Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Keto-Huovinen: Lähisuhdeväkivallan sovittelulle loppu

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen on tyytyväinen, että hallituksen esitys lähisuhdeväkivallan sovittelun lopettamiseksi etenee eduskunnan käsittelyyn. Lähisuhdeväkivalta on Suomessa vakava tasa-arvo-ongelma, sillä joka kolmas nainen on kokenut lähisuhteessaan väkivaltaa.

Pihla Keto-Huovinen. Kuvaaja: Toni Pakarinen.
Pihla Keto-Huovinen. Kuvaaja: Toni Pakarinen.

Muutoksen myötä soviteltavaksi ei saisi ottaa väkivaltaa sisältäviä rikoksia eikä eräitä muita rikoksia, kuten seksuaalirikoksia, laitonta uhkausta tai vainoamista, kun ne kohdistuvat rikoksesta epäillyn läheiseen.

”Lähisuhdeväkivaltaa ei pidä sovitella, sillä uhri ja tekijä eivät koskaan ole tasavertaisessa asemassa toisiinsa nähden. Tekijä käyttää uhriin nähden valtaa, eikä uhri välttämättä edes tiedosta tulevansa painostetuksi. Sovittelijan, joka on usein lyhyen kurssin käynyt vapaaehtoinen, voi olla mahdotonta arvioida, onko uhri suostunut sovitteluun omasta tahdostaan”, Keto-Huovinen sanoo.

Suomi on saanut moitteita lähisuhdeväkivallan sovittelusta kansainvälisiltä valvontaelimiltä, jotka seuraavat Suomea koskevien kansainvälisten velvoitteiden toteutumista naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Myös monet tasa-arvo- ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet lähisuhdeväkivallan sovittelun kieltämistä.

”Ei ole oikein, että jopa toistuvasta lähisuhdeväkivallasta on voinut selvitä ilman tuomiota. Tämä antaa viestin, että kyseessä on lievä rikos. Naisten ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta on tärkeää, että lähisuhdeväkivallan sovittelu lopetetaan. Vain siten voimme lopettaa naisiin kohdistuvan väkivallan ja estää parisuhteessa tapahtuvat surmat”, Keto-Huovinen sanoo.

”Lähisuhdeväkivallan sovittelun kieltäminen ei ole vastakohta tuen ja avun saamiselle. Hallitus lisää turvakotien rahoitusta ensi vuoden budjetissa, mikä on tärkeä teko lähisuhdeväkivallan uhreille”, Keto-Huovinen päättää.

Avainsanat

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye