Heikintoris detaljplanering framskrider i Hagalund – grundlig renovering av det uppskattade köpmannavaruhuset och bostadsutvecklingen som utgångspunkt för planerna

Dela

För detaljplaneringen av Heikintori har det utarbetats en referensplan, vars utgångspunkt är en grundlig renovering av köpmannavaruhuset och utvecklingen av ett nytt bostadshus på parkeringsbyggnadens plats. I planen har man utrett hur den nuvarande varuhusbyggnaden lämpar sig för flera olika användningsändamål, med målet att säkerställa dess livskraft under hela byggnadens kommande livscykel. Syftet är att liva upp området så att särdragen i den betydande kulturmiljön bevaras.

Framför varuhuset går människor på en gata täckt av orange blad. Framför byggnaden står ett träd som fäller löv och i högra kanten två granar.
Området kring Heikintori är en nationellt betydelsefull kulturmiljö. Invigningen av dess köpmannavaruhus firades år 1968. Hanna Leikas

Det händer inom stadsplaneringen i Hagalunds område när en ny plan utarbetas för detaljplaneringen av Heikintori. Utgångspunkten för den nya planen är att det arkitektoniskt värdefulla köpmannavaruhuset Heikintori renoveras med respekt för och genom att bevara dess värdefulla särdrag.

Avsikten är att riva parkeringshuset väster om Heikintori även i den nya planen och på dess ställe planeras ett bostadshöghus. Samtidigt är avsikten att omstrukturera omgivningen kring Heikintori för att förbättra trivseln i området.

-Jag är glad att Heikintoris utveckling får fart igen. Heikintori är en viktig del av många Hagalundsbors vardag och det har länge önskats att den ska renoveras och livas upp. Det vore fantastiskt om Heikintori igen blir stadsbornas plats, berättar arkitekt Aino Kuusimäki, planens huvudberedare.

Nya användningsändamål till Heikintori och bostadsbyggnad i stället för parkeringsanläggning

Bakom Heikintoris referensplan ligger fastighetens ägare Citycon Finland Oy. I den nya referensplanen har olika användningsalternativ utarbetats för köpmannavaruhuset. Grundlig renovering och restaurering av Heikintori är utgångspunkten i alla dessa. Som användningsändamål har man undersökt bland annat hälso- och välfärdstjänster, kontorshotell och en kombination av olika lokaler, tjänster och affärslokaler. Alla dessa har konstaterats lämpa sig väl för Heikintoris byggnadsstomme. Det nya bostadshöghuset har placerats på den nuvarande parkeringsanläggningens plats i hörnet av Köpmansvägen och Nordvägen.

-Heikintoris fastighet och dess ikoniska köpmannavaruhus förtjänar ett nytt liv. Även i de nya planerna kan man gå genom varuhusbyggnaden längs mittgången. Byggnaden förblir således öppen för alla även i fortsättningen, säger Kuusimäki.

Programmet för deltagande och bedömning samt beredningsmaterialet är framlagt till påseende 7.10–5.11.2024. Då kan du granska och kommentera de preliminära planeringsalternativen. Det ordnas även en regional invånarkväll om planläggningen i Hagalunds område den 22 oktober. Då kan du diskutera detaljplanen med områdets planerare. 29.10.2024 ordnas också en planpromenad i Heikintoris område för alla som är intresserade av planen.

Mer information fås av:
Aino Kuusimäki, arkitekt, detaljplanering, Esbo stad, stadsplaneringscentralen, tfn 040 636 5996, aino.kuusimaki@espoo.fi

Nyckelord

Bilder

Framför varuhuset går människor på en gata täckt av orange blad. Framför byggnaden står ett träd som fäller löv och i högra kanten två granar.
Området kring Heikintori är en nationellt betydelsefull kulturmiljö. Invigningen av dess köpmannavaruhus firades år 1968.
Hanna Leikas
Ladda ned bild

Länkar

Esbo är en anvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum
och nätverksstruktur, där det är bra at bo, lära, arbeta och företaga
för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

Heikintorin asemakaavoitus etenee Tapiolassa - suunnitelmien lähtökohtana arvostetun kauppiastavaratalon peruskorjaaminen ja asuntokehitys2.10.2024 12:43:22 EEST | Tiedote

Heikintorin asemakaavoitukselle on laadittu viitesuunnitelma, jonka lähtökohtana on kauppiastavaratalon peruskorjaus ja uuden asuintalon kehitys pysäköintirakennuksen paikalle. Suunnitelmassa on selvitetty nykyisen tavaratalorakennuksen soveltuvuutta useisiin erilaisiin käyttötarkoituksiin, tavoitteena varmistaa sen elinvoimaisuus koko rakennuksen tulevan elinkaaren ajan. Aluetta halutaan elävöittää merkittävän kulttuuriympäristön ominaispiirteitä säilyttäen.

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 25.9.202425.9.2024 20:51:34 EEST | Tiedote

Kasvun ja oppimisen lautakunta teki vuoden 2025 talousarviota ja vuosien 2026–2027 taloussuunnitelmaa koskevan esityksen kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen valmistelua varten. Toimialalle varataan mahdollisuus tehdä teknisiä tarkennuksia. Kasvun ja oppimisen lautakunta antoi myös lausuntoja valtuustoesityksiin. Lautakunta hyväksyi myös suomenkielisen perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman muutokset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye