Uutta tietoa huonoennusteisen rintasyövän hoitoon
Tuore tutkimus auttaa kehittämään uusia hoitokeinoja MYC-positiiviseen rintasyöpään, jonka ennuste on usein heikko ja johon ei ole tällä hetkellä olemassa tehokkaita hoitoja. FM Johanna Anttila väittelee Roosa nauha -päivänä 4.10.
Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, ja noin puolessa tapauksista havaitaan MYC-proteiinin yli-ilmentymistä. MYC:n yli-ilmentyminen kiihdyttää syöpäsolujen kasvua ja tekee niistä aggressiivisia. Käytössä ei tällä hetkellä ole syöpähoitoja, joiden vaikutus kohdentuisi suoraan MYC:n vaikutuksiin.
Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Johanna Anttila löysi tutkimuksessaan MYC-positiivisille syöpäsoluille elintärkeitä aineenvaihduntareittejä. Näiden reittien ymmärtäminen voi auttaa kehittämään uusia, täsmällisempiä hoitomuotoja, jotka pystyvät tehokkaammin pysäyttämään syövän etenemisen.
– Havaitsimme, että lääkkeet, joiden vaikutus kohdentuu näihin MYC:n ohjaamiin solutoimintoihin, estävät tehokkaasti MYC-positiivisen rintasyövän kasvua useissa erilaisissa rintasyöpämalleissa, hän kertoo.
Tutkimuksessa selvisi myös, että MYC:n vaikutukset mitokondrioiden toimintaan, ohjelmoituun solukuolemaan sekä immuunijärjestelmän välttämiseen ovat avainasemassa syöpäsolujen selviytymisessä.
– Esimerkiksi mitokondrionaaliseen aineenvaihduntaan kohdentuvat lääkehoidot näyttävät olevan tehokkaita MYC-positiivisten rintasyöpäsolujen täsmähoidossa.
FM Johanna Anttilan väitöstilaisuus pidetään syöpätutkimuksen tärkeyttä esiin nostavana Roosa nauha -päivänä perjantaina 4. lokakuuta.
Lue lisää tutkimuksesta
Yhteystiedot:
Johanna Anttila
p. 0400 951 991
johanna.m.anttila@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat
Linkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Vuoden nimi on Šielâ8.11.2024 14:00:05 EET | Tiedote
Toiseksi Vuoden nimi -äänestyksessä ylsi Antti Järvinen. Kolmannen sijan jakoivat Kiekko-Espoo ja Posti. Valinnan tekivät nimistöntutkimuksen asiantuntijat.
Politiikkasuositus: Palkokasvien viljelyn lisäämistä tuettava Suomessa ruokaturvan ja huoltovarmuuden parantamiseksi7.11.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Uudet politiikkasuositukset tarjoavat ehdotuksia palkokasvien viljelyn moninkertaistamiseksi, valkuaisomavaraisuuden parantamiseksi ja kannustimien luomiseksi viljelijöille. Tavoitteena on edistää kestävää ruoantuotantoa, vähentää tuontivalkuaisen ja typpilannoitteiden tarvetta sekä parantaa huoltovarmuutta.
JULKAISUVAPAA 5.11. klo 13: Keskiajan historian tutkijat nappasivat ainutlaatuisen 13 miljoonan EU-tutkimusrahoituksen5.11.2024 13:00:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston professorin Tuomas Heikkilän ja pohjoismaisten tutkijoiden vetämä tutkimushanke selvittää humanistisin ja luonnontieteellisin menetelmin, miten Pohjola liittyi keskiajalla kirjojen avulla läntiseen Eurooppaan. Kyseessä on ensimmäinen Euroopan tutkimusneuvoston Synergy grant -rahoitus suomalaiselle humanistiselle tutkimukselle.
Vuoteen 2025 osuu täydet kymmenen arkivapaapäivää5.11.2024 08:09:00 EET | Tiedote
Vuosi 2025 alkaa suurimmalla osalla suomalaisia arkivapaapäivällä, kun uudenvuodenpäivää 1.1. vietetään keskiviikkona. Koko vuoden aikana arkivapaapäiviä saadaan maksimimäärä eli kymmenen. Tulevan vuoden ainoa viikonloppuun osuva arkipyhä on itsenäisyyspäivä, jota vietetään vuonna 2025 lauantaina.
Potilaskohtaisten syöpähoitojen räätälöimisessä edistysaskel1.11.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Tutkijat kehittivät potilaan omiin soluihin perustuvan lääketestausalustan, joka mahdollistaa immuunihoitojen tehon ennustamisen erityisesti keuhkosyöpäpotilailla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme