuolittunein tehtävä sekä yliopistoissa että ammattikorkeakouluissa: 85 prosenttia yliopistojen rehtoreista on miehiä ja ammattikorkeakoulujen rehtoreista 71 prosenttia. Yliopistojen rehtorin toimesta on tullut yhä miesvoittoisempi, ja ammattikorkeakoulujen rehtorin toimesta hieman tasa-arvoisempi. Yliopistojen hallituksessa on tapahtunut lievää tasa-arvokehitystä, mutta ammattikorkeakoulujen hallituksen sukupuolijakauma on pysynyt samoissa luvuissa kuin vuonna 2020, toteaa selvityksen tekijä, tutkija Heidi Härkönen.

Tasa-arvotyön vahvistaminen yliopistoissa on tärkeää

– Yliopistojen ylimmät johtotehtävät näyttävän pysyvän miesvaltaisina. Esimerkiksi tutkimuksesta ja opetuksesta vastaavien vararehtoreiden tehtävissä on havaittavissa eriytymistä sukupuolen mukaan. Tämä on erityisen huolestuttavaa, koska tutkimuksen vararehtorin tehtävästä tyypillisesti noustaan rehtorin tehtävään. Tutkimuksen tiedot vahvistavat huoltamme tasa-arvon tilasta yliopistoissa ja naisten uramahdollisuuksista niiden ylimmissä johtotehtävissä. Yliopistoissa tulee panostaa tasa-arvotyöhön yhä voimakkaammin, sanoo toiminnanjohtaja Tarja Niemelä Professoriliitosta.

– On tärkeää, että tämä seurantatutkimus nostaa esiin jo aiemmin havaitun ongelman, mutta olisimme odottaneet vahvempaa edistystä neljässä vuodessa. Tutkimuksen valossa on selvää, että tasa-arvoisten uramahdollisuuksien luomiseksi tarvitaan määrätietoisia toimia kaikilla hallinnon tasoilla. Niitä ovat esimerkiksi tasa-arvoinen, yhdenvertainen, läpinäkyvä rekrytointi, urakehitys ja palkkaus sekä työn ja perheen yhteensovittamista tukevat toimet sekä korkeakouluissa että laajemmin yhteiskunnassa, sanoo puheenjohtaja Tero Karjalainen Tieteentekijöiden liitosta.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen hallinnon sukupuolijakaumat ovat tutkimuksen mukaan jossain määrin eriytymässä toisistaan: naisten asema vahvistuu monin tavoin ammattikorkeakouluissa, mutta niiden ylin hallinto pysyy miesvaltaisena.

Ammattikorkeakoulujen alemmissa hallintorakenteissa naiset enemmistönä, ylin johto miesvoittoista

– Naisten asema ammattikorkeakouluissa on vahva alemmissa hallintorakenteissa, ja he ovat enemmistönä myös hallinnossa. Esimerkiksi vararehtoreista 53 prosenttia ja 60 prosenttia johtoryhmän jäsenistä on naisia. Kuitenkin myös ammattikorkeakouluissa ylimmät hallintorakenteet ovat miesvoittoisia. Vaikka ammattikorkeakoulujen rehtorin toimi on lievemmin miesvoittoinen kuin yliopistoissa, tasa-arvotyötä on vielä tällä saralla, sanoo Tradenomien puheenjohtaja Jaakko Hyvönen.

Tiedot tutkimuksesta

Tutkimus tarkastelee sukupuolijakaumaa korkeakoulujen hallinnossa huomioiden kaikki 13 yliopistoa ja 24 ammattikorkeakoulua, jotka toimivat Suomessa. Tutkimusaineisto kerättiin kesä–elokuussa 2024 julkisista lähteistä. Tutkimuksessa hallintoon on sisällytetty korkeakoulujen hallitus, rehtoraatti ja yliopistojen tiedekuntien dekaanit ja varadekaanit sekä ammattikorkeakoulujen johtoryhmät. Sukupuolijakaumaa tarkastellaan kaksijakoisesti aineistossa esiintyviin jakoihin pohjautuen. Tutkimus on seurantatutkimus Akava Worksin vuonna 2020 toteuttamalle tutkimukselle korkeakoulujen hallinnon sukupuolijakaumasta. Tutkijatohtori Heidi Härkönen Helsingin yliopistosta on tehnyt molemmat tutkimukset.

Akavan johtava asiantuntija Miika Sahamies kommentoi tutkimuksen tuloksia ja tuo esille Akavan kannan blogissaan Tosiasiallinen tasa-arvo vaatii aktiivisia toimenpiteitä

Tutustu selvitykseen Sukupuolijakauma korkeakoulujen hallinnossa vol 2

Katso esittelytilaisuuden tallenne

Lisätiedot

Heidi Härkönen, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto, puh. 029 412 8328

Tarja Niemelä, toiminnanjohtaja, Professoriliitto, puh. 050 340 2725

Tero Karjalainen, puheenjohtaja, Tieteentekijät, puh. 040 355 2121

Jaakko Hyvönen, puheenjohtaja, Tradenomit, puh. 040 515 8591

Avainsanat

Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava: Sotealan työntekijöillä iso työuupumusriski – luottamus tulevaisuuden palveluihin heikkoa10.12.2024 14:00:13 EET | Tiedote

Akava Works -työolotutkimus kertoo, että julkisella sektorilla sosiaali- ja terveysalalla työskentelevistä korkeakoulutetuista 46 prosenttia kokee työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi. Haitallinen kuormitus syntyy erityisesti liiallisesta työmäärästä. Vastaajista 57 prosenttia kertoo liiallisen työmäärän aiheuttavan heille haitallista kuormitusta vähintäänkin melko paljon.

Akava tekee ehdotuksia kasvutoimista – mukana korkeakoulujen pääomittaminen kahdella miljardilla25.11.2024 14:48:19 EET | Tiedote

Akava ehdottaa, että ammattikorkeakouluja ja yliopistoja pääomitetaan kahdella miljardilla eurolla niiden taloudellisen aseman ja autonomian vahvistamiseksi. Akava ehdottaa kasvutoimina myös parlamentaarista sitoumusta taata puolelle Suomen nuorista korkeakoulututkinto, kansainvälisten osaajien määrän lisäämistä, ratkaisuja osaamisen kehittämiseen sekä verojärjestelmän ja yritystukijärjestelmän uudistusta.

Akava: Tuore selvitys: 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi12.11.2024 08:00:08 EET | Tiedote

Tuore Akava Works -työolotutkimus kertoo, että 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi. Liiallinen työmäärä, kiire, usean asian tekeminen yhtä aikaa ja häiritsevät keskeytykset aiheuttivat 40–60 prosentille vastaajista haitallista kuormitusta vähintään melko paljon. Akava korostaa, että tarvitsemme tehokkaampia keinoja puuttua psykososiaaliseen kuormitukseen ja panostuksia työhyvinvoinnin ja työkyvyn edistämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye