Hoitotyössä aiheutuu harvoin potilasvahinkoja – hoidon kirjaaminen avainasemassa vahinkojen selvittämisessä

Jaa

Yleisimmät hoitotyössä tapahtuvat, korvattavat potilasvahingot liittyvät lääkityksen antamiseen. Lisäksi korvattavia vahinkoja tapahtuu muun muassa potilaille tehtävissä katetroinneissa tai suoniyhteyden avaamisessa eli kanyloinnissa. Kun Potilasvakuutuskeskus selvittää vahinkotapausten taustoja, ovat potilaskirjaukset avainasemassa.

Alt-teksti: Terveydenhuollon ammattilainen kirjaa tietoja tietokoneelle työpisteessään.
Terveydenhuollon ammattilaisten tekemät potilaskirjaukset ovat avainasemassa, kun selvitetään edellytyksiä potilasvahingon korvaamiselle. Mostphotos

Vuosittain Suomessa korvataan yli 2 000 potilasvahinkoa. Niistä hoitotyöhön liittyviä vahinkoja on verrattain vähän, vain muutamia kymmeniä kutakin vahinkotyyppiä. Vuonna 2023 korvattiin 45 lääkitykseen liittyvää vahinkoa. Osastohoidon aikana potilaille tulleita painehaavaumia korvattiin viime vuonna 28.  

Lisäksi hoitotyössä tapahtuu vuosittain reilu kymmenen kanylointiin tai katetrointiin liittyvää korvattavaa hoitovahinkoa. Muutamia vahinkotapauksia vuosittain korvataan siksi, että potilaan valvonta hoidon aikana ei ole ollut asianmukaista, ja potilas on kaatunut ja loukannut itseään. 

- Potilasvahinkomäärillä mitattuna hoitotyön laatu Suomessa on hyvällä tasolla. Vahinkolukujen perusteella voisin sanoa, että sairaanhoitajat ja muut hoitotyön ammattilaiset tekevät työtään huolellisesti, ja myös hoitoprosessit tuntuvat olevan kunnossa, Potilasvakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Elina Muukkonen toteaa.

Potilaskirjaukset ovat avain potilasturvallisuuteen 

Kun potilas epäilee potilasvahinkoa, hän voi tehdä ilmoituksen Potilasvakuutuskeskukselle.  Terveydenhuollon ammattilaisten tekemät potilaskirjaukset ovat avainasemassa, kun selvitetään edellytyksiä vahingon korvaamiselle. Potilaskirjauksista tulisi käydä ilmi, mitä hoitoprosessin aikana on tapahtunut. Kun kirjausten tiedot ovat kattavia ja tarkkoja, niiden avulla voidaan paikallistaa mahdolliset virheet tai hoidon puutteet. Huolellinen kirjaaminen turvaa hoitotyön ammattilaisen omaa selustaa ja on tärkeä myös potilaan oikeusturvan kannalta.  

- Potilasvakuutuskeskus ei etsi syyllisiä, vaan pyrkii selvittämään, mitä hoitoprosessissa on tapahtunut. Kirjaaminen on dokumentti siitä, mitä hoidon aikana on tehty, ja puutteelliset tiedot vaikeuttavat vahinkojen selvittämistä. Jos kirjauksia ei ole tehty, ei voida tietää, mitä hoidon aikana oikeasti on tapahtunut, Muukkonen painottaa.  

Kirjaukset ovat tärkeitä myös hoidon laadun kehittämisen kannalta. Kun kirjaukset on tehty asianmukaisesti, voidaan niiden avulla tunnistaa ja korjata potilasvahinkojen taustalla olevia syitä. Tämä parantaa potilasturvallisuutta, kun vastaavien tilanteiden toistumista tulevaisuudessa voidaan estää. 

- Kirjaaminen voi paljastaa puutteita organisaation käytänteissä. Ilman dokumentointia erilaisten vahinkotapahtumien taustoja on vaikea selvittää, eikä vaaratilanteita aiheuttaviin käytäntöihin näin ollen päästä puuttumaan. Kirjaukset myös toimivat tärkeänä tietolähteenä potilaan jatkohoidossa ja edesauttavat hoidon onnistumista, potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi muistuttaa. 

Potilasvakuutuskeskus huolehtii terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta potilasvakuutuslainsäädännön mukaisesti. Lakisääteinen järjestelmä toimii sekä potilaiden että hoitohenkilökunnan turvana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Alt-teksti: Terveydenhuollon ammattilainen kirjaa tietoja tietokoneelle työpisteessään.
Terveydenhuollon ammattilaisten tekemät potilaskirjaukset ovat avainasemassa, kun selvitetään edellytyksiä potilasvahingon korvaamiselle.
Mostphotos
Lataa

Tietoa Potilasvakuutuskeskuksesta

Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee kaikki Suomessa annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset. PVK tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.pvk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus

Valtaosa potilasvahingoista lieviä – vakavia vammoja kuitenkin vuosittain useita kymmeniä27.5.2024 06:37:00 EEST | Tiedote

Korvattavia potilasvahinkoja tapahtuu vuosittain reilut 2 000, ja vuositasolla korvauksia maksetaan noin 20–30 miljoonaa euroa. Valtaosa potilasvahingoista on lieviä, ja keskimäärin potilasvahingoista maksetaan noin 2 500 euron korvaus. Vakavissa vahingoissa yksittäiselle henkilölle maksettavat korvaukset voivat kuitenkin vuosien saatossa nousta jopa miljooniin euroihin.

BLOGI: Onko suomalainen terveydenhuolto kriisissä? - Potilasvahingot tarjoavat yhden näkymän nykytilaan26.3.2024 07:31:47 EET | Blogi

Terveydenhuollon asioista puhutaan sote-uudistuksen jälkimainingeissa kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin. On tärkeää hahmottaa terveydenhuollon nykyiset ja tulevat haasteet, jotta niihin löydetään ratkaisukeinot ja suomalaiset saavat jatkossakin hyvää ja turvallista hoitoa, kirjoittaa Potilasvakuuskeskuksen (PVK) johtaja Minna Plit-Turunen blogissaan.

Terveydenhuollon haasteet eivät näy potilasvahinkotilastoissa26.3.2024 07:30:53 EET | Tiedote

Vuonna 2023 potilasvahinkoilmoituksia jätettiin Potilasvakuutuskeskukselle noin 9 400. Edellisvuoden ilmoitusmäärä ylittynee hieman, kun rekisteröinnit täydentyvät tapausten käsittelyn edetessä. Tänään julkaistun vuosiraportin luvut kertovat vakiintuneesta tilanteesta potilasvahinkorintamalla, eivätkä terveydenhuollon ajankohtaiset haasteet ainakaan toistaiseksi näy potilasvahinkotilastoissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye