Keskuskauppakamari: Yritykset luottavat sähkön riittävyyteen talvella, teollisuusyrityksille kasvava hintavaihtelu riski

Jaa

Yritykset suhtautuvat rauhallisesti sähkön riittävyyteen tulevana talvena, kertoo tuore kauppakamarikysely. Kasvava sähkön hintavaihtelu huolettaa kuitenkin erityisesti teollisuusyrityksiä.

Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija (elinkeino- ja ilmastopolitiikka) Teppo Säkkinen. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija (elinkeino- ja ilmastopolitiikka) Teppo Säkkinen. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari

Kauppakamarikyselyn mukaan valtaosa eli 84 prosenttia yritysvastaajista luottaa siihen, että sähkö riittää tulevana talvena. 11 prosenttia vastaajista oli huolissaan sähkön riittävyydestä.

”Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama akuutti energiakriisi on Suomen osalta takanapäin. Yritykset suhtautuvat tulevan talven sähkön riittävyyteen rauhallisesti. Pitkä pakkasjakso voi kuitenkin panna sähköjärjestelmän tiukoille,” arvioi Keskuskauppakamarin johtava elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen.

Sähkön hinta talvella huolestuttaa 27 prosenttia vastaajista. Enemmistö, 71 % yrityksistä ei ole huolissaan sähkön hinnasta. Kuten kuluttajat, myös yritykset voivat suojata sähkön hinnan kiinteillä sopimuksilla tai hankkia pörssisähkösopimuksia sekä näiden välimalleja.

Paljon sähköä käyttävät teollisuusyritykset ovat muita vastaajia varmempia sähkön riittävyydestä, mutta niistä yli kolmasosa on huolissaan sähkön hinnasta.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähkön riittävyys talvella näyttää vakaalta, mikäli merkittävät tuotantolaitosten vikaantumiset vältetään ja sähkön tuonti toimii normaalisti. Suurinta kulutus on kylminä ja tyyninä pakkaspäivinä.

Kasvava sähkön hintavaihtelu huolettaa teollisuusyrityksiä

Sähkön hintavaihtelu kasvaa edelleen tulevaisuudessa sääriippuvaisen tuotannon lisääntyessä. Yrityksiltä kysyttiin myös, nähdäänkö hintavaihtelu enemmän riskinä vai mahdollisuutena yritykselle.

Teollisuusyrityksistä lähes 60 prosenttia pitää kasvavaa hintavaihtelun riskinä ja vajaa 6 prosenttia mahdollisuutena.

Keskuskauppakamari katsoo, että Suomessa on tartuttava sähköjärjestelmän murrokseen ajoissa sähkön saatavuuden ja yritysten ja kuluttajien sähkön hinnan ennakoitavuuden turvaamiseksi.

”Sähköjärjestelmää on katsottava kokonaisuutena. Vaihtelevan tuotannon rinnalle tarvitaan erilaisia ratkaisuja, kuten säätökykyä, kulutusjoustoa ja energiavarastoja. Myös tasaisen perusvoiman saatavuudesta on huolehdittava,” toteaa Säkkinen.

Kaikista vastaajista hintavaihtelua piti riskinä 39 prosenttia ja mahdollisuutena vajaa 5 prosenttia. Enemmistö vastaajista, 53 prosenttia ei pitänyt sitä kumpanakaan.

Kauppakamarien talouskysely tehtiin 24.-26.9.2024 ja siihen vastasi 1460  yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden. 

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarien vientijohtajakysely: Suomalaisyritykset näkevät Yhdysvaltain markkinamahdollisuudet myönteisessä kasvussa30.9.2024 06:54:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien vientijohtajakyselyyn vastanneet suomalaisyritykset näkevät Yhdysvallat merkittävänä kasvavana markkinana. Yhdysvallat on yritysten silmissä vahvistumassa entistä tärkeämmäksi kumppaniksi ja kohdemarkkinaksi kansainvälistymisen ja viennin näkökulmasta, toteaa Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Päivi Pohjanheimo.

Keskuskauppakamari: Perintövero poistettava — toisi Suomeen kaivattua talouskasvua ja vaurautta26.9.2024 06:48:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari vaatii hallitusta tekemään rohkean päätöksen perintö- ja lahjaverosta luopumisesta jo kevään puoliväliriihessä. Ehdotuksen mukaan verotus tapahtuisi vasta, kun perinnön- tai lahjansaaja luovuttaisi saamansa omaisuuden. Perintöveron poistaminen parantaisi kotimaisen omistamisen edellytyksiä, helpottaisi yritysten sukupolvenvaihdosten tekemistä ja parantaisi tavallisten kansalaisten tilannetta tapauksissa, joissa peritään muuta kuin helposti rahaksi muutettavaa omaisuutta.

Kauppakamarikysely: Hallitus saa yrityksiltä arvosanan 7- työvoiman saatavuuteen liittyvästä politiikastaan19.9.2024 06:50:00 EEST | Tiedote

Yritykset antavat kouluarvosanaksi hallitukselle 6,7 eli ”7-” osaavan työvoiman saatavuuteen liittyvästä politiikasta. Edellisen kerran kouluarvosanaa kysyttiin vuonna 2021 Marinin hallituskaudella ja tällöin kouluarvosanaksi muodostui ”6”. Asia ilmenee Keskuskauppakamarin osaajakyselystä, johon vastasi noin tuhat yritystä elo-syyskuun vaihteessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye