Romanialaistaustainen korruptiotutkija ja valtiotieteilijä palkitaan Oikeusvaltiopäivänä 24.10.2024
Kolmatta Oikeusvaltiopäivää vietetään Helsingin yliopiston päärakennuksessa torstaina 24.10.2024 klo 12.00–17.00. Tapahtuma on englanninkielinen, ja sitä voi seurata myös verkossa.
Oikeusvaltiopäivä on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma, joka kokoaa yhteen kotimaisia ja kansainvälisiä kehitysyhteistyön ja oikeusvaltion huippuasiantuntijoita julkiselta sektorilta, kansalaisjärjestöistä sekä korkeakouluista keskustelemaan oikeusvaltiotyön onnistumisista ja haasteista. Tapahtumaan voi osallistua rekisteröitymällä Oikeusvaltiokeskuksen verkkosivuilla.
Helsingin yliopiston Oikeusvaltiokeskus ja Leo Mechelin säätiö palkitsevat vuosittain Oikeusvaltiopäivän yhteydessä erityisen ansioituneen oikeusvaltion puolestapuhujan Leo Mechelin -mitalilla, ja ohjelmassa kuullaan palkitun Leo Mechelin -juhlaluento.
Vuoden 2024 Leo Mechelin -juhlaluennoitsija on kansainvälisesti arvostettu hyvän hallinnon ja politiikan tutkija, italialaisen LUISS-yliopiston professori sekä European Research Centre for Anti-Corruption and State-Building (ERCAS) -tutkimuslaitoksen johtaja Alina Mungiu-Pippidi. Pitkän akateemisen uransa ohella professori Mungiu-Pippidi on toiminut lukuisissa asiantuntijatehtävissä Euroopan unionin eri toimielimissä, ja hänen suosituksiaan hyvän hallinnon kehittämiseksi on huomioitu lukuisissa maissa.
Hänen teoksensa The Quest for Good Governance (Cambridge University Press, 2015) pohtii, miten jotkut yhteiskunnat onnistuvat kitkemään korruptiota niin, että sitä ilmenee vain satunnaisesti, kun taas toiset yhteiskunnat pysyvät järjestelmällisesti korruptoituneina. Miten yhteiskunnat saavuttavat pisteen, jossa integriteetti on normi ja korruptio on poikkeus julkishallinnossa ja yhteisiä resursseja jaettaessa?
Mungiu-Pippidin viimeisin monografia Europe’s Burden: Promoting Good Governance across borders (Cambridge University Press, 2020) tarkastelee sitä, miksi Euroopan unionin lukuisat hyvään hallintoon ja korruptiontorjuntaan keskittyneet toimet eivät ole saavuttaneet toivottuja tuloksia etenkään EU:n ulkosuhteissa.
Leo Mechelin -juhlaluennon lisäksi Oikeusvaltiopäivän paneelikeskusteluissa tarkastellaan vahvojen instituutioiden ja oikeusvaltiollisuuden suhdetta sekä toimivia korruptiontorjuntakeinoja. Panelistit ovat hyvän hallinnon, korruptiontorjunnan ja kehitysyhteistyön kansainvälisesti arvostettuja tutkijoita ja asiantuntijoita. Paneelikeskustelut juontaa Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö Krista Taubert.
Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan yhteyteen vuonna 2021 perustettu Oikeusvaltiokeskus tukee kehittyvien maiden oikeusvaltiokehitystä. Toimintaa rahoitetaan muun muassa ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista.
Lisätietoja:
Iko Raatikainen, projektisuunnittelija
Oikeusvaltiokeskus
https://www.helsinki.fi/fi/verkostot/oikeusvaltiokeskus
iko.raatikainen@helsinki.fi
+358 50 346 5549
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Istukan geenit antavat uutta tietoa hedelmöityshoitojen vaikutuksista lapsiin19.12.2024 12:05:25 EET | Tiedote
Hedelmöityshoidoissa käytettyjen menetelmien vaikutusta lasten kehitykseen selvitettiin ensi kertaa tutkimalla istukan geenejä. Ero pakastetuista alkioista ja tuoresiirrolla alkunsa saaneiden raskauksien välillä näkyi istukoissa selvästi. Lisäksi löytyi muutos lihavuuteen ja kakkostyypin diabetekseen yhdistetyssä geenissä.
Kuppa kukoisti Etelä-Amerikassa jo ennen Kolumbusta18.12.2024 18:18:27 EET | Tiedote
Muinaisten luurankojen DNA:ta tutkimalla selvisi, että kuppa ja sen sisartaudit olivat Amerikassa jo paljon ennen Kristoffer Kolumbusta. Kolumbus toi taudin mukaan Eurooppaan, ja myöhemmin kolonialismi teki siitä maailmanlaajuisen.
Naisparien todennäköisyys saada lapsia on kasvanut, mutta vain korkeasti koulutetuilla18.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Korkeasti koulutetut naisparit saavat lapsen useammin kuin vähemmän kouluttautuneet naisparit. Koulutuksen merkitys on korostunut entisestään ajan myötä, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta.
Lohen geenit paljastavat puberteetin ja evoluution salaisuuksia17.12.2024 12:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, miten yksittäinen geeni voi vaikuttaa merkittävästi lohen sukukypsyysikään, joka on ratkaisevan tärkeä lohen elinkaaren kannalta.
Narukuviot valottavat kulttuurien välisiä yhteyksiä ja matemaattisen ajattelun juuria17.12.2024 09:51:50 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäri maailman dokumentoidut sormilla muodostettavat narukuviot voivat viitata jopa vuosituhansia vanhaan yhteiseen kulttuuriperintöön. Tutkimus tarjoaa uudenlaisen tavan tutkia kulttuuristen ilmiöiden kehitystä ja levinneisyyttä matemaattisten menetelmien avulla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme