Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Huijarit ohittavat Traficomin suojauksen

Jaa

Viime syksynä voimaan tullut Traficomin määräys ei estä huijareita – he tekevät pieniä muutoksia sms-lähettäjätietoihin ja jatkavat viestien lähettämistä.

Huijarit väärentävät sms-lähettäjätiedot näyttämään tutuilta, kuten pankkien tai muiden luotettujen yritysten ja viranomaisten nimiltä.
Huijarit väärentävät sms-lähettäjätiedot näyttämään tutuilta, kuten pankkien tai muiden luotettujen yritysten ja viranomaisten nimiltä.

Huijauspuhelut ja -viestit lisääntyvät jatkuvasti, ja uusia huijaussoittoja tulee nyt myös Liechtensteinista (+423), Nigeriasta (+234) ja Malediiveilta (+960). Eniten huijaussoittoja tulee edelleen Puolasta (+48), Iso-Britanniasta (+44), Slovakiasta (+421), Tanskasta (+45), Ruotsista (+46) ja Norjasta (+47).

Huijausviestejä, jotka näyttävät nopealla vilkaisulla tulevan tunnetuilta lähettäjiltä, kuten "OP Turva", leviää yhä laajemmalle. Todellisuudessa nämä sms-lähettäjätiedot ovat huijareiden käyttämiä.

Viime syksynä käyttöön otettu Traficomin määräys, jonka tarkoituksena on suojata yritysten tekstiviestien lähettäjätunnukset, ei ole estänyt huijareita täysin. He ovat keksineet tapoja kiertää suojausta, esimerkiksi vaihtamalla yhden kirjaimen lähettäjätietoon, kuten "MobiIePay", jossa iso I korvaa pienen l-kirjaimen.

Traficomin määräyksellä pyritään suojaamaan virallisia organisaatioiden tekstiviestien lähettäjätunnuksia väärinkäytöksiltä, mutta suojaamattomat tunnukset ovat edelleen kenen tahansa käytettävissä.

Samantyyppistä huijaustaktiikkaa on havaittu myös puhelujen suuntanumeroissa. Huijarit käyttävät numeroita, jotka muistuttavat Suomen suuntanumeroa, kuten +385 (Kroatia), jonka voi helposti sekoittaa Suomen suuntanumeroon +358. Tämä voi saada monen vastaamaan puheluun epähuomiossa.

"Ensinnäkään kuluttajat eivät tunne kovin hyvin viime syksynä tullutta Traficomin SMS Sender ID -tunnusten suojaamista, joka on hyvää tarkoittava, mutta helposti kierrettävä. Kuluttajat eivät myöskään tyypillisesti tiedä yritysten virallisia lähettäjätietoja, joten ainoa toimiva suojautumiskeino on estää näitä viestejä saapumasta perille", sanoo Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n perustaja Arto Isokoski.

Tehokkain tapa suojautua huijauksilta on estää ei-toivotut yhteydenotot kokonaan. Kilpi-sovellus tekee tämän automaattisesti älypuhelimessa ja estää tunnetuista huijauslähteistä tulevat puhelut, tekstiviestit ja sähköpostit jo etukäteen. Näin huijaukset eivät pääse edes perille. Telemarkkinointikiellon hakupalvelussa (www.telemarkkinointikielto.fi) voi nyt myös helposti tarkistaa ilmaiseksi, onko saapunut puhelu tai viesti peräisin huijarilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Lisätietoja Suomen Telemarkkinointiliitto ry:stä

Suomen Telemarkkinointiliitto ry on kehittänyt Kilpi-sovelluksen, joka estää ei-toivotut yhteydenotot.

Kilpi on älypuhelimiin ladattava sovellus, joka tunnistaa huijauspuhelut, tekstiviestit ja roskapostit. Tämä tarkoittaa, että huijaus- ja puhelinmyyntipuhelut eivät enää edes hälytä puhelimessa. Lisäksi sovellus tunnistaa automaattisesti haitallisia linkkejä sisältävät huijaustekstiviestit ja spämmisähköpostit jo ennen niiden lukemista. Kilpi suojaa tehokkaasti myös tietojen ja tunnusten kalastelulta.

Sovellus perustuu dataan, jota kerätään ja kasvatetaan jatkuvasti. Kilpi-sovelluksen avulla voi nauttia huijausvapaasta ja puhelinmyynnittömästä puhelinajasta. Kilven voi ladata Google Play ja ja Apple Store sovelluskaupoista. Kilpeä on ladattu jo lähes 50 000 kertaa. Kilpi tarjoaa sekä ilmaisen version että edistyneempiä ominaisuuksia sisältävän Premium-version.

Sovelluksen perustaja Arto Isokoski työskenteli Nokiassa 1995-2000 tuotekehitystehtävissä. Tämän jälkeen Kiinan markkinoihin erikoistunut Isokoski on toiminut useissa globaaleissa yrityksissä, kuten muun muassa perustamassaan TLD Registry Limited Oy:ssä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye