Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Morsdagsmedaljer 2025 – lämna in förslag på mottagare senast den 1 november 2024

Dela

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2025 senast den 1 november 2024. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar samt mottagarens biologiska och icke-biologiska barn kan lämna in förslag. Regionförvaltningsverken sammanställer de förslag de får in och gör en egen framställning till social- och hälsovårdsministeriet som ger en framställning om medaljmottagare till riddarordnarna.

Morsdagsmedaljen är Finlands Vita Ros´ ordens medalj av I klass med guldkors som riddarordnarna tilldelar personer som på ett exemplariskt sätt har fostrat barn och unga och arbetat för familjeliv och föräldraskap. Republikens president överräcker medaljerna under en nationell fest som arrangeras av Mannerheims barnskyddsförbund på morsdagen 2025.

Social- och hälsovårdsministeriet ger riddarordnarna sin framställning om medaljmottagare utgående från regionförvaltningsverkens förslag. Medborgare och sammanslutningar ska lämna in sina förslag på mottagare av morsdagsmedaljer till regionförvaltningsverket i det område där de föreslagna mottagarna bor. Att lämna in ansökan om morsdagsmedalj och medaljerna som delas ut till mammorna är avgiftsfria.

Vem kan få en morsdagsmedalj?

Nedre åldersgränsen för kandidaterna är 40 år. Målsättningen är att mammorna som belönas med medalj ska representera så olika grupper som möjligt, exempelvis förvärvsarbetande mammor, ensamförsörjare, husmödrar på landsbygden och dessutom olika minoritetsgrupper, till exempel romer, samer och invandrare.

Utöver till personer som på ett exemplariskt sätt har fostrat barn och unga och arbetat för familjeliv och föräldraskap kan medaljen också beviljas en person som i vidare utsträckning har gjort ett solidariskt fostringsarbete, till exempel inom barnskydds-, familje-, ungdoms- och idrottsorganisationer eller andra samhällsorganisationer. Medaljen beviljas dock inte personer som arbetar som fostrare. 

Vem kan lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljen?

De egna barnen kan lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljen. Då ska förslaget åtföljas av minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från sådana organisationer eller andra samfund som känner familjen i fråga väl. Om morsdagsmedaljen föreslås för någon annan än en biologisk mamma, till exempel mamman i en fosterfamilj, ett familjehem eller en stödfamilj, är det till fördel om ett brev som understöder förslaget från t.ex. ett barn som har bott med familjen och känner den väl kan bifogas förslaget.

Också andra anhöriga, bekanta och grannar kan ta initiativ till ett förslag om morsdagsmedalj, men då ska själva förslaget framföras av en myndighet, organisation eller annan sammanslutning. Anhöriga, bekanta och grannar ska alltså kontakta en organisation som kan lämna in ett förslag.

Vilka faktorer beaktar regionförvaltningsverken då de gör sina framställningar till social- och hälsovårdsministeriet?

I sina framställningar ska regionförvaltningsverken beakta att de mammor som föreslås som mottagare av morsdagsmedaljen representerar en jämn åldersfördelning. Antalet barn är ingen avgörande grund för att beviljas en morsdagsmedalj.

Regionförvaltningsverken beaktar både den svenskspråkiga befolkningens andel och att den regionala fördelningen är jämlik bland medaljförslagen.

Hur ansöker man om morsdagsmedalj?

Förslagen på mottagare av medalj lämnas in på riddarordnarnas ordensförslagsblankett och social- och hälsovårdsministeriets bilaga. Blanketterna och anvisningar finns på Suomi.fi-tjänstens webbplats (suomi.fi/sv) och social- och hälsovårdsministeriets webbplats (stm.fi/sv). Blanketterna kan också beställas från regionförvaltningsverken.

Förslagen på medaljmottagare bör lämnas in senast den 1 november 2024 till registratorskontoret vid det regionförvaltningsverk inom vars område medaljkandidaten bor.

  • Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen: 
    Regionförvaltningsverket i Södra Finland, registratorskontoret, PB 1, 13035 AVI 
    Mer information: Leena Tulokas, utvecklingschef

  • Södra Savolax, Norra Savolax, Norra Karelen:
    Regionförvaltningsverket i Östra Finland, PB 2, 13035 AVI 
    Mer information: Eeva Eriksson, inspektör

  • Lappland: 
    Regionförvaltningsverket i Lappland, registratorskontoret, PB 3, 13035 AVI 
    Mer information: Eija Kallo, inspektör

  • Egentliga Finland och Satakunta:
    Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, registratorskontoret, PB 4, 13035 AVI 
    Mer information: Pirjo Ojanen, planerare

  • Birkaland, Mellersta Finland, Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten
    Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, registratorskontoret, PB 5, 13035 AVI 
    Mer information: Kirsi Mäenpää, inspektör

  • Kajanaland och Norra Österbotten 
    Regionförvaltningsverket i Norra Finland, registratorskontoret, PB 6, 13035 AVI 
    Mer information:Leena Meriläinen, utvecklingschef

E-postadresserna till alla personer som ger mer information skrivs i formatet: fornamn.efternamn@rfv.fi. Per telefon når du dem via växeln: 0295 016 000. 

Mer information:
•    Morsdagsmedaljer (stm.fi/sv)
•    Riddarordnarna (ritarikunnat.fi/sv) 
•    Utmärkelsetecken och medaljer (avi.fi/sv)

Nyckelord

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Äitienpäivän kunniamerkit 2025 – tee esitys viimeistään 1.11.30.9.2024 15:47:57 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot pyytävät 1.11.2024 mennessä esitykset vuoden 2025 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Esityksen voivat tehdä kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä palkittavan biologiset ja ei-biologiset lapset. Saamiensa esitysten pohjalta aluehallintovirastot tekevät sosiaali- ja terveysministeriölle omat esityksensä, ja ministeriö esittää kunnianmerkin saajat ritarikunnille.

Rum för förbättring i läskunnighetsarbetet i många kommuner30.9.2024 07:40:00 EEST | Pressmeddelande

Regionförvaltningsverken har gjort en utredning som visar att det fortfarande finns rum för förbättring i kommunernas läskunnighetsarbete. Bara var femte kommun har ett läskunnighetsnätverk som koordinerar verksamheten och där lokala aktörer såsom bibliotek, skolor och småbarnspedagogik tillsammans stärker kommuninvånarnas läskunnighet. Den Nationella läskunnighetsstrategin efterlyser lokala och regionala nätverk som stärker läskunnighetsarbetets genomslag.

Monen kunnan lukutaitotyössä on vielä kehitettävää30.9.2024 07:40:00 EEST | Tiedote

Kuntien lukutaitotyössä on vielä kehitettävää, selviää aluehallintovirastojen selvityksestä. Vain joka viidennessä kunnassa on koordinoitu lukutaitoverkosto, jossa paikalliset toimijat, kuten kirjasto, koulu ja varhaiskasvatus, vahvistavat yhdessä kuntalaisten lukutaitoja. Kansallinen lukutaitostrategia peräänkuuluttaa paikallisia ja alueellisia verkostoja, jotka lisäävät lukutaitotyön vaikuttavuutta.

Regionförvaltningsverket har vid vite förbjudit HM-Asunnot Oy och dess verkställande direktör att i strid med lagen bedriva förmedlingsverksamhet utan registrering27.9.2024 12:00:00 EEST | Pressmeddelande

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har med beslutet den 6 augusti 2024 vid vite om 10 000 euro meddelat ett förbud för HM-Asunnot Oy (FO-nummer 1469547-2) och Tim Roth som är verkställande direktör, styrelsemedlem och förmånstagare att utöva förmedlingsverksamhet utan registrering i strid med lagen. Beslutet har vunnit laga kraft.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye