Suomen ympäristökeskus

Viikkokatsaus 30.9.–4.10.2024

Jaa

Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa tällä viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. 

Jakelemme viikkokatsauksen maanantaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät  myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.

Tiedote ma 30.9.: Selvitys julkaistu julkisoikeudellisten ympäristövastuiden asemasta konkurssitilanteissa. Julkisoikeudellisten ympäristövastuiden asemaa konkurssitilanteissa on pidetty Suomen voimassa olevan ympäristö- ja konkurssilainsäädännön valossa epäselvänä. Tänään julkaistussa selvityksessä arvioitiin mahdollisen oikeustilan kehittämisen tueksi kolmea erilaista sääntelymallivaihtoehtoa.

Tapahtuma ti 1.10.: Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia (Canemure) -hankkeen päätöstilaisuus tiistaina 1.10.2024 klo 9.30–15.45 Radisson Blu Seaside -hotellissa Helsingissä. Tilaisuudessa kuullaan mm. ilmastopolitiikan ajankohtaiskatsaus ja alueiden rooli ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Canemuressa on vähennetty päästöjä konkreettisin keinoin muun muassa maankäyttösektorilla, energiasektorilla ja liikenteessä. Lue lisää ja seuraa striimin kautta

Uutinen ja some ke 2.10.: Kestäviä konsteja maa- ja metsätalouteen – hiili- ja vesistöviisaat ratkaisut nyt podcastin muodossa. Miten maanviljelijät ja metsänomistajat voivat tehdä hyviä vesistötekoja, parantaa tuottavuutta ja hillitä ilmastopäästöjä? Kestäviä konsteja maa- ja metsätalouteen -podcastista kuulet tuoretta tietoa siitä, miten vähennät pellon tai metsän vesistökuormitusta ja hiilipäästöjä. Sarja on suunnattu maa- ja metsätalouden ammattilaisille sekä kaikille vesi- ja hiiliviisaista ratkaisuista kiinnostuneille.

Tiedote (pvm. auki): Maankäytön huomioimista hiili- ja luontojalanjäljissä tulee johdonmukaistaa. Tapa, jolla maankäyttö huomioidaan voi vaikuttaa oleellisesti hiili- ja luontojalanjälkien suuruuteen. Toistaiseksi aivan liian vähälle huomiolle on jäänyt vertailutila, johon tarkasteltavaa maankäyttöä suhteutetaan. Kansainvälinen hiilijalanjälkistandardi ISO 14067 ohjeistaa vertailutilanteen määrittämiseksi viisi erilaista vaihtoehtoa. Pian julkaistavassa tutkimusartikkelissa analysoidaan näiden vaihtoehtojen soveltuvuus. Lisätiedot: dosentti, johtava tutkija Sampo Soimakallio, puh. 029 525 1803, sähköposti etunimi.sukunimi@syke.fi

Sosiaalisessa mediassa:

  • Syken erityisasiantuntija Karoliina Auvinen väittelee kestävyyssiirtymätutkimuksesta pe 11.10. Väitöskirja ehdottaa puhtaan energiasiirtymän nopeuttamiseksi uudenlaista päätöksentekomallia. Lue lisää!
  • Geodiversiteettipäivänä su 6.10. juhlitaan geologista monimuotoisuutta. Kansainvälistä geodiversiteettipäivää on vietetty Unescon päätöksellä vuodesta 2022 alkaen. Geodiversiteetti tarkoittaa maanpäällisen ja maanalaisen elottoman luonnon monimuotoisuutta. Siihen kuuluvat maaperä, kallioperä, hydrologia, geomorfologia ja pinnanmuodot. Tutustu Suomen arvokkaisiin kallioalueisiin täällä

Muutokset mahdollisia.

Ystävällisin terveisin
Suomen ympäristökeskuksen viestinnän ja markkinoinnin väki

Ps. Mikäli et halua näitä viestejä enää jatkossa, laitathan meiliä viestintäpäällikkö Aino Laineelle (etunimi.sukunimi@syke.fi).

Tilaa Syken tiedotteet sähköpostiisi

Syken uutishuone

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Syke on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Suomen viennin hiilikädenjälki on selvästi positiivinen – varsinkin kemian-, metalli-, metsä- ja elektroniikkateollisuuden tuotteita tuotetaan Suomessa pienemmillä päästöillä kuin muualla maailmassa25.9.2024 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomen ympäristökeskus (Syke) on tuottanut ensimmäiset arviot maamme viennin hiilikädenjäljestä. Sen mukaan vuonna 2019 Suomen teollisuus onnistui tuotteillaan ja palveluillaan tuottamaan 13–23 miljoonan hiilidioksiditonnin päästöhyödyn verrattuna tilanteeseen, jossa niitä ei olisi ollut markkinoilla. Kädenjälkilaskentaan ei ole vielä käytössä vakiintuneita menetelmiä, minkä vuoksi erilaisten lukujen vertaaminen sisältää epävarmuuksia ja menetelmien kehittämistä on syytä jatkaa.

För försäljning av björnkött behövs alltid ett giltigt tillstånd19.9.2024 10:05:17 EEST | Pressmeddelande

Polisen i Helsingfors har idag informerat om en förundersökning där man misstänker olovlig försäljning och innehav av björnkött. Betydande mängder björnkött har hittats vid ett finländskt företag. Fallet undersöks som naturskyddsbrott. Finlands miljöcentral är den nationella CITES-tillståndsmyndigheten som kan bevilja tillstånd för försäljning av björnkött, dvs. EU-intyg.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye