Ikääntyneet jäävät usein digipalveluiden suunnittelussa ulkopuolelle
Vastuu ikääntyneiden osallistamisesta julkisten digipalveluiden suunnitteluun ei kuulu kenellekään, vaikka eri sidosryhmät näkevät osallistavan suunnittelun hyvänä ja hedelmällisenä keinona digipalveluiden toteutuksessa.
Vastikään julkaistussa DigiIn-hankkeen tutkimuksessa tarkasteltiin digipalveluiden suunnittelua eri sidosryhmien näkökulmista. Tutkimukseen osallistuneet haastateltavat työskentelivät eri viranomaistehtävissä kunta-, virasto- ja ministeriötasolla. Lisäksi mukana oli kolmannen sektorin edustajia. Tutkimuksessa selvitettiin sidosryhmien näkemyksiä ikääntyneiden digipalveluiden käytön haasteista. Lisäksi tutkittiin, millaisia näkökulmia sidosryhmillä on ikääntyneiden osallistamisesta digipalveluiden suunnitteluun.
- Haastateltavat tunnistivat, että ikääntyneet muodostavat moninaisen joukon digipalveluiden käyttäjiä, joiden tarpeet digipalveluille vaihtelevat terveydentilan, digitaitojen ja yleisen elämäntilanteen mukaan, kertoo väitöskirjatutkija Laura Pajula Jyväskylän yliopistosta.
Haasteet julkisten digipalveluiden käytettävyydessä
Haastateltavat kritisoivat julkisten digipalveluiden käytettävyyttä ja korostivat saavutettavuuskriteerien täyttämistä. Tämä ei kuitenkaan takaa, että digipalvelut olisivat helppokäyttöisiä ikäihmisille. Tutkimuksen perusteella digipalvelut usein toteutetaan hallinnon tarpeet edellä ja ajatuksella “one size fits most”.
- Tällöin riskinä on, että digipalvelut suunnitellaan jo valmiiksi hyvät digitaidot omaaville ja paljon palveluita käyttäville henkilöille, jolloin päädytään vahvistamaan eriarvoisuutta digiyhteiskunnassa, Pajula jatkaa.
Eri sidosryhmien edustajat olivat yhtä mieltä siitä, että ikääntyneitä tulisi osallistaa enemmän digipalveluiden suunnittelussa. Vastuunjako käyttäjien osallistamisesta on kuitenkin epäselvä. Tutkimuksessa havaittiin, että hallinnossa ei ole riittävästi tietotaitoa digipalveluiden hankkimiseen. Haastateltavien mielestä digipalveluiden kehittäjien tulisi huolehtia siitä, että käyttäjät otetaan mukaan suunnittelutyöhön.
Tutkimus korostaa hallinnon roolia digipalveluiden kehittämisessä ja suunnittelussa. Yhteiskunnan digitalisoituessa ja tärkeiden palveluiden siirtyessä enenevissä määrin digitaalisiksi, on varmistettava, että palveluiden suunnittelua tehdään kokonaisvaltaisesti ja käyttäjät mukaan ottaen.
Lisätietoja: Laura Pajula, laura.a.pajula@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reetta KalliolaViestinnän asiantuntija, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504335652reetta.j.kalliola@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Veikka Kilpeläisen väitöskirja paljastaa Helsingin kaupunkitilan merkityksen ja käytön varhaismodernina aikana8.11.2024 13:25:44 EET | Tiedote
Suomessa varhaismodernin ajan kaupungit olivat tärkeitä hallinnon ja kaupan keskuksia, mutta kaupungeissa asuville ja vieraileville ihmisille kaupunkitila merkitsi paljon muutakin. FM Veikka Kilpeläinen tutki Suomen historian väitöskirjassaan, millaisin eri tavoin yhteisiä, kaikille avoimia kaupunkitiloja käytettiin kustavilaisen ajan ja autonomian ajan alun Helsingissä (1770–1820).
”Minusta tuntui, että olin unohdettu” – Tutkimus paljastaa uusien työntekijöiden kokemuksia etätyöstä8.11.2024 08:55:00 EET | Tiedote
Etä- ja hybridityön suosio on kasvanut huimasti viime vuosina, mutta täysin etänä työn aloittaminen tuo kuitenkin mukanaan haasteita. Jyväskylän yliopiston tutkimus tarkasteli uusien työntekijöiden kokemuksia organisaatioon liittymisestä ja näkyvyydestä, kun perehdytys ja työskentely tapahtuu täysin etänä. Näkyvyydellä tarkoitetaan työntekijän ja hänen toimintansa näkyvyyttä muille digitaalisilla alustoilla.
Huippututkimuksen helmiä -luentosarjassa vuorossa IT-tiedekunta – aiheina muun muassa tekoäly, kyberturvallisuus ja kvanttiteknologia8.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Huippututkimuksen helmiä on kaikille avoin luentosarja, joka esittelee Jyväskylän yliopiston tutkimusta eri tiedekunnissa. Keskiviikkona 20.11.2024 klo 12–14 ääneen pääsee informaatioteknologian tiedekunta. Luennolla syvennytään muun muassa kyberturvallisuuteen, tekoälysovelluksiin terveydenhuollossa, sekä siihen miten robotit ja tekoäly tulevat muuttamaan työtä ja vapaa-aikaamme.
Väitös: Organisaatiomuutoksen onnistuminen pankeissa nojaa tilannesidonnaisuuteen ja valtasuhteisiin7.11.2024 11:30:00 EET | Tiedote
Hajautetuissa organisaatioissa, kuten osuuskuntatoiminnallisissa pankeissa, valta ja kontrolli ovat usein hajautuneet paikallisille toimijoille. Joissain tilanteissa organisaatiossa voidaan kuitenkin päättää joidenkin toimintojen keskittämisestä ja vallan siirtämisestä näin kauemmas paikallistasolta. Tällainen muutos voi vaikeuttaa myös toiminnan arviointia ja suoritusmittausta. KTM Anniina Kinnunen havaitsi laskentatoimen väitöskirjassaan, että keskittämisen onnistuminen on tilannesidonnaista sekä yhteydessä organisaatiossa henkilöityviin valtasuhteisiin.
Raportti: Sote-palvelujen kulujen toteumissa ja ennusteiden tarkkuudessa suuria alueellisia eroja7.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Hyvinvointialueiden sotekulujen toteutumia ja hyvinvointialuekohtaisten ennusteiden tarkkuuksia vertaileva raportti kertoo, että kulujen toteumissa ja ennusteteiden tarkkuudessa on suuria alueellisia eroja. Raportissa suositellaan tekoälyä hyödyntävien ennustemallien käyttöä rahoitustarpeiden arvioinnissa sekä panostamista ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme