Vaasan yliopisto

Väitös: Lyhytaikaiset lainat tärkeitä kasvuyritykselle – yrittäjistä kauppatieteen maisteri saa lainaa helpommin kuin diplomi-insinööri

Jaa

Suomalaiset kasvuyritykset ovat riippuvaisia lainarahan saatavuudesta. Yrittäjän koulutuksella on kuitenkin yhteys siihen, miten helposti lainaa voi saada, käy ilmi Antti Norkion Vaasan yliopistoon tekemästä taloustieteen väitöstutkimuksesta.

Antti Norkio
Antti Norkio väittelee Vaasan yliopistossa torstaina 10. lokakuuta. Kuva: Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi CC-BY

Kasvuyritykset tyypillisesti ottavat lisää lyhytaikaista velkaa, kun muut yritykset vähentävät velkaisuutta ja lisäävät omavaraisuusastetta vuosien saatossa. Lyhytaikaisen velan suuri rooli voi tulla kasvuyrityksille ongelmaksi ja lisätä maksukyvyttömyyden riskiä erityisesti kiristyvän lainansaannin aikana.

Antti Norkion väitöskirjan mukaan yrittäjän koulutuksella havaittiin olevan yhteys yrityksen kasvuun ja velkarahoituksen saantiin.

Tekniikan alan ylemmän korkeakoulutuksen hankkineiden yrittäjien yritykset kasvavat keskimäärin nopeammin kuin muut yritykset, mutta niillä voi olla vaikeuksia velkarahoituksen saamisessa. Sen sijaan yrittäjän kaupallinen ylempi korkeakoulutus on yhteydessä parempaan lainarahan saatavuuteen.

– Kaupallinen korkeakoulutus voi antaa keskimäärin paremmat eväät esimerkiksi lainaneuvotteluihin, sanoo 10. lokakuuta Vaasan yliopistossa väittelevä Norkio.

Tämän lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että osaava työvoima on äärimmäisen tärkeää kasvua tavoitteleville yrityksille.

Aineeton pääoma on hyväksi yrityksen kasvulle, mutta se ei ainakaan edistä velkarahoituksen saamista, koska se toimii huonosti vakuutena.

– Muun muassa varastorakennukselle tai ajoneuvoille rahoittajan on melko yksinkertaista määrittää vakuusarvo, mutta esimerkiksi yritykseen kerääntyneelle hiljaiselle tiedolle on lähes mahdotonta määrittää oikeaa arvoa. Vielä vaikeampaa sitä olisi realisoida yrityksen tullessa maksukyvyttömäksi, muistuttaa Norkio.

Norkion mukaan aineettoman pääoman ongelma rahoituksen kannalta on lisäksi se, että se voi kadota työntekijöiden vaihtuessa. Aineeton pääoma kuvaa muun muassa yrityksen brändiä, työntekijöiden osaamista ja tietojärjestelmiä.

Tutkimuksessa on tarkasteltu suomalaisia pieniä ja keskisuuria osakeyhtiöitä. Aineistona on käytetty Tilastokeskuksen rekisteriaineistoja.

Väitöstilaisuus

KTM Antti Norkion väitöstutkimus ”Generating and Financing Growth: Essays on Intangible Capital, Entrepreneurship, and Capital Structure in Finnish SMEs” tarkastetaan torstaina 10.10.2024 klo 12 Vaasan yliopiston Kurtén-auditoriossa.

Väitöstilaisuutta on mahdollista seurata myös etäyhteyden kautta (Zoom, salasana: 680905)

Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii vanhempi tutkija Arvid Raknerud (Statistics Norway) ja kustoksena professori Hannu Piekkola.

Väitöskirja

Norkio, Antti (2024) Generating and Financing Growth: Essays on Intangible Capital, Entrepreneurship, and Capital Structure in Finnish SMEs. Acta Wasaensia 535. Väitöskirja. Vaasan yliopisto.

Julkaisun pdf

Lisätiedot

Antti Norkio, puh. 040 729 3363, sähköposti: antti.norkio@outlook.com

Antti Norkio on syntynyt Kankaanpäässä vuonna 1992. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Kankaanpään yhteislyseosta vuonna 2011 ja valmistui tradenomiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulusta vuonna 2015. Norkio on suorittanut kauppatieteiden maisterin tutkinnon Vaasan yliopistossa vuonna 2019. Hän asuu nykyisin Nokialla ja työskentelee ekonomistina Pellervon taloustutkimus PTT:ssä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Antti Norkio
Antti Norkio väittelee Vaasan yliopistossa torstaina 10. lokakuuta. Kuva: Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi
CC-BY
Lataa
Antti Norkio
Antti Norkio
Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi CC-BY
Lataa
Antti Norkio
Antti Norkio
Vaasan yliopisto / Riikka Kalmi CC-BY
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Vaasan yliopistolle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta muuntogeenisiin biopolttoaineisiin liittyvään tutkimukseen4.10.2024 14:28:42 EEST | Tiedote

Vaasan yliopisto on saanut 1,3 miljoonan euron rahoituksen Suomen Akatemialta osana Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön NSF:n ja sen yhteistyökumppaneiden rahoittamaa kansainvälistä tutkimushanketta. Hankkeessa kehitetään biopolttoaineiden tuotantoon tarkoitettuja muuntogeenisiä kasvilajeja. Vaasan yliopisto tutkii hankkeessa geenimuunneltujen kasvien ja niistä valmistettujen biopolttoaineiden hyväksyttävyyttä ja aiheeseen liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Väitös: GPS-häirintä yleistynyt – matalalla lentävät LEO-satelliitit ovat avain luotettavaan ja häiriöttömämpään navigointiin26.9.2024 13:37:05 EEST | Tiedote

GPS-häirintätapausten yleistyminen Suomessa vaikeuttaa muun muassa ilmailua ja merenkulkua sekä aiheuttaa suuria haasteita satelliittinavigoinnille. Kiertoradalla matalalla lentäviä LEO-satelliitteja ja massiivisia MIMO-antenneja hyödyntävä uusi, Vaasan yliopistossa kehitetty menetelmä tuo keinoja tarkkaan navigointiin myös silloin, kun perinteiset GNSS-satelliittipaikannusjärjestelmät eivät toimi. Patentoitu ja tehokkaaksi osoittautunut menetelmä on esitelty Mahmoud Elsanhouryn Vaasan yliopistoon tekemässä väitöskirjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye