HUS

Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon tila Suomessa – Ajankohtaisia näkökulmia yleisötapahtumassa 9.10.

Jaa

Kansainvälisen palliatiivisen ja saattohoidon päivän yleisötapahtuma järjestetään Helsingissä Meilahden siltasairaalassa 9.10.2024. Tapahtuman tavoitteena on lisätä tietoisuutta palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta.

Meilahden kampusalue
Meilahden kampusalue Mikko Hinkkanen HUS

Yleisötapahtuma kokoaa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon asiantuntijat sekä kansalaiset keskustelemaan palliatiivisen hoidon tilasta Suomessa. Lisäksi aiheina ovat kärsimyksen lievittäminen ja palliatiivinen sedaatio osana oirehoitoa. Katso ohjelma tästä.

“Juhlistamme samalla HUSin Palliatiivisen keskuksen 25-vuotissyntymäpäivää. Vuosien aikana palliatiivinen hoito on kehittynyt tuntemattomasta käsitteestä kokonaisvaltaiseksi hoidoksi, jossa huomioidaan fyysisten oireiden hoidon lisäksi psyykkinen, hengellinen ja sosiaalinen ulottuvuus”, kertoo Palliatiivisen keskuksen ylilääkäri, professori Tiina Saarto

Palliatiivisen hoidon palveluita on saatavilla

Palliatiivisen hoidon palvelujen kehittämisen ydin on tuoda ne lähelle potilaan kotia riippumatta siitä, missä hän asuu. Palliatiivisen hoidon palveluita on tällä hetkellä saatavilla enemmän kuin koskaan. 

“HUS on ollut kehittämässä palveluita koko Etelä-Suomen alueella. Nyt kaikilla alueen hyvinvointialueilla ja Helsingissä on palliatiiviset keskukset ja kotisairaalaverkosto. Lisäksi potilaat saavat entistä paremmin psykososiaalista tukea henkiseen jaksamiseen sairauden eri vaiheissa. Nyt tehtävämme on luoda tietoisuutta siitä, että apua on saatavilla”, kertoo Saarto. 

Palliatiivinen sedaatio viimeinen keino kärsimyksen lievittämiseen

Kuolemaa lähestyvälle pyritään takamaan mahdollisimman arvokas ja oireeton loppuelämä. Palliatiivinen sedaatio on viimeinen keino kärsimyksen lievittämiseen, kun tavanomaisella oirehoidolla ei ole saatu sairaudesta johtuvia oireita hallintaan. 

“Julkisessa keskustelussa palliatiivinen sedaatio saatetaan virheellisesti liittää eutanasiakeskusteluun. Palliatiivinen sedaatio ei tutkimusten mukaan lyhennä elinaikaa. Sedaatiota voidaan käyttää tilapäisenä hoitona tai kuolemisprosessin käynnistyttyä jatkuvana hoitona kuolemaan asti”, sanoo Helsingin kaupungin Suursuon sairaalasta apulaisylilääkäri Kaisla Mannerla

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye