Etelä-Savon ELY-keskus

Mikkelin Pursialan pohjavesialueen liuotinainepitoisuuksissa kasvua

Jaa

Etelä-Savon ELY-keskus, Mikkelin vesilaitos ja Mikkelin kaupunki ovat selvittäneet liuotinaineiden esiintymistä Urpolan alueen pohjavedessä. Liuotinaineita esiintyy alueen pohjavedessä viitearvot ylittävinä pitoisuuksina ja pitoisuuksissa on viimeisten vuosien aikana todettu kasvua. Merkkejä liuotinaineista todetaan myös Urpolan lammen vedessä, mutta pitoisuudet lammessa ovat hyvin pieniä. Urpolan alue sijaitsee Pursialan tärkeällä pohjavesialueella. Etäisyys Pursialan vedenottamolle, joka toimii Mikkelin päävedenottamona, on noin 1,4 kilometriä.  Tutkimuksin selvitetään mistä liuotinaineet ovat pohjaveteen päässeet ja arvioidaan pohjaveden käytölle aiheutuvaa riskiä.

Vasemmalla rantaa ja oikealla Urpolanlammen vettä. Taustalla puustoa. Aurinko kimmeltää lammen pinnasta.
Urpolanlampi toukokuussa 2023

Urpolan alue sijoittuu Pursialan pohjavesialueelle. Etäisyys Urpolasta Pursialan vedenottamolle, joka toimii Mikkelin päävedenottamona, on noin 1,4 kilometriä. Mikkelin kaupunki ottaa noin 70 % tarvitsemastaan raakavedestä Pursialan pohjavesialueelta. Pursialan pohjavesialue sijoittuu pohjoisessa Mikkelin kaupungin ruutukaava-alueelle ja jatkuu etelään neljän kilometrin päähän Moision alueelle. Pohjavesi ja pintavesi ovat alueella tiiviisti yhteydessä keskenään. Pursialan pohjavesialueelle sijoittuu useita veden kemiallista laatua uhkaavia tekijöitä kuten liikennettä, teollisuutta ja pilaantuneita maa-alueita.

Tutkimuksissa Urpolan alueella pohjavedessä on todettu kohonneita pitoisuuksia kloorattuja liuottimia ja etenkin tetrakloorieteeniä. Pitoisuuksissa on viime vuosien aikana todettu kasvua ja riski pohjaveden laadulle ja vedenhankinnalle on tunnistettu. Nykytilanteessa haittaa vedenotolle ei ole. Tetrakloorieteeniä on yleisesti käytetty aine kemiallisissa pesuloissa, mutta sitä on käytetty liuottimena myös muissa tarkoituksissa, kuten metalliosien rasvan poistoon.

Urpolan alueella on toiminut useita mahdollisia päästölähteitä, mutta tutkimuksissa ei vielä ole selvinnyt mistä liuotinainetta on pohjaveteen päässyt. Urpolaan sijoittuvilla kemiallisilla pesuloilla ei nykyään enää käytetä tetrakloorieteeniä. Tutkimukset päästölähteen selvittämiseksi jatkuvat. Mikkelin kaupunki on laatinut rahoitushakemuksen ELY-keskukselle liuotinaineiden levinneisyyden ja päästölähteen selvittämistä varten. Päästölähteen löytyessä voidaan pohjavesialueelle muodostuvaa riskiä arvioida tarkemmin. Pienemmissä pitoisuuksissa liuotinaineita on todettu myös muualla Pursialan pohjavesialueella.

Vähäisessä määrin liuotinaineita todetaan myös Urpolanlammessa. Lampeen liuotinaineita pääsee Valtatie 5:n ja Savonradan alittavan sillan kuivatuspumppausveden välityksellä, kun pumppausveteen sekoittuu liuotinpitoista pohjavettä. Lammessa todetut liuotinainepitoisuudet ovat pieniä, juuri ja juuri analyysein todettavissa, eikä niistä aiheudu haittaa vesistön käytölle. Mikkelin vesilaitos seuraa liuotinainepitoisuuksia alueen pinta- ja pohjavesissä.

Pursialan pohjavesialueella on tehty monia tutkimuksia liittyen pohjavesien tilaan ja hoitoon. Vuosina 2023 ja 2024 alueella on yhteistyössä Mikkelin kaupungin, Mikkelin vesilaitoksen, Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) ja Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa tehty laaja selvitys ja tutkimustyö, jossa selvitettiin Pursialan pohjavesialueen rakennetta ja kalliopinnan tasoa sekä pohjaveden virtaussuuntia. Vuoden 2025 aikana työtä on tarkoitus jatkaa ja työn tuloksena valmistuu virtaus- ja kulkeutumismalli, jonka avulla myös liuotinaineista mahdollisesti tulevaisuudessa muodostuvaa riskiä voidaan arvioida tarkemmin.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Eteläsavolaiset yritykset ovat löytäneet uusia vientimarkkinoita27.9.2024 10:19:04 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus teki kyselytutkimuksen Etelä-Savossa yritysten vientiin liittyen kesällä 2024. Kysely oli jatkoa vuonna 2017 tehdylle vastaavalle työlle. Kysely toteutettiin yhteistyössä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n, Etelä-Savon Yrittäjien ja Etelä-Savon kauppakamarin kanssa. Vastauksia kyselyyn saatiin 60 kpl. Kysely sisälsi kysymykset yrityksen taustatietoihin, vientiin, kansainvälistymiseen, kansainvälisiin osaajiin, palvelutarpeisiin ja osaamiseen liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye