Ilmarinen

Ilmarinen: Luonnon monimuotoisuus otettava huomioon rakennuksen koko elinkaarella

Jaa

– Luonnon monimuotoisuus pitää ottaa huomioon rakentamisen ja kiinteistön hallinnan koko elinkaarella, jotta luontokato kiinteistö- ja rakennusalalla voidaan pysäyttää, Ilmarisen kiinteistösijoitusjohtaja Tomi Aimonen sanoo.

Niittypiha Mikonkatu 7:ssä Helsingin keskustassa. Kuva: Aare Juss
Niittypiha Mikonkatu 7:ssä Helsingin keskustassa. Kuva: Aare Juss Aare Juss

Kiinteistö- ja rakennusalalla on paljon vaikutuksia luontoon: maankäytön muutokset, luonnonvarojen käyttö, ilmastonmuutos, saastuminen ja vieraslajit. Siksi työeläkeyhtiö Ilmarinen julkisti kotimaisia kiinteistösijoituksiaan koskevan suunnitelman luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi.

– Yhtenä Suomen suurimmista kiinteistöomistajista sekä merkittävänä vastuullisena rakennuttajana haluamme olla edelläkävijänä edistämässä toimialan työtä luonnon monimuotoisuuden tilan parantamiseksi, Tomi Aimonen sanoo.

Vuonna 2022 Ilmarisessa laadittiin ensimmäinen, koko sijoitustoiminnan kattava luonnon monimuotoisuus -tiekartta. Nyt julkaistu kotimaisten kiinteistöjen suunnitelma täsmentää toimia kiinteistöliiketoiminnassa.

– Tuomme luonnon monimuotoisuuden entistä vahvemmin ja järjestelmällisemmin osaksi päätöksentekoamme, kiinteistöjemme elinkaarta sekä yhteistyötä kumppaneidemme kanssa.

Selkeät toimintaperiaatteet ja tavoitteet luonnon monimuotoisuuden huomioimiseksi


Tomi Aimonen kertoo, että Ilmarinen sitoutuu seuraaviin toimintaperiaatteisiin läpi kiinteistöjen:

Kaavoitus ja maankäyttö

Tehdään yhteistyötä kuntien ja kaavoittajien kanssa, jotta luonnon monimuotoisuus huomioidaan entistä paremmin, kun suunnitellaan tulevaisuuden rakentamista.

Suunnittelu

Suunnittelemalla kiinteistöt kestämään vähintään sata vuotta Ilmarinen vähentää luonnonvarojen käyttöä ja rakentamisen päästöjä. Monikäyttöisyys ja korjattavuus mahdollistavat kiinteistöjen pitkän käyttöiän.

– Pyrimme tunnistamaan ja kehittämään luontopohjaisia ratkaisuja sekä ennallistamismahdollisuuksia jo kiinteistöjen suunnitteluvaiheessa.

Rakentaminen

Materiaalivalinnat, materiaalien kierrätettävyys, korjausasteen ja tilatehokkuuden optimointi sekä uusiokäyttö ovat tärkeitä sekä rakentamisen hiilijalanjäljen että luontokadon pysäyttämisen näkökulmasta. Korjausrakentaminen on yksi keinoista pienentää luonnonvarojen käyttöä.

Rakennusten käyttö ja ylläpito

Ilmarinen laatii luontoselvitykset kaikille kotimaisille olemassa oleville kiinteistöille ja tuo selvityksissä tunnistetut toimenpiteet osaksi kiinteistöjen ylläpitoa, muutostöitä, pihakorjauksia sekä peruskorjauksia.

– Toimenpiteet voivat sisältää muun muassa nurmikoiden niityttämistä, kotoperäisten lajien lisäämistä ja vieraslajien torjuntaa sekä hulevesin hallinnan parantamista sekä viherkattojen ja hyönteishotellien rakentamista.

Purkaminen

Ilmarinen pienentää kiinteistöjen purkamisesta aiheutuvia ympäristövaikutuksia kiertotaloustyöllä ja minimoimalla purkamisen tarpeen.

– Pyrimme jo suunnitteluvaiheessa edistämään ratkaisuja, jotka pidentävät rakennusten käyttöikää, lisäävät rakenteiden uudelleenkäyttöä sekä rakennusten runkojen säilymistä, Tomi Aimonen sanoo.

Suunnitelmaan on kirjattu selkeät tavoitteet ja mittarit, joiden avulla voidaan seurata, miten luonnon monimuotoisuuden huomioon ottaminen etenee. Ilmarinen raportoi etenemisestä vuosittain.

Ilmarinen on yksi Suomen suurimmista kiinteistösijoittajista

Suunnitelma koskee Ilmarisen kotimaisia suoria kiinteistösijoituksia. Suomessa yhtiö on sijoittanut eläkevaroja kaikkiaan noin 4 500 asuntoon ja noin sataan liike-, toimisto-, varasto- ja muuhun kiinteistöön. Niiden osuus Ilmarisen sijoituksista oli vuonna 2023 noin 7 prosenttia ja arvo yhteensä 4 miljardia euroa.

Ilmarisen kotimaan kiinteistöliiketoiminta keskittyy pitkälti jo rakennettuun tai kaavoitettuun kaupunkiympäristöön ja painottuu pääkaupunkiseudulle sekä muihin kasvukeskuksiin.

Lue lisää:

Yhteyshenkilöt

Tomi Aimonen, kiinteistösijoitusjohtaja, Ilmarinen, p. 050 366 7501, tomi.aimonen@ilmarinen.fi
Niina Nurminen, rakennuttajapäällikkö, Ilmarinen, p. 050 574 7491, niina.nurminen@ilmarinen.fi
Karoliina Lindroos, vastuullisen sijoittamisen johtaja, Ilmarinen, p. 040 577 2203, karoliina.lindroos@ilmarinen.fi

Kuvat

Niittypiha Helsingin keskustassa Mikonkatu 7:ssa.
Niittypiha Helsingin keskustassa Mikonkatu 7:ssa. Kuva: Aare Juss
Aare Juss
Lataa
Niittypiha Mikonkatu 7:ssä Helsingin keskustassa. Kuva: Aare Juss
Niittypiha Mikonkatu 7:ssä Helsingin keskustassa. Kuva: Aare Juss
Aare Juss
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen on työeläkeyhtiö ihmistä varten. Huolehdimme 1,1 miljoonan ihmisen eläketurvasta ja pidennämme työuria, jotta jokainen voi suhtautua huomiseen luottavaisena ja toiveikkaana. Me teemme töitä tänään, jotta asiakkaittemme toimeentulo on turvattu huomenna. Näin varaudumme hyvään huomiseen. Eläkevastuiden katteena on noin 60 miljardin euron sijoitusvarallisuus. Lisätietoja: www.ilmarinen.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Ilmarisen Torsti: Onko korkojen laskusta talouden ihmelääkkeeksi?17.9.2024 12:55:57 EEST | Tiedote

Ilmarisen pääomasijoitusjohtaja Esko Torsti kirjoittaa blogissaan koroista, markkinoiden odotuksista ja keskuspankkien roolista. Torstin mukaan rahan hinta on maailman tärkein hinta. Sen avulla hinnoitellaan yritysten kannattavuus, kotitalouksien kulutusvara – ja myös tulevaisuuden arvo. Korot tuovat tulevaisuuden nykyhetkeen. Mitä korkeammat korot, sitä vähemmän tulevaisuudella on arvoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye