SAK:n tutkimus: Työntekijöiden työelämän laatu on heikentynyt nopeasti
SAK:laisten liittojen työssäkäyvien jäsenten työelämän laatu on heikentynyt nopeasti. Tämä selviää tänään julkaistusta Hyvän työn mittarista. Hyvän työn mittari mittaa työelämää kymmenen eri laatukriteerin avulla, joista yhdeksässä kehitys on kääntynyt negatiiviseksi. Tämä on huolestuttavaa, koska suunta ei ole koskaan mittaushistoriassa osoittanut näin vahvasti alaspäin.
– Huonoksi määriteltävän työn osuus on noussut vuodesta 2022 neljä prosenttiyksikköä ja on nyt kymmenen. Tämä tarkoittaa, että noin 20 000 työntekijää on siirtynyt laadultaan huonoon työhön kahden viime vuoden aikana, SAK:n tutkimusasiantuntija Ari-Matti Näätänen konkretisoi tulosta.
Työelämän laadun heikkeneminen koskee laaja-alaisesti työn eri osa-alueita.
– Erityisesti ovat huonontuneet työntekijöiden toimeentulo ja kokemus työsuhteen varmuudesta. On mahdollista, että taloudellisen epävarmuuden lisääntyminen nakertaa työtyytyväisyyttä ja työn mielekkyyttä. Se saattaa myös vaikuttaa kokemukseen yhdenvertaisuudesta työpaikalla.
Kymmenestä työelämän osa-alueesta yhdeksän on kehittynyt työntekijöiden kannalta huonompaan suuntaan. Ainoastaan työtahti on keventynyt viimeisen kahden vuoden aikana.
Vuosien 2020–2023 ostovoiman lasku kurjisti etenkin naisvaltaisten alojen tilannetta. Naisvaltaisella yksityisellä palvelualalla kokoaikaisen työntekijän keskipalkka on tällä hetkellä 2400 euroa kuussa. Heidän ostovoimansa on heikentynyt vuodesta 2020 noin 160 eurolla.
– Ostovoiman heikentyminen voi selittää huonon työn osuuden lähes kaksinkertaistumisen naisvaltaisella yksityisellä palvelualalla edelliseen, vuoden 2022 mittaukseen, verrattuna.
Näätäsen mukaan työelämän laatu voi jatkaa heikkenemistä Orpon-Purran hallituspolitiikan seurauksena SAK:laisilla työpaikoilla.
– Tutkimusaineisto kerättiin helmi-maaliskuussa 2024 eli ennen hallituksen laajamittaisten työelämä- ja sosiaaliturvaheikennyksien tuloa voimaan. Työelämän laadun heikkenemisen jatkuminen on mahdollista, kun työntekijöiden suojaksi laadittuja työelämärakenteita, kuten työttömyysturvaa ja työehtosopimuksia, heikennetään.
Tutkimus perustuu SAK:n Työolobarometri 2024 -aineistoon, joka edustaa SAK:laisten liittojen työssäkäyviä jäseniä (n=1201). Mielipidetutkimuksiin erikoistunut Verian keräsi aineiston puhelinhaastatteluin maalis-huhtikuussa 2024. Mittari on julkaistu edellisen kerran kaksi vuotta sitten.
Hyvän työn mittarin julkistus on yksi osa SAK:n Tulevaisuus tänään tapahtumaa 5.10. klo 10.00–15.00 Pikku-Finlandiassa. Työelämän kehittämisen lisäksi puhutaan työmarkkinakierroksesta, EU:n merkityksestä työntekijälle sekä kuntavaaleista. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ari-Matti NäätänenTutkimusasiantuntija
Puh:044 505 5974ari-matti.naatanen@sak.fiLinkit
Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko: https://www.sak.fi/uutiskirje.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
SAK:n Eloranta edustajistossa: Taloutemme kestää 10 %:n palkankorotukset21.11.2024 10:16:00 EET | Tiedote
SAK:n seitsemän ammattiliiton julkaisema sama palkankorotustavoite järkytti työnantajaleirin. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ihmettelee tätä puheessaan SAK:n edustajistolle.
Työmarkkinakeskusjärjestöt: Työ- ja osaamisperusteinen maahanmuutto on mahdollisuus, jota ei saa ohittaa20.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Työ- ja osaamisperusteisen maahanmuuton avulla voidaan merkittävästi lisätä työikäisen väestön osuutta ja talouden kantokykyä. Viime vuosien hyvän kehityksen jatkuminen vaatii aktiivista maahanmuuttopolitiikkaa.
Industrifackets Riku Aalto: Målet är en löneförhöjning på 10 procent13.11.2024 10:09:48 EET | Pressmeddelande
Medlemsföreningarna i Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC meddelar att de siktar på en löneförhöjning på 10 procent. Målet är 6 procent det första året, en ökning i månadslönen på minst 150 euro. Det andra året är målet 4 procent, en ökning i månadslönen på minst 100 euro.
Teollisuusliiton Riku Aalto: Palkankorotustavoitteemme on 10 prosenttia13.11.2024 10:08:48 EET | Tiedote
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n jäsenliitot kertovat tavoittelevansa kymmenen prosentin palkankorotusta. Tavoitteena on ensimmäiselle vuodelle 6 prosenttia, vähintään 150 euroa kuukausipalkkaan. Toiselle vuodelle tavoitteena on 4 prosenttia, vähintään 100 euroa kuukausipalkkaan.
COP29: Työntekijät tarvitsevat ilmastorahoitusta oikeudenmukaisen siirtymän edistämiseen11.11.2024 07:27:00 EET | Tiedote
Uusi kunnianhimoinen pitkän aikavälin sopu ilmastorahoituksesta on SAK:n, Akavan ja STTK:n keskeinen tavoite YK:n COP29-ilmastokonferenssissa. Vähähiiliseen talouteen siirryttäessä ilmastorahoitus mahdollistaa reilun murroksen työntekijöille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme