Vaasan yliopistoVaasan yliopisto

Vaasan yliopiston ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun uudessa hankkeessa pureudutaan vetytalouden mahdollisuuksiin Etelä-Pohjanmaalla

Jaa

Hankkeessa tuotetaan uutta tietoa puhtaan vetytalouden mahdollisuuksista ja niihin liittyvistä pullonkauloista Etelä-Pohjanmaalla sekä luodaan edellytyksiä vetytalouden ja vetyekosysteemin kehittymiselle ja toimenpiteiden käynnistymiselle maakunnassa.

Kuvituskuva, vety
Kuvituskuva: Pixabay.com

Vetytalous tekee tuloaan, ja vihreän vedyn uskotaankin olevan keskeisessä roolissa energiamurroksessa ja taistelussa ilmastomuutosta vastaan. Etelä-Pohjanmaa näyttäytyy houkuttelevana alueena vetytaloudelle uusiutuvan energian tuotantopotentiaalin näkökulmasta. Pelkkä uusiutuvan energian tuottajan rooli vetytalouden arvoketjussa ei kuitenkaan johda merkittävään aluetaloudelliseen kehitykseen. Onkin aiheellista kysyä, millä tavoin Etelä-Pohjanmaan vetytalouden tulisi lähteä kehittymään, jotta vihreän vedyn tuottamisen hyödyt jäisivät alueelle, millaisiin arvoketjuihin toiminnan tulisi keskittyä ja millaisia alueellisia kehitystoimia ja investointeja se vaatii. VEPE-hankkeessa etsitään vastauksia näihin kysymyksiin.

Hanke on lähtenyt liikkeelle nykytila-analyysillä, jossa kartoitetaan potentiaalisia vetytalouden toimijoita, meneillään olevia suunnitelmia ja toimijoiden tarpeita. Tämän jälkeen käynnistyy hankkeen toinen vaihe, jossa suunnitellaan ja muotoillaan yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Tavoitteena on niin kehittää ymmärrystä ekosysteemistä ja sen keskeisistä toimijoista kuin luoda prosesseja ja käytänteitä, jotka auttavat ekosysteemiä kehittymään ja lisäävät vuorovaikutusta toimijoiden välillä.

Hankkeen kolmannessa vaiheessa toteutetaan arvoketjuanalyysi, jolla pyritään tunnistamaan ja analysoimaan vedyn potentiaalinen alueellinen arvoketju, jonka pohjalta tehdään teknis-taloudelliset laskelmat. Lisäksi tunnistetaan alueellisia valmiuksia ja koulutustarpeita alueella. Hankkeen lopussa laaditaan toimintasuunnitelma veytytalouden kehittymisen edistämiseksi Etelä-Pohjanmaalla yhdessä alueen toimijoiden kanssa.

– Vetytalouden mahdollisuuksista puhutaan paljon. Kuitenkin monet tekijät, kuten alueellinen elinkeinorakenne, alueen teollisuus perinteineen ja osaamiseen sekä erityisesti alueen houkuttelevuus elinkeinorakenteen uudistumiselle, määrittävät, millaisia alueellisia mahdollisuuksia vetytalous voisi sisältää.  Uskomme, että hankkeen myötä ymmärrys ja tietoisuus Etelä-Pohjanmaan roolista, mahdollisuuksista ja edellytyksistä vetytaloudessa selkeytyy ja jalostuu luoden samalla hyvän ja ennen kaikkea realistisen perustan suunnitelmien tekemiselle ja toimen käynnistämiselle, toteaa Vaasan yliopiston VEBIC-tutkimusalustan johtaja Suvi Karirinne.

Hankkeen uskotaan myös lisäävän vetytalouteen liittyviä kehityshankkeita alueella ja valmiuksia vastata vetytalouden luomiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

VEPE – Vetytalouden mahdollisuudet Etelä-Pohjanmaalla on Euroopan Unionin osarahoittama hanke. Hankkeen koordinoinnista ja toteutuksesta vastaa Vaasan yliopiston tutkimus- ja innovaatioalusta VEBIC. Hanke toteutetaan yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa. Myös Etelä-Pohjanmaan liitto osallistuu hankkeen rahoittamiseen. Kaksivuotinen hanke käynnistyi 1. toukokuuta 2024.

VEPE-hankkeen sivut https://sites.uwasa.fi/vepe/

Yhteystiedot

Projektipäällikkö Karita Luokkanen-Rabetino, Vaasan yliopisto, sähköposti klr@uwasa.fi; puh. 029 449 8183

EU%3An%20osarahoittama%2C%20logo
Etel%E4-Pohjanmaan%20liitto%2C%20logo

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Vaasan yliopistolle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta muuntogeenisiin biopolttoaineisiin liittyvään tutkimukseen4.10.2024 14:28:42 EEST | Tiedote

Vaasan yliopisto on saanut 1,3 miljoonan euron rahoituksen Suomen Akatemialta osana Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön NSF:n ja sen yhteistyökumppaneiden rahoittamaa kansainvälistä tutkimushanketta. Hankkeessa kehitetään biopolttoaineiden tuotantoon tarkoitettuja muuntogeenisiä kasvilajeja. Vaasan yliopisto tutkii hankkeessa geenimuunneltujen kasvien ja niistä valmistettujen biopolttoaineiden hyväksyttävyyttä ja aiheeseen liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Väitös: GPS-häirintä yleistynyt – matalalla lentävät LEO-satelliitit ovat avain luotettavaan ja häiriöttömämpään navigointiin26.9.2024 13:37:05 EEST | Tiedote

GPS-häirintätapausten yleistyminen Suomessa vaikeuttaa muun muassa ilmailua ja merenkulkua sekä aiheuttaa suuria haasteita satelliittinavigoinnille. Kiertoradalla matalalla lentäviä LEO-satelliitteja ja massiivisia MIMO-antenneja hyödyntävä uusi, Vaasan yliopistossa kehitetty menetelmä tuo keinoja tarkkaan navigointiin myös silloin, kun perinteiset GNSS-satelliittipaikannusjärjestelmät eivät toimi. Patentoitu ja tehokkaaksi osoittautunut menetelmä on esitelty Mahmoud Elsanhouryn Vaasan yliopistoon tekemässä väitöskirjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye