Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® puhutaan vaikuttavuudesta
Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® Tampere-talolla 8.–9.10.2024 työskennellään vaikuttavuuden ja vaikuttamisen teemojen parissa. Vaikuttavinta tukea lastensuojelussa on kokemus välittämisestä.

Vuosittain järjestettävät Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® kokoavat Tampere-talolle 8.–9.10.2024 noin 1200 lasten kanssa työskentelevää ammattilaista. Lastensuojelupäivillä kysytään, onko lastensuojelussa mahdollista yhtäaikaisesti lisätä vaikuttavuutta ja säästöjä.
Lastensuojelussa kohdataan vuosittain kymmeniä tuhansia lapsia ja nuoria, jotka ovat kohdanneet erilaisia haavoittavia kokemuksia. Vuonna 2023 lastensuojeluilmoitus tehtiin 110 269 lapsesta eli 10,2 prosentista kaikista lapsista. Avohuollon asiakkuudessa oli yhteensä 38 531 lasta, huostassa 11 300 lasta ja kiireellisesti sijoitettuna 4 873 lasta (THL). Nämä ovat suuria lukuja. Sijaishuollon tarve on kasvanut viime vuosina jatkuvasti.
Tutkimustiedon valossa lapsia on mahdollista lastensuojelun keinoin suojata kuormittavilta kokemuksilta ja kaltoinkohtelulta, ja niiden haitallisia vaikutuksia voidaan vähentää interventioilla ja esimerkiksi vanhemmuustaitojen ohjauksella. Meneillään olevassa lastensuojelulainsäädännön kokonaisuudistuksessa lastensuojelun visioksi on määritelty lapsen ja hänen läheistensä luottamus lastensuojeluun ja sen vaikuttavuuteen.
Onnistuuko lastensuojelu tässä kuten sen tulisi? Millä eväillä se voi onnistua?
On selvää, että lastensuojelun järjestelmänä tulee pyrkiä vaikuttavuuteen, ja että alalla pitkään jatkuneet rakenteelliset ongelmat on korjattava. Lastensuojelussa vaikuttavuus toteutuu, kun lasten, nuorten ja perheiden tarpeisiin vastataan oikea-aikaisesti. Vaikuttava lastensuojelu vaatii aikaa ja resursseja.
Mikä on aidosti vaikuttavaa?
Ratkaisuja lastensuojelun rakenteellisiin ongelmiin on selvitetty pitkään ja ne ovat pitkälti tiedossakin. Työntekijöiden palkka, työolot ja johtaminen on saatava kuntoon. Työvoimapula on pystyttävä ratkaisemaan. Lastensuojelun tutkimus-, ja kehittämistoimintaan tulee satsata ja koulutusta lisätä. Lastensuojelua on johdettava tiedolla ja sen vaikuttavuutta tulee arvioida yhteisillä mittareilla sekä keräämällä vertailukelpoista seurantatietoa.
Asiakkaan näkökulmasta vaikuttavuus rakentuu vuorovaikutukselle, luottamukselle, kohtaamiselle ja ammattilaisen osaamiselle. Kriittistä on, onnistuuko ammattilainen asiakkaan kannalta oikeiden arvioiden ja päätösten tekemisessä. Vaikuttavinta tukea on kokemus arvostamisesta ja välittämisestä. Se, mikä ammattilaiselle on asiakassuhde, on lapselle ja perheelle elämä.
Valtakunnallisten lastensuojelupäivien® ohjelmassa arvioidaan vaikuttavuutta monelta kulmalta. Alaseminaareissa keskustellaan muun muassa isyystyöstä, väkivallan ehkäisemisestä, koko perheen kuntouttamisesta, maahanmuuttajaperheiden tukemisesta sekä näyttöön perustuvista terapiainterventioista.
Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® järjestetään tänä vuonna jo 60. kerran. Päivät juontavat TikTok-sossut Maija Haapala ja Camilla Jokela. Lastensuojelupäivien muita puhujia ovat muun muassa esittelijäneuvos Tapio Räty, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, Itlan toimitusjohtaja Katri Vataja sekä tietokirjailija Saku Tuominen. Päivät avaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso. Kokemusklubilla osallistujat pääsevät pohtimaan lastensuojelun vaikuttavuutta yhdessä lastensuojelun kokemusasiantuntijoiden kanssa. Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® myönnetään myös Lastensuojelun arjen sankarit -palkinto 2024.
Toimittajat ovat tervetulleita tapahtumaan. Edellytämme ilmoittautumista etukäteen. Autamme haastattelujen sopimisessa ja tarjoamme medialle työskentelytilan.
- Tutustu Valtakunnallisten lastensuojelupäivien® ohjelmaan ja puhujiin: www.lastensuojelupaivat.fi/
Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
Juuli Hurskainen, viestinnän ja vaikuttamisen johtaja, juuli.hurskainen@lskl.fi, p. 050 3533 480
Sonia Kuutti, järjestökoordinaattori, tapahtumavastaava, sonia.kuutti@lskl.fi, p. 040 848 6381
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juuli HurskainenJohtaja, viestintä ja vaikuttaminenLastensuojelun Keskusliitto
Puh:0503533480juuli.hurskainen@lskl.fiKuvat

Linkit
Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto on keskusjärjestö, joka vaikuttaa lastensuojelun laadun ja lapsen oikeuksien puolesta.
Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® on Lastensuojelun Keskusliiton järjestämä kaksipäiväinen koulutustapahtuma. Vuonna 2024 jo 60. kertaa järjestettävät Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® kokoavat yhteen lastensuojelun parissa työskenteleviä ympäri Suomen. Lastensuojelupäivät on lastensuojelualan tärkeimpiä koulutustapahtumia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto
Webinaari toimittajille: Lastensuojelu mediassa – moninaisuus näkyviin9.4.2025 06:30:00 EEST | Kutsu
Lastensuojelun Keskusliiton viestintätoimikunta järjestää 7.5. klo 14–15.30 toimittajille ja viestijöille tarkoitetun webinaarin lastensuojelusta.
Lapsi- ja perhejärjestöjen kannanotto hallituksen puoliväliriiheen 2025: Lapset, nuoret ja perheet ansaitsevat oikeudenmukaisia päätöksiä puoliväliriihestä17.3.2025 07:36:42 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt odottavat hallitukselta toimia, joilla turvataan lasten ja nuorten hyvinvointia sekä lapsiperheiden toimeentuloa. Lasten ja nuorten usko tulevaisuuteen on koetuksella – hallituksen on päätöksillään vahvistettava sitä. Tämä onnistuu vaalimalla hyvinvointivaltion perustaa ja universaalisuusperiaatetta.
Lapsi- ja perhejärjestöt: Lapsiperheköyhyyden torjuminen priorisoitava politiikassa13.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt katsovat, että sosiaaliturvaan ja palveluihin tehdyt ja suunnitteilla olevat leikkaukset vaarantavat Eurooppalaista lapsitakuuta koskevien tavoitteiden saavuttamisen Suomessa. Järjestöt toimittivat aiheesta lisätietoa EU:lle.
Perhekeskus rakentuu yhteistyöllä. Tervetuloa mukaan päättäjätapaamiseen Kuopioon 26.2.202520.2.2025 10:01:39 EET | Kutsu
Mikä on perhekeskus ja miten sen avulla voidaan hillitä kalliiden, korjaavien palveluiden kustannuksia? Miten hyvinvointialue, kunnat, järjestöt ja uskonnolliset yhteisöt ovat yhdistäneet sote-uudistuksen jälkeen voimiaan alueen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tueksi? Mitä uutta seuraavaksi tarvitaan, ja millaisia päätöksiä uusilla kunta- ja aluepäättäjillä on edessään perheiden palveluiden turvaamiseksi? Lastensuojelun Keskusliiton ja sen yhteistyökumppanien järjestämään päättäjätilaisuuteen on kutsuttu keskustelemaan Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja alueen kuntien poliittisia päättäjiä sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden johtoa ja kehittäjiä. Toivotamme myös toimitusten edustajat lämpimästi tervetulleeksi kuuntelemaan keskustelua ja tutustumaan lasten, nuorten ja perheiden palveluiden tilanteeseen.
PIKKUjuttuja: Miltä lastensuojelun asiakkuus vanhemmasta tuntuu?7.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Kuka lastensuojelussa kuulee vanhemman ääntä? Onko asiakasvanhemmilla samat oikeudet kuin muilla? Kuka saa päättää sijaishuollossa olevan lapsen hiusten värjäämisestä, tatuoinneista, rippikoulusta... oikeussalin lausumista?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme