Helsingin yliopisto

Uutta tietoa huonoennusteisen rintasyövän hoitoon

Jaa

Tuore tutkimus auttaa kehittämään uusia hoitokeinoja MYC-positiiviseen rintasyöpään, jonka ennuste on usein heikko ja johon ei ole tällä hetkellä olemassa tehokkaita hoitoja. FM Johanna Anttila väittelee Roosa nauha -päivänä 4.10.

Väitöstutkija Johanna Anttila laboratoriossaan.
Väitöstutkija Johanna Anttila laboratoriossaan. Lauri Anttila

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, ja noin puolessa tapauksista havaitaan MYC-proteiinin yli-ilmentymistä. MYC:n yli-ilmentyminen kiihdyttää syöpäsolujen kasvua ja tekee niistä aggressiivisia. Käytössä ei tällä hetkellä ole syöpähoitoja, joiden vaikutus kohdentuisi suoraan MYC:n vaikutuksiin.

Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Johanna Anttila löysi tutkimuksessaan MYC-positiivisille syöpäsoluille elintärkeitä aineenvaihduntareittejä. Näiden reittien ymmärtäminen voi auttaa kehittämään uusia, täsmällisempiä hoitomuotoja, jotka pystyvät tehokkaammin pysäyttämään syövän etenemisen.

– Havaitsimme, että lääkkeet, joiden vaikutus kohdentuu näihin MYC:n ohjaamiin solutoimintoihin, estävät tehokkaasti MYC-positiivisen rintasyövän kasvua useissa erilaisissa rintasyöpämalleissa, hän kertoo.

Tutkimuksessa selvisi myös, että MYC:n vaikutukset mitokondrioiden toimintaan, ohjelmoituun solukuolemaan sekä immuunijärjestelmän välttämiseen ovat avainasemassa syöpäsolujen selviytymisessä. 

– Esimerkiksi mitokondrionaaliseen aineenvaihduntaan kohdentuvat lääkehoidot näyttävät olevan tehokkaita MYC-positiivisten rintasyöpäsolujen täsmähoidossa.

FM Johanna Anttilan väitöstilaisuus pidetään syöpätutkimuksen tärkeyttä esiin nostavana Roosa nauha -päivänä perjantaina 4. lokakuuta.

Lue lisää tutkimuksesta


Yhteystiedot:
Johanna Anttila
p. 0400 951 991
johanna.m.anttila@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa kolmoisnegatiivisia rintasyöpäsoluja, joista on värjätty mitokondriot ja tumat.
Kuvassa kolmoisnegatiivisia rintasyöpäsoluja, joista on värjätty mitokondriot ja tumat.
Johanna Anttila
Lataa

Linkit

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

JULKAISUVAPAA 5.11. klo 13: Keskiajan historian tutkijat nappasivat ainutlaatuisen 13 miljoonan EU-tutkimusrahoituksen5.11.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Helsingin yliopiston professorin Tuomas Heikkilän ja pohjoismaisten tutkijoiden vetämä tutkimushanke selvittää humanistisin ja luonnontieteellisin menetelmin, miten Pohjola liittyi keskiajalla kirjojen avulla läntiseen Eurooppaan. Kyseessä on ensimmäinen Euroopan tutkimusneuvoston Synergy grant -rahoitus suomalaiselle humanistiselle tutkimukselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye