Vapriikki

Vapriikki julkaisee Juhani Riekkolan kuvista valokuvateoksen

Jaa

Vapriikki julkaisee Tampereelle omistetun valokuvateoksen, joka on koottu Juhani Riekkolan vuonna 2003 Vapriikin kuva-arkistolle lahjoittamasta tuhansien valokuvien kokoelmasta. Juhani Riekkola on yksi aikansa tunnetuimmista valokuvaajista Suomessa. Hän on kuvannut lähes puoli vuosisataa kestäneen uransa aikana Tamperetta, sen kaupunkikuvaa, ihmisiä ja kulttuuria. Kansainvälisesti palkittujen taidevalokuvien lisäksi Riekkola on tuottanut monipuolisia kuvareportaaseja, vahvoja muotokuvia, taidokkaita arkkitehtuurikuvia, tarkasti järjesteltyjä teatterikuvia ja monille tunnetuille tamperelaisyrityksille upeita mainoskuvia. Riekkola on tunnettu dokumentaarisesta valokuvaustyöstään, ja hän kuuluu suomalaisen fotografiikan uranuurtajiin.

Mustavalkoinen valokuva: ihmisiä kalastamassa ja kaksi henkilöä pyörillä Ratinan suvannolla, taustalla teollisuusrakennuksia, vuosi 1956.
Kirjan kansikuva: onkijoita Ratinan suvannolla vuonna 1956 Juhani Riekkola

Juhani Riekkola on yksi tunnetuimmista valokuvataiteen edustajista, kansainvälisestikin menestynyt tamperelaisvalokuvaaja ja suomalaisen fotografiikan uranuurtaja. Teos Juhani Riekkolan Tampere on läpileikkaus valokuvaaja Juhani Riekkolan lähes neljänkymmenen vuoden moni-ilmeisestä urasta. Mukana on kansainvälisiin näyttelyihin osallistuneita teoksia, Tampere-aiheisia kaupunki-, teatteri-, mainos-, henkilö- ja miljöökuvia sekä fotografiikkaa.

Kirja valaisee havainnollisesti Juhani Riekkolan monitahoisuutta. Riekkola poikkeaakin monista valokuvaajista laaja-alaisuudellaan. Kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävää on Riekkolan omistautuminen kotikaupunkinsa Tampereen monipuoliseen dokumentoimiseen niin kulttuurin kuin kaupunkikuvan tallentamisenkin osalta.

Juhani Riekkola on osallistunut lukuisiin valokuvauskilpailuihin, toiminut valokuvausalan opettajana ja luennoitsijana, organisoinut kansainvälisiä näyttelyitä, toiminut juryn jäsenenä monissa valokuvakilpailuissa sekä tehnyt opintomatkoja Eurooppaan.

Riekkola sai valokuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 1971 ja samana vuonna Tampereen kaupungin ensimmäisen valokuvapalkinnon. Vuonna 1974 Riekkolasta tuli ensimmäinen valokuva-alalta läänintaiteilijaksi nimitetty. Hän sai kolmivuotisen taiteilija-apurahan vuonna 1982 ja valtion ylimääräisen taiteilijaeläkkeen vuonna 1988.

Vuonna 2003 Juhani Riekkola lahjoitti tuhansia valokuvia käsittävän kokoelmansa Vapriikin kuva-arkistolle. Hänen valokuviaan on lisäksi muun muassa Bibliotheque Nationale de Francessa, Suomen valokuvataiteen museossa, Teatterimuseossa, Tampereen taidemuseossa sekä yksityisissä kokoelmissa eri maissa.

Vapriikin kuva-arkisto esittelee noin kahden miljoonan valokuvan kokoelmiaan näyttelyin ja julkaisuin. Juhani Riekkolan Tampere täydentää aikaisempia Juhani Riekkolan tuotantoon perustuvia valokuvanäyttelyitä ja tekee näyttävän yhteenvedon hänen rikkaasta urastaan. Riekkolan valokuvissa puhuvat tamperelaiset näkymät, ilmiöt ja ihmiset valokuvataiteilijan katseen kautta.

Kirja tulee myyntiin 7.10.2024. Sitä voi ostaa Vapriikin museokaupasta hintaan 39€.

Median edustajat voivat tilata itselleen maksuttoman arvostelukappaleen osoitteesta shop.tampere.fi/vapriikki
Koodilla  RIEKKOLAPRESS ilmainen arvostelukappale

Yhteyshenkilöt

Tähtitalvikki PoikajärviViestintäasiantuntija

Puh:050 321 1189

Kuvat

Mustavalkoinen valokuva: ihmisiä kalastamassa ja kaksi henkilöä pyörillä Ratinan suvannolla, taustalla teollisuusrakennuksia, vuosi 1956.
Kirjan kansikuva: onkijoita Ratinan suvannolla vuonna 1956
Juhani Riekkola
Lataa
Vanhempi mies soittaa kontrabassoa.
Juhani Riekkola vuonna 2017. Musiikki on aina ollut Juhani Riekkolan rakas harrastus ja 1950-luvulla myös ansiolähde.
Kuva: Reetta Lepistö
Lataa
Kuvassa valkoinen kissa seisoo tiellä Tampereen Puuvillatehtaankadulla vuonna 1972, taustalla vanhoja rakennuksia ja synkkä taivas.
Juhani Riekkola teki 1970-luvulla kaksi dokumentaarista teosta Tampereen puutaloalueista, Amurista ja Pispalasta. Kuvassa kissa etsii kotiaan Puuvillatehtaankadulla vuonna 1972.
Juhani Riekkola
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapriikki

Vapriikissa kuullaan Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista1.4.2025 13:08:25 EEST | Tiedote

Pirkanmaan maakuntamuseo kutsuu jälleen kaikkia aiheesta kiinnostuneita kuulemaan uutisia Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista. Pirkanmaan alta -seminaari järjestetään lauantaina 5.4.2025 klo 12–16 Vapriikin auditoriossa. Tällä kertaa aiheina on muun muassa arkeologisten metodien käyttö rikostutkimuksessa (Forensic archaeology), Urjalan metallinetsintälöydöt ja historiallisen Sastamalan Laidetien arkeologiset tutkimukset. Seminaariin on vapaa pääsy.

Tuore suomalaistutkimus paljastaa: keskiajalla imetettiin pidempään – 1800-luvulla vieroitus maidosta alkoi jo yksivuotiaana31.3.2025 10:27:23 EEST | Tiedote

Museokeskus Vapriikin vuonna 2022 käynnistämä tutkimushanke on tuottanut uutta tietoa pikkulasten ravitsemuksesta ja imetyskäytännöistä keskiajan ja uuden ajan alun Suomessa. FT Tiina Väreen ja Vapriikin tutkija, bioarkeologian dosentti Ulla Nordforsin tutkimuksessa selvitettiin Pälkäneen Rauniokirkolta löydettyjen, 1200–1800-luvuilla eläneiden yksilöiden varhaisia ruokavalioita hampaiden isotooppianalyysin avulla. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä vertaisarvioidussa tiedelehdessä Journal of Archaeological Science: Reports.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye