Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Puutteet eläinlääkäriasemalla toivat sakkoja johtajille

Jaa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on 26.9.2024 antamassaan ratkaisussa tuominnut eläinlääkäriasemia pitäneen yrityksen toimitusjohtajalle ja liiketoimintajohtajalle työturvallisuusrikoksesta 30 päiväsakon sakkorangaistuksen kummallekin. Syytteessä olleiden tiimiesimiehen ja vastaavan hoitajan syytteet hylättiin. Samoin hylättiin vaatimus yhteisösakosta.

Oikeudessa oli käsiteltävänä tammikuussa 2021 tapahtunut anestesiakoneen vuoto, jonka johdosta oli tehty työpaikalle työsuojelutarkastus. Tarkastuksella havaittiin puutteita muun muassa työpaikan kemiallisten vaarojen arvioinnissa sekä anestesiakoneiden vuototestauksen valvonnassa. Lisäksi selvisi, että anestesiakoneessa oli ollut vuoto myös vuonna 2020.

Oikeudenkäynnissä vastaajina olivat yhtiön toimitusjohtaja ja liiketoimintajohtaja sekä eläinlääkäriaseman tiimiesimies ja vastaava hoitaja. Lisäksi yhtiölle vaadittiin 30 000 euron yhteisösakkoa. Oikeudenkäynnissä keskityttiin selvittämään, miten anestesiakoneiden vuototestaus oli ohjeistettu, miten vuototestausten valvontaa valvottiin sekä tehtiinkö vuototestausta. Lisäksi selvitettiin kemiallisten vaarojen arviointia. 

Oikeudenkäynnissä esitettiin runsaasti kirjallista aineistoa ja kuultiin useita henkilöitä. Saadun todistelun perusteella käräjäoikeus katsoi anestesiakoneen testaamisen osalta, että työpaikalla oli ollut ohjeistusta ja tarkastuslista koneen tarkastamisesta. Henkilötodistelun perusteella vuototestauksen tekemistä ei kuitenkaan valvottu mitenkään ja se, tehtiinkö testejä, oli riippunut hoitajasta. Lisäksi perehdytyksessä ei ollut annettu testaamiselle riittävää painoarvoa.

Käräjäoikeuden päätelmä oli, että työturvallisuuskulttuuri oli testauksen osalta alentunut, mikä oli johtanut siihen, etteivät hoitajat ilmoittaneet toteamistaankaan vuodoista eläinlääkäreille tai esimiehilleen. Kemiallisten riskien arvioinnin osalta käräjäoikeus katsoi työsuojelutarkastuskertomuksen havaintojen osoittaneen, että eläinlääkäriaseman vaarojen arvioinnissa oli puutteita. 

Vastuun kohdentumisen osalta käräjäoikeus katsoi, että yhtiön toimitusjohtaja vastasi asemansa puolesta siitä, että hänen alaisensa tietävät asemansa ja vastuunsa. Näissä oli todettu puutteita, sillä anestesiakoneiden testaamisen valvonta oli kuulunut eläinlääkäreille, jotka eivät sitä tosiasiassa ole voineet tehdä.  Lisäksi toimitusjohtaja oli osaltaan vastuussa vaarojen arvioinnista, jossa oli puutteita. 

Liiketoimintajohtajan olisi käräjäoikeuden mukaan tullut osaltaan varmistaa, että anestesiakoneiden testaus on säännöllistä, ja hänen olisi tullut puuttua testaukseen liittyviin puutteisiin. Käräjäoikeus katsoi, että puutteet olivat olleet selviä ja jatkuneet pitkään.

Tiimiesimiehen osalta käräjäoikeus katsoi, että tämä ei ollut osallinen kemiallisten vaarojen arvioinnin laiminlyöntiin. Hän ei myöskään ollut vastuussa siitä, tekivätkö hoitajat anestesiakoneiden testauksia.

Vastaavan hoitajan osalta käräjäoikeus katsoi, että vaikka hän olikin vastuussa siitä, että hoitajat tekevät vuototestejä, hän oli kuitenkin aloittanut tehtävässään juuri ennen syytteeseen kirjattua tekoaikaa. Lisäksi vastaava hoitaja ei ollut vastuussa vuototestausten valvonnasta, jonka käräjäoikeus katsoi olevan suurin puute järjestelmässä.

Yhteisösakon osalta käräjäoikeus joutui puimaan, voidaanko syytteessä olleelle yhtiölle A tuomita yhteisösakkoa, kun rikos oli tehty yhtiön B toiminnassa, joka oli rikoksen tapahtuma-ajankohdan jälkeen sulautunut yhtiöön A. Käräjäoikeus kävi läpi oikeuskirjallisuutta ja oikeuskäytäntöä aiheesta, jossa oikeustila on tulkinnanvarainen. Lopputuloksena käräjäoikeus katsoi, että tässä tilanteessa laillisuusperiaate ja rikoslain sanamuodon mukainen tulkinta estivät rangaistusvastuun ulottamisen vastaanottavaan yhtiöön A. Yhteisösakkovaatimus oli siten hylättävä. 

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta pitää tärkeänä, että syyttäjä päätyi vaatimaan yhteisösakkoa vastaanottaneelle yhtiölle, vaikka oikeustila oli – ja on edelleen – jossain määrin epäselvä. Yhtä tärkeää on, että käräjäoikeus perusteli hyvin ratkaisunsa jättää yhteisösakko tuomitsematta. 

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomio 24/135441, 26.9.2024 asiassa R 22/4621. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Äitienpäivän kunniamerkit 2025 – tee esitys viimeistään 1.11.30.9.2024 15:47:57 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot pyytävät 1.11.2024 mennessä esitykset vuoden 2025 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Esityksen voivat tehdä kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä palkittavan biologiset ja ei-biologiset lapset. Saamiensa esitysten pohjalta aluehallintovirastot tekevät sosiaali- ja terveysministeriölle omat esityksensä, ja ministeriö esittää kunnianmerkin saajat ritarikunnille.

Morsdagsmedaljer 2025 – lämna in förslag på mottagare senast den 1 november 202430.9.2024 15:39:21 EEST | Pressmeddelande

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2025 senast den 1 november 2024. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar samt mottagarens biologiska och icke-biologiska barn kan lämna in förslag. Regionförvaltningsverken sammanställer de förslag de får in och gör en egen framställning till social- och hälsovårdsministeriet som ger en framställning om medaljmottagare till riddarordnarna.

Rum för förbättring i läskunnighetsarbetet i många kommuner30.9.2024 07:40:00 EEST | Pressmeddelande

Regionförvaltningsverken har gjort en utredning som visar att det fortfarande finns rum för förbättring i kommunernas läskunnighetsarbete. Bara var femte kommun har ett läskunnighetsnätverk som koordinerar verksamheten och där lokala aktörer såsom bibliotek, skolor och småbarnspedagogik tillsammans stärker kommuninvånarnas läskunnighet. Den Nationella läskunnighetsstrategin efterlyser lokala och regionala nätverk som stärker läskunnighetsarbetets genomslag.

Monen kunnan lukutaitotyössä on vielä kehitettävää30.9.2024 07:40:00 EEST | Tiedote

Kuntien lukutaitotyössä on vielä kehitettävää, selviää aluehallintovirastojen selvityksestä. Vain joka viidennessä kunnassa on koordinoitu lukutaitoverkosto, jossa paikalliset toimijat, kuten kirjasto, koulu ja varhaiskasvatus, vahvistavat yhdessä kuntalaisten lukutaitoja. Kansallinen lukutaitostrategia peräänkuuluttaa paikallisia ja alueellisia verkostoja, jotka lisäävät lukutaitotyön vaikuttavuutta.

Regionförvaltningsverket har vid vite förbjudit HM-Asunnot Oy och dess verkställande direktör att i strid med lagen bedriva förmedlingsverksamhet utan registrering27.9.2024 12:00:00 EEST | Pressmeddelande

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har med beslutet den 6 augusti 2024 vid vite om 10 000 euro meddelat ett förbud för HM-Asunnot Oy (FO-nummer 1469547-2) och Tim Roth som är verkställande direktör, styrelsemedlem och förmånstagare att utöva förmedlingsverksamhet utan registrering i strid med lagen. Beslutet har vunnit laga kraft.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye