Olavinlinnassa, Hämeen linnassa ja Suomen merimuseossa syyslomaohjelmaa kaikenikäisille
Suomen kansallismuseon kohteista Olavinlinna, Hämeen linna ja Suomen merimuseo tarjoavat tekemistä syyslomalaisille.
Olavinlinnan kekri laajenee kaksipäiväiseksi – nelimetrinen olkipukki roihahtaa liekkeihin perjantaina
Syyslomalla 18.–19.10.2024 Olavinlinnassa ja linnan ympäristössä voi jälleen osallistua tunnelmalliseen kekrijuhlaan.
”Aiempina vuosina kekri on kerännyt yhden päivän aikana noin 400–600 kävijää. Tänä vuonna juhla on aiempaa laajempi ja mukana on uusia tapahtumapaikkoja ja kumppaneita. Mieluisaa ohjelmaa on varmasti kaikenikäisille”, Suomen kansallismuseon palvelukoordinaattori Anne Paulasuo kertoo.
Olavinlinnan piha-alueilla on tuttuun tapaan myynnissä satokauden herkkuja ja käsitöitä. Myyntialueille on vapaa pääsy. Kekrin aikana aikuiset pääsevät sisälle linnaan lastenlipun hinnalla eli 7 eurolla, alle 7-vuotiaiden sisäänpääsy on ilmainen. Pääsymaksu oikeuttaa osallistumaan myös suomeksi ja englanniksi pidettäville opastuille kierroksille.
Sisällä Olavinlinnassa on ohjelmaa kaikenikäisille. Perjantaina kuullaan kahteen otteeseen Pihlafolkin kalevalaisia lauluja ja tutustutaan kekrin ajan ruokiin. Lauantaina halukkaat voivat osallistua keppihevosturnajaisiin ja tuohisormustyöpajaan. Molempina päivinä linnan käytävillä voi nähdä hieman jännittäviäkin kekrihahmoja.
Ensimmäinen kekripäivä huipentuu perjantaina klo 18 nelimetrisen kekripukin sytyttämiseen. Parhaat katselupaikat löytyvät Riihisaaren edustalta.
Kekri syntyy yhteistyöllä
Suomen kansallismuseon tuottama tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Olavinlinnan ravintoloiden, Riihisaari – Savonlinnan museon ja Samiedun kanssa.
Riihisaaren museon näyttelyt ovat avoinna kekrin ajan. Sisäänpääsymaksu museoon on 6 euroa aikuisilta, alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Ravintola Linnantupa toimii tapahtuman ajan kahviona, satokausilounasta on tarjolla klo 12–15. Ensimmäistä kertaa kävijöillä on mahdollisuus kylpeä Lossirantaan avautuvassa kekrisaunassa. Lisäksi Riihisaaren puolella voi tutustua kolmannen sektorin Walkers-järjestön toimintaan.
Opastuksia, tarinakierroksia ja mysteeritapahtuma
Syyslomalla Olavinlinnassa lähdetään myös tarinakierroksille. Kierroksilla kuullaan kertomuksia linnan arjesta ja sattumuksista. Kierroksia on kolmesti päivässä 15.10., 17.10., 22.10. ja 24.10. klo 10, 11 ja 12 alkaen. Tarinakierrokset soveltuvat parhaiten 5–9-vuotiaille lapsille.
Syysloman jatkoksi lauantaina 26.10. klo 10 Olavinlinnassa käynnistyy koko perheen pelillinen mysteeritapahtuma Muuriin kätketyt salaisuudet. Pelissä pienten ryhmien tehtävänä on etsiä eri puolilla linnaa sijaitsevat vihjeet ja ratkaista arvoitus. Apua seikkailijat saavat linnan historiallisilta hahmoilta. Seikkailuun on ennakkoilmoittautuminen Olavinlinnan verkkosivujen kautta.
Olavinlinna on syyslomalla avoinna arkisin 10–16 ja viikonloppuisin klo 11–16. Opastuksia on päivittäin useita sekä suomeksi että englanniksi.
Hämeen linnan erikoisopastus avaa salaiset kolot ja kolkat
Hämeen linnan hurjimmat käytävät, yleisöltä normaalisti suljetut kolot ja kolkat avautuvat yleisölle opastetuilla kierroksilla 15.10. ja 17.10.2024. Kierroksilla kuljetaan normaalisti yleisöltä suljettuja reittejä, joten on tärkeää, että seikkailuille lähtijöillä on kunnon jalkineet ja varmat jalat. Kierroksille on ennakkoilmoittautuminen Hämeen linnan verkkosivujen kautta.
Hämeen linnan tämän vuoden näyttelyn Muistikuvia – Raija Jokisen tekstiilitaidetta viimeinen aukioloviikonloppu on 19.–20.10. Lauantaina 19.10. klo 13 näyttelyyn tutustutaan taiteilija Raija Jokisen johdolla. Sunnuntain 20.10. opastuksia vetävät linnan oppaat klo 10.30, 12.30 ja 14.30.
Hämeen linna on avoinna syyslomaviikolla 15.–20.10. tiistaista perjantaihin klo 10–16 ja lauantaina sekä sunnuntaina 11–16. Yleisöopastuksia on arkisin suomeksi klo 10, 11, 13, 14 ja 15 ja viikonloppuisin suomeksi klo 11, 12, 14 ja 15.
Suomen merimuseossa tutustutaan valaiden maailmaan
Osana Merikeskus Vellamon lapsille suunnattua syyslomaohjelmaa Suomen merimuseossa tutustutaan valaiden maailmaan ja tehdään taideteos. Keskiviikkona 23.10.2024 pidettäviä työpajoja on kaksi ja ne sopivat parhaiten 6–13-vuotiaille. Pajan vetää tiedekasvatusta tehnyt kuvataideopettaja Lauri Pitkänen. Liput varataan ennakkoon Suomen merimuseon verkkosivujen kautta, osallistumismaksu on 5 euroa.
Suomen merimuseo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10–17 ja keskiviikkoisin klo 10–20, maanantaisin museo on suljettu.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne PaulasuopalvelukoordinaattoriSuomen kansallismuseo
Olavinlinna
Mari VadénmuseolehtoriSuomen kansallismuseo
Hämeen linnan ja Vankilan yleisötyö ja tapahtumat
Johanna AartomaamuseolehtoriSuomen kansallismuseo
Suomen merimuseo
Kuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo
The National Museum of Finland launches a repatriation to Benin4.11.2024 11:00:01 EET | Press release
The National Museum of Finland is preparing to return a kataklé, a ceremonial royal stool which was received into the museum´s collections in 1939, to the Republic of Benin. Preparations for the repatriation will be on the agenda during the visit of Benin’s Foreign Minister, Olushegun Adjadi Bakari, to Finland from 4–5 November 2024.
Suomen kansallismuseo käynnistää repatriaation Beniniin4.11.2024 09:58:29 EET | Tiedote
Suomen kansallismuseo aikoo palauttaa Beninin tasavallalle kataklén, kolmijalkaisen kuninkaallisen seremoniaistuimen, joka on liitetty Suomen kansallismuseon kokoelmiin vuonna 1939. Palautukseen eli repatriaatioon valmistautuminen on esillä Beninin ulkoministeri Olushegun Adjadi Bakarin vierailulla Suomessa 4.−5.11.2024.
KUTSU: Beninin ulkoministeri vierailee Museoviraston kokoelma- ja konservointikeskuksessa Vantaalla maanantaina 4.11. klo 13.30–151.11.2024 14:08:33 EET | Kutsu
Suomen kansallismuseo kutsuu median edustajia seuraamaan Beninin ulkoministerin vierailua Museoviraston kokoelma- ja konservointikeskukseen maanantaina 4.11. klo 13.30. Suomen kansallismuseo käynnistää uuden repatriaation eli palautuksen, kun se aikoo palauttaa Beninin tasavallalle Suomen kansallismuseon kokoelmiin vuonna 1939 liitetyn kataklén, kuninkaallisen seremoniaistuimen. Repatriaatioon valmistautuminen on esillä Beninin ulkoministeri Olushegun Adjadi Bakarin vierailulla Suomessa 4.−5.11.2024.
Kansallismuseo saapuu Raahen museoon – mukana Suomen kuuluisin poliittinen maalaus, kivikautinen hirvenpää sekä pala raahelaista historiaa10.10.2024 08:47:00 EEST | Tiedote
Peruskorjaus- ja lisärakentamishankkeen takia kiinni oleva Kansallismuseo tekee sulkuaikanaan lyhyitä museovierailuja eri puolille Suomea. Kolmannen vierailunsa Kansallismuseo tekee Suomen vanhimpaan paikallismuseoon, Raahen museon Soveliuksen taloon.
Suomen kansallismuseon kohteet houkutelleet lähes 450 000 kävijää19.9.2024 12:51:20 EEST | Tiedote
Suomen kansallismuseon seitsemässä museokohteessa ja kahdessa linnassa on tammi-elokuun aikana vieraillut yhteensä noin 446 000 kävijää. Kesäkausi on ollut edellisvuoden tapaan erittäin vilkas, vaikka viime vuoden historiallisia kävijäennätyksiä ei kaikissa kohteissa ylitettykään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme