Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo selvittää lähijunaliikenteen varikon sijoittamista Näkinmetsään

Jaa

Espoon kaupunkirata ja lähijunaliikenteen kehittäminen rantaradan varrella edellyttävät uuden lähijunaliikenteen varikon rakentamista. Espoon kaupunki esittää asemakaavoituksen käynnistämistä Kauklahden ja Mikkelän välissä sijaitsevassa Näkinmetsässä. Kaavoituksessa selvitetään, voidaanko alueelle toteuttaa lähijunaliikenteen maanalainen kalliovarikko. Espoon kaupunginhallitus käsittelee esitystä kokouksessaan maanantaina 7. lokakuuta.

Ilmakuvassa näkyy junaraiteet, raiteiden vieressä oleva rakennustyömaa, puita ja pientaloja.
Espoon kaupunkiradan rakennustyöt näkyvät maastossa. Toteutuessaan uusi maanalainen kalliovarikko sijoittuisi kuvan oikeaan yläkulmaan. Joonas Salminen

Kalliovarikon sijoittaminen Näkinmetsään edellyttää asemakaavoituksen käynnistämistä alueella. Kaavoituksen käynnistäminen on sidoksissa joulukuussa 2023 tehtyyn kaupunginhallituksen päätöksen, jonka mukaan Espoon kaupunki selvittää yhteistyössä Kirkkonummen kunnan kanssa vaihtoehtoja varikon sijoittamiselle. Kaavoituksella selvitetään, voidaanko varikko sijoittaa alueelle. Varikon toteuttamisesta päätetään vasta myöhemmin selvitysten valmistuttua.

Maanalainen varikko mahdollistaa virkistysalueen säilyttämisen

Varikon sijainti linkittyy voimassa olevaan Uusimaa 2050 -maakuntakaavaan. Lähijunavarikon sijainti on maakuntakaavassa osoitettu Espoon ja Kirkkonummen rajalle.

Kauklahden ja Mikkelän välissä sijaitseva Näkinmetsä on osoitettu Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavassa virkistysalueeksi. Varikon sijoittuminen kallion sisään mahdollistaa metsäisen alueen ja ekologisen yhteyden säilymisen.

Kesällä 2024 nähtävillä olleessa Yleiskaava 2060:n luonnoksessa varikon rakentamiselle on esitetty selvitystarvemerkintä Näkinmetsän lisäksi myös Mankkiin. Voimassa olevassa yleiskaavassa Mankin alue on osoitettu maa- ja metsätalouskäyttöön. Näkinmetsässä voimassa oleva yleiskaava tukee varikon toteuttamista alueelle.

Keskeinen sijainti tukee Näkinmetsän valintaa – myös Kirkkonummi tekee oman selvityksensä

Espoon kaupunki on eri vaihtoehtoja selvittäessään huomioinut varikon toiminalliset ja liikenteelliset tarpeet. Maanalainen kalliovarikko tarjoaa sekä sijaintinsa että toteutustapansa perusteella sekä selkeitä etuja että huomioitavia riskejä. Kallioon rakentaminen on kallista, mutta keskeinen sijainti on Näkinmetsän etu. Lisäksi kallion sisällä tehtävä varastointi ja huolto ovat säältä ja ilkivallalta suojassa.

Espoon kaupunki ja ulkopuoliset asiantuntijat ovat tehneet selvityksiä lähijunavarikon toteuttamistarpeesta ja vaihtoehtoisista sijainneista 2020-luvun aikana.

Selvitystyön myötä vaihtoehtojen määrä on karsiutunut ja syksyllä 2023 toteutuskelpoisimmiksi vaihtoehdoiksi arvioitiin Näkinmetsä ja Mankki Espoossa sekä Luoma ja Vuohimäki Kirkkonummella.

Kirkkonummen puolella olevia vaihtoehtoja arvioidaan tarkemmin Kirkkonummella käynnissä olevassa vaihtoehtoja vertailevassa selvitystyössä. Myös Kirkkonummen on tarkoitus aloittaa asemakaavoitus omalla alueellaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ilmakuvassa näkyy junaraiteet, raiteiden vieressä oleva rakennustyömaa, puita ja pientaloja.
Espoon kaupunkiradan rakennustyöt näkyvät maastossa. Toteutuessaan uusi maanalainen kalliovarikko sijoittuisi kuvan oikeaan yläkulmaan.
Joonas Salminen
Lataa

Linkit

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 2.10.20242.10.2024 17:59:18 EEST | Tiedote

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti ylimääräisessä kokouksessaan poistaa kasvun ja oppimisen lautakunnan 25.9.2024 tekemän esityksen koskien vuoden 2025 talousarviota ja vuosien 2026–2027 taloussuunnitelmaa. Poistettavassa lautakunnan esityksessä suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikön hankemenot oli laskettu virheellisesti. Virheen suuruus oli 3,8 M€, mikä mahdollistaa, että talousarviokehykseen voidaan sisällyttää 3,8 M€ lisää toimintamenoja. Lautakunta teki uuden vuoden 2025 talousarviota ja vuosien 2026–2027 taloussuunnitelmaa koskevan esityksen kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen valmistelua varten. Toimialalle varataan mahdollisuus tehdä teknisiä tarkennuksia. Lautakunta totesi, että Espoo on oppimisen ja sivistyksen kaupunki, mikä pitää näkyä peruskoulujen tuntikehyksessä ja lukioiden kurssitarjonnassa. Lautakunta toteaa, että kasvun ja oppimisen toimialan vuoden 2025 kehys kasvaa 3,6 %:lla vuoden 2024 budjettiin verrattuna, yhteensä 30,3 miljoonalla eurolla. Palkkatuen

Heikintoris detaljplanering framskrider i Hagalund – grundlig renovering av det uppskattade köpmannavaruhuset och bostadsutvecklingen som utgångspunkt för planerna2.10.2024 12:43:56 EEST | Pressmeddelande

För detaljplaneringen av Heikintori har det utarbetats en referensplan, vars utgångspunkt är en grundlig renovering av köpmannavaruhuset och utvecklingen av ett nytt bostadshus på parkeringsbyggnadens plats. I planen har man utrett hur den nuvarande varuhusbyggnaden lämpar sig för flera olika användningsändamål, med målet att säkerställa dess livskraft under hela byggnadens kommande livscykel. Syftet är att liva upp området så att särdragen i den betydande kulturmiljön bevaras.

Heikintorin asemakaavoitus etenee Tapiolassa - suunnitelmien lähtökohtana arvostetun kauppiastavaratalon peruskorjaaminen ja asuntokehitys2.10.2024 12:43:22 EEST | Tiedote

Heikintorin asemakaavoitukselle on laadittu viitesuunnitelma, jonka lähtökohtana on kauppiastavaratalon peruskorjaus ja uuden asuintalon kehitys pysäköintirakennuksen paikalle. Suunnitelmassa on selvitetty nykyisen tavaratalorakennuksen soveltuvuutta useisiin erilaisiin käyttötarkoituksiin, tavoitteena varmistaa sen elinvoimaisuus koko rakennuksen tulevan elinkaaren ajan. Aluetta halutaan elävöittää merkittävän kulttuuriympäristön ominaispiirteitä säilyttäen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye