Viikkokatsaus 30.9.–4.10.2024
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa tällä viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja.
Jakelemme viikkokatsauksen maanantaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Tiedote ma 30.9.: Selvitys julkaistu julkisoikeudellisten ympäristövastuiden asemasta konkurssitilanteissa. Julkisoikeudellisten ympäristövastuiden asemaa konkurssitilanteissa on pidetty Suomen voimassa olevan ympäristö- ja konkurssilainsäädännön valossa epäselvänä. Tänään julkaistussa selvityksessä arvioitiin mahdollisen oikeustilan kehittämisen tueksi kolmea erilaista sääntelymallivaihtoehtoa.
Tapahtuma ti 1.10.: Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia (Canemure) -hankkeen päätöstilaisuus tiistaina 1.10.2024 klo 9.30–15.45 Radisson Blu Seaside -hotellissa Helsingissä. Tilaisuudessa kuullaan mm. ilmastopolitiikan ajankohtaiskatsaus ja alueiden rooli ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Canemuressa on vähennetty päästöjä konkreettisin keinoin muun muassa maankäyttösektorilla, energiasektorilla ja liikenteessä. Lue lisää ja seuraa striimin kautta.
Uutinen ja some ke 2.10.: Kestäviä konsteja maa- ja metsätalouteen – hiili- ja vesistöviisaat ratkaisut nyt podcastin muodossa. Miten maanviljelijät ja metsänomistajat voivat tehdä hyviä vesistötekoja, parantaa tuottavuutta ja hillitä ilmastopäästöjä? Kestäviä konsteja maa- ja metsätalouteen -podcastista kuulet tuoretta tietoa siitä, miten vähennät pellon tai metsän vesistökuormitusta ja hiilipäästöjä. Sarja on suunnattu maa- ja metsätalouden ammattilaisille sekä kaikille vesi- ja hiiliviisaista ratkaisuista kiinnostuneille.
Tiedote (pvm. auki): Maankäytön huomioimista hiili- ja luontojalanjäljissä tulee johdonmukaistaa. Tapa, jolla maankäyttö huomioidaan voi vaikuttaa oleellisesti hiili- ja luontojalanjälkien suuruuteen. Toistaiseksi aivan liian vähälle huomiolle on jäänyt vertailutila, johon tarkasteltavaa maankäyttöä suhteutetaan. Kansainvälinen hiilijalanjälkistandardi ISO 14067 ohjeistaa vertailutilanteen määrittämiseksi viisi erilaista vaihtoehtoa. Pian julkaistavassa tutkimusartikkelissa analysoidaan näiden vaihtoehtojen soveltuvuus. Lisätiedot: dosentti, johtava tutkija Sampo Soimakallio, puh. 029 525 1803, sähköposti etunimi.sukunimi@syke.fi
Sosiaalisessa mediassa:
- Syken erityisasiantuntija Karoliina Auvinen väittelee kestävyyssiirtymätutkimuksesta pe 11.10. Väitöskirja ehdottaa puhtaan energiasiirtymän nopeuttamiseksi uudenlaista päätöksentekomallia. Lue lisää!
- Geodiversiteettipäivänä su 6.10. juhlitaan geologista monimuotoisuutta. Kansainvälistä geodiversiteettipäivää on vietetty Unescon päätöksellä vuodesta 2022 alkaen. Geodiversiteetti tarkoittaa maanpäällisen ja maanalaisen elottoman luonnon monimuotoisuutta. Siihen kuuluvat maaperä, kallioperä, hydrologia, geomorfologia ja pinnanmuodot. Tutustu Suomen arvokkaisiin kallioalueisiin täällä.
Muutokset mahdollisia.
Ystävällisin terveisin
Suomen ympäristökeskuksen viestinnän ja markkinoinnin väki
Ps. Mikäli et halua näitä viestejä enää jatkossa, laitathan meiliä viestintäpäällikkö Aino Laineelle (etunimi.sukunimi@syke.fi).
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Syke on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Kommunernas konsumtionsbaserade utsläpp långt ifrån en hållbar nivå17.12.2024 06:01:00 EET | Pressmeddelande
Finlands miljöcentral (Syke) har publicerat alla finländska kommuners konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp från 2019. Enligt resultaten är kommunerna i Finland mycket långt ifrån hållbar konsumtion.
Kuntien kulutusperäiset päästöt kaukana kestävästä tasosta17.12.2024 06:01:00 EET | Tiedote
Suomen ympäristökeskus (Syke) on julkaissut kaikkien Suomen kuntien kulutusperäiset kasvihuonekaasupäästöt vuodelta 2019. Tulosten mukaan Suomen kunnissa ollaan hyvin kaukana kestävästä kulutuksesta.
Hushållen behövs för klimattalko - Den förnyade räknaren Klimatdiet.fi hjälper till att bedöma det egna koldioxidavtrycket17.12.2024 06:00:00 EET | Pressmeddelande
Hushållens koldioxidavtryck har minskat betydligt under 2000-talet, från cirka 14 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) till 7,7 ton. Orsaken är dock inte att finländarnas konsumtionsvanor skulle ha förändrats, utan att växthusgasutsläppen från produktionen minskat både i Finland och utomlands.
Kotitalouksia tarvitaan ilmastotalkoisiin - Uudistunut Ilmastodieetti.fi-laskuri auttaa arvioimaan oman hiilijalanjäljen17.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Kotitalouksien hiilijalanjälki on laskenut tuntuvasti 2000-luvulla noin 14 hiilidioksidiekvivalenttitonnista (CO2e) 7,7 tonniin. Syynä ei kuitenkaan ole suomalaisten kulutustottumusten muutos vaan tuotannon kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen niin Suomessa kuin ulkomailla. Suomen ympäristökeskus on päivittänyt Ilmastodieetti.fi-työkalun, jolla kotitaloudet voivat laskea oman kulutuksensa hiilijalanjäljen.
Kysely: suomalaisilta vahva tuki puhtaalle energiasiirtymälle10.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Suomalaiset tukevat puhdasta energiasiirtymää, kertovat Suomen ympäristökeskuksen kyselytutkimukset. Tuuli- ja aurinkoenergiaan suhtaudutaan myönteisesti ja enemmistö vastanneista kannattaa myös ydinvoiman lisäämistä. Vesivoima ja puunkäyttö energiantuotannossa jakavat mielipiteitä. Hiili- ja turvevoiman perään kansalaiset eivät juurikaan haikaile.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme